På söndag smäller det: Wetterbygden Highlanders tar sig då de dryga 35 milen norrut för premiär i årets upplaga av Superettan och man gör det mot självaste storfavoriten, Djurgården Basket!

För oss som var i Arenan inne i Jönköping under de två sista magiska helgerna innan jul har knappast glömt vilken oerhörd dramatik som utspelade sig när Wetterbygden Highlanders kvalificerade sig för spel i Superettan för första gången någonsin. Efter att ha varit mer eller mindre utdömda flertalet gånger under matchen mot Högsbo Basket så hittade killarna vägar att vinna efter dubbla förlängningar och som inte denna rysare vore nog, så ska vi ju inte tala om den rysare som tog plats en vecka senare när Eskilstuna Basket betvingades efter att Wetterbygden Highlanders vänt ett 15-poängsunderläge med dryga åtta minuter kvar till oavgjort efter fullt tid efter att ha gjort sanslösa 43 poäng (!) i fjärde perioden. Väl i förlängningen mot Eskilstuna Basket så bestod magin från helgen innan mot Högsbo Basket och hemmalaget kunde gå ur även denna strid efter förlängning med ett rosa protokoll i näven, fantastiskt!

Denna prestation är nu dock undanskuffad till avdelningen för ”Trevliga Minnen” på hårddisken, allt för att förbereda plats för nya saker att uppleva och åstadkomma. Superettan kommer bli ett helt annat djur än den Basketettan som vi alla upplevde som lite ”halvtuff”. Superettan äter Basketettan till frukost, lunch och middag åtta dagar i veckan och är man inte redo att spela från första stund så kommer man får ett abrupt uppvaknande.

Wetterbygden Highlanders kommer till spel efter att ha tappat ett av lagets största hjärtan i form av Johan Ganstrand som kommit in på polishögskolan i Växjö. Johan kom och symbolisera hela Wetterbygden Highlanders, inte minst under de två sista matcherna vi redan nämnt, genom sin passion, kämparglöd och hårda arbete – hela Wetterbygden Basketballs organisation vill passa på och tacka Johan för hans insatser i föreningen och samtidigt passa på och önska lycka till med ”det nya livet”! För att kompensera Johans bortfall undersöker Wetterbygden Highlanders nu möjligheten att få den assisterande coachen, Vahe Gazigian, spelklar till Superettan. Vahe spelade så sent som ifjol med lokalkonkurrenten Brahe Basket och tillhörde Basketettan södras mest pålitliga poängplockare. Utöver detta så har headcoach Dennis Aulander också nominerat förstaårseleverna på Sanda Basketgymnasium, Joel Rosengren och Erik Juhlin, till att nu tillhöra bruttotruppen på totalt 15 spelare.

Djurgården Basket, i egenskap av obesegrade under hela hösten, lär behöva ikläda sig favoritrollen tätt följda av den stora antagonisten utifrån Solna, AIK Basket. Dessa två erkänt starka varumärken har kommit och innebära en synnerligen frisk fläkt inom svensk basket och samma svenska basket följer deras framtåg med stor spänning. Utöver dessa två powerhosue från huvudstaden så lär också Köping Basket vilja ha något med topplaceringarna att göra. Headcoach Giotti Nikolaidis kanske förfogar över hela Superettans bästa spelare i form av Ronnie Boggs som i sina bästa stunder är oerhört svårstoppad, lägg till hela Superettans bästa skytt i form av Sean Smith så förstår vi alla att mot Köping Basket går ingen säker. Bakom dessa tre lag lär det bli jämnt och mycket kommer naturligtvis handla om vilka som på bästa sätt undviker skador och därmed också tillåts förbereda sig på bästa möjlig sätt. Det är heller ingen vild gissning att hemmaplan lär komma och betyda en hel del.

Nu kan vi knappt vänta på att kulan går i luften på söndag och som sagt: vad mer tuffare, svårare och mer stimulerande att få möta Djurgården Basket på deras hemmaplan inför deras fantastiska fans. Med spelare som Brandon Barton, Mannos Nakos, Jospeh Taylor, Dee Ayuba, Dragan Damjanovic, Dragoljub Kitanovic, Erik Andersson, Calle Arnold, ja, ni förstår….listan kan göras lång. Djurgården Basket har i snitt vunnit sina första tio matcher (inkl den mot AIK Basket) på säsongen 2016-2017 med i snitt 25 poäng och sällan har det väl skådats en större underdog än den i form av Wetterbygden Highlanders på söndag.

Hur som helst: det här ska bli förbannat roligt – nu kör vi!