Höganäs Basket hade inte mycket att sätta emot när man under söndagen gästade Idrottshuset, Arenan i Jönköping för möte mot stadens basketstolthet, Wetterbygden Highlanders.

Hemmalaget slog an ton direkt i början av matchen och formligen rusade upp i en åttapoängsledning efter bara dryga minuten spelad anförda av en spelsugen Tanju Yulman. Höganäs Basket största, och enda, hot denna eftermiddag var lagets trepoängsskytte som man utförde med den äran. Utöver det så hade Wetterbygden Highlanders förhållandevis bra kontroll på tillställningen och hade redan i halvtid roffat åt sig en betryggande 20-poängsledning, 62-42.

Under andra delen av matchen så försökte sig Höganäs Basket på ett zonförsvar med en tydlig ambition om att slå ner på takten för ett för dagen mycket offensivt inspirerat Wetterbygden Highlanders. Med detta lyckas man väl ändå ok då hemmalaget under delar av andra halvlek rycks med i Höganäs Baskets ”icketempo” och där spelet, i synnerhet offensiven, blir lite statiskt och tempofattigt.

Vill man dra det ett steg längre skulle man ju kunna säga att andra halvlek blev någon form av transportsträcka, något som även hemmalagets headcoach, Dennis Aulander delvis höll med om efter matchen:

– Ja, det får vi väl ändå lov att erkänna. Jag tycker nog ändå att vi försöker bjuda upp i andra halvlek även om det stundtals blir lite avslaget. Jag gläds hur som helst lite extra över det faktum att alla spelare kom på plan idag och att alla dessutom hamnade i poängprotokollet. Det här var en match som skulle vinnas och det var precis vad vi gjorde. Nu längtar vi efter matcherna mot Högsbo Basket och Eskilstuna Basket och med dagens prestation i ryggen så vet vi, med vetskap från ifjol, att vi fortfarande är starka inne i Idrottshuset, Arenan, en go känsla att ta med sig i de kommande förberedelserna, säger Dennis Aulander.

Ett extra plus idag tilldelas, tillsammans med redan nämnde Tanju Yulman, Jesper Wennerholm som agerade tryggt på pg-positionen. Även Kemal Omerbasics ”double-double” (15 poäng och 13 returer) är svåra att vifta bort.

Nästa match för Wetterbygden Highlanders spelas alltså den 4 december när Högsbo Basket kommer på besök till Jönköping.

Seger i den matchen är ett måste för Highlanders innan man i så fall avrundar i en potentiell rysare, även den på hemmaplan i Jönköping den 10 december, mot Eskilstuna Basket.

Än har inte den feta damen tagit ton.