Trots en fin start och ledning efter Q1 med 18-14 uppe i Norrbotten under söndagseftermiddagen, så kunde inte Wetterbygden Highlanders stå emot ett (återigen) skarpskjutandes hemmalag i form av LF Future och fick sig till slut se sig besegrade med klara 24 poäng, 73-97.

Det fanns annars goda Highlanders-förhoppningar om ett bra resultat med tanke lagets tre raka segrar på de fyra senaste matcherna och där framförallt försvarsspelet varit en stor anledning till de framgångarna. Initialt uppe i Luleå fungerade återigen försvarsspelet klart tillfredsställande medan det däremot, nästan för första gången denna säsong, är ett anfallsspel som lämnar mycket övrigt att önska.

Trots ledning med fyra poäng efter första akten så noterar vi tio (!) turnovers på bortalaget under samma period och det är klart att det är en, både kittlande och besvärande tanke, att fundera över hur resultatet hade kunnat se ut i den första periodvilan utan alla dessa tekniska misstag? Som matchen nu gestaltade sig med ett starkt skjutandes hemmalag under övriga tre perioder, så hade det ju inte varit fel med ytterligare en liten buffert än de fyra som nu var fallet efter Q1.

Antalet turnovers blev väl något bättre under Q2 men fortfarande är 15 turnovers på en halvlek på bortaplan, mot ett lag som LF Future, alldeles för mycket om man har ambitionen att återvända de dryga 125 milen söderut med något annat än ett ”L” i pannan, därtill är LF Future alldeles för skickliga. Trots att Wetterbygden Highlanders bara är i underläge med fyra poäng dryga 25 minuter in i fighten, så är känslan att hemmalaget har en förhållandevis bra koll på tillställningen i kombination med att de tekniska misstagen framåt fortsätter gäcka ett bortalag som denna eftermiddag verkligen försökte, men som med facit i hand, inte förmådde komma upp på en nivå som man, framförallt själva, hade hoppats på.

LF Future vinner därför även den andra matchen lagen emellan i årets Superettan och framstår mer och mer som ett riktigt ”boogie-team” för Wetterbygden Highlanders, något som inte Dennis Aulander, coach i Highlanders, riktigt håller med om:

– Nja, delvis kan jag väl hålla med om att LF Futures matchup passar oss dåligt. Deras korta lineup innebär å andra sidan att vi borde kunna använda oss av vår size mer till vår fördel offensivt. Detta blir dock svårt om man vårdar bollen på det sättet som var fallet idag. Sen är det väl inte optimalt för våra bigs att springa runt och jaga deras guards på trepoängslinjen, det skulle möjligtvis vara det då som gör dom till ett lag som passar oss lite illa.

– Att vi sen blir lite halvstressade i försvarsspelet där under andra halvlek när de börjar hissa trepoängare åt höger och vänster, det får jag ta på mig som kanske ”övercoachade” och satte min tro till lite för mycket olika alternativ. Istället för att göra en sak ”bäst” så gjorde vi många saker ”halvbra” och det tar jag på mig. Offensivt dock hoppas och tror jag att alla är eniga om att de flesta sakerna, från de flesta händerna, behöver bli bättre redan på söndag borta mot Alvik, säger Dennis Aulander.

Bäst i Wetterbygden Highlanders mot LF Future var Kemal Omerbasic och Torbjörn Svensson som bägge lyckades någorlunda med det som andra misslyckades med: att producera framåt.

I och med förlusten mot LF Future på söndagen så riskerar Wetterbygden Highlanders bli indragen i bottenregionen varför matchen på söndag uppe i anrika Åkeshov mot Alvik Basket blir synnerligen viktig om man har ambitionen att återigen börja snegla på den där tredjeplatsen.