Så var den då avklarad; seriepremiären och det var två ack så sköna viktorior som Wetterbygden Highlanders kom upp med även om spelet både kan och behöver bli bättre, men som någon vis basketcoach en gång uttryckte sig: ”a win is a win”…

Lördagens seriepremiär utspelades sig i Rosenborgshallen i Södertälje mot ett Telge Knights som verksamheten (oavsett Sanda Wolves eller Wetterbygden Highlanders) aldrig tidigare besegrat på deras hemmaplan. Man visste att det skulle bli tufft även denna lördag eftermiddag, i synnerhet när hemmalaget kom till spel med alla sina fyra dubbellicenser (till vardags hemmahörande i mästarlaget Södertälje Kings) i form av de skickliga spelfördelarna Henrik Sjölin och Filip Kovacek, muskelpaketet Ludvig Swanström samt insidehotet Michel Petersen:

Tufft var också precis vad det blev. Efter att bägge lagen turats om att ha ledningen med minst ett poäng och som mest med fyra dito, så är det det svartklädda bortalaget som kopplar greppet i den fjärde ronden mycket tack vare ett gammalt hederligt zonförsvar. Offensivt hade Wetterbygden Highlanders lösningar på det mesta denna vackra höstdag i Kringelstaden och extra fina lösningar hade man lyckligtvis just i denna sekvens när även försvarsspelet, för första gången denna seriepremiär, visade sitt vackra tryne. Underläge med tre poäng efter Q3 kom till slut innebära seger med 93-88 efter 24-16 i Q4, en stark avslutning som vittnade om en sak mer än något annat: karaktär.

Redan under söndagen var det dags för nästa utmaning för Wetterbygden Highlanders när laget tog sig ut till Huddinge och närmare bestämt Edbohallen för match mot hemmalaget Huddinge Basket. Inte heller Edbohallen har historiskt sett varit något favoritställe för våra favoriter och inte blev det direkt bättre när det förkunnandes 37-22 en bit in i första halvlek, monumental uppförsbacke således och goda råd började bli klart dyra. Man lyckas dock få till ett par stop i slutet av första halvlek som till slut innebar att man närmat sig något i poängprotokollet efter 20 spelade minuter, 42-48.

Om man ska tro lagets headcoach, Dennis Aulander, så var det ingen vidare munter tillställning inne i omklädningsrummet under halvtidsvilan:

– Nej, det kan jag väl inte påstå. Mest var jag besviken på hur ”blöta” vi var under första halvlek. Istället använde vi oss av tusen och åter tusen ursäkter för både ditten och datten. Vi måste lära oss att förstå att när vi fokuserar på rätt saker, saker som vi själva kan påverka, så är vi ett ganska ok basketlag. Motsatsen såg vi idag och då blir vi också straffade stenhårt och jag hoppas att detta kan ha varit en läxa för oss, säger Dennis Aulander.

Oavsett vad som sades inne i omklädningsrummet eller ej, så får det inte någon markant effekt omgående.

Istället är det några av matchens bästa spelare i form av hemmalagets Adam Fontaine och skarpskjutandes Leonard Halling-Ibo som fortfarande ser till att det är hemmalaget i förarsätet med bara fem-sex minuter kvar av matchen: Då bestämde sig coach Aulander att gå ”all-in” och ordinerade ut en helplanspress som skulle visa bli klart framgånsgrik. Med ett par stora steals signerade bland annat en av matchens andra förgrundsfigurer i Highlanders, Johan Ganstrand, är det plötsligt match på allvar igen och dessutom med ett hemmalag på hälarna för omväxlings skull. Speaking about Johan Ganstrand, vad sägs om hans eftermiddag ute i Huddinge: 8/9 från golvet varav 3/3 på treorna och totalt 24 poäng inger respekt. Dennis Aulander igen:

– Ja, det stämmer att vi fick lite momentum i och med den där helplanspressen. 27-15 under sista perioden vittnar ju också om att laget börjar skapa sanningar som vi kan dra fördel av längre fram. Vi är starka när det börjar dra ihop sig, det visade vi igår i Södertälje och inte minst idag. Det är en sanning jag tar åtta dagar i veckan, säger Dennis Aulander.

Så är det. Precis som under lördagen så hittar Highlanders ett sätt att komma ur den kniviga situation man befunnit sig i och återigen komma ifrån brottsplatsen med ett rosa protokoll (89-82), en styrka i sig även om spelet som sådant, i synnerhet försvarsspelet, måste upp både en och två nivåer när de stora elefanterna står på andra sidan planhalvan här framöver.

Tanju Yulman med sina 24 poäng förtjänar även han ett omnämnande med ett stabilt skytte matchen igenom. Lirigzon Karaqica kom från bänken under en kritisk period med många fouls på nyckelspelare och gjorde det med äran, två och en halv minut av högsta kvalité, viktigt.

Nu väntar en veckas förberedelser innan det är dags för hemmapremiär i Huskvarna Sporthall nästa lördag. På andra sidan planhalvan då kommer Lobas Basket från Lomma att stå, en liten extra emotionell historia för hemmalagets spelfördelare Jesper Wennerholm som kom till Wetterbygden Highlanders inför denna säsong från just Lobas Basket.

Vi låter Dennis Aulander få slutordet:

– Jag är extremt nöjd med att vi återvänder till Vätterbygden med två raka segrar på bortaplan. Både Telge Knights och Huddinge Basket kommer bråka med fler lag samtidigt som jag vet att vi, som lag betraktat, har mer i oss. Det hade varit extremt roligt att kunna ha lite folk i Sporthallen på lördag, inte minst tycker jag att killarna är värda det. De är faktiskt ganska attraktiva att titta på. Åtminstone de sista tio minuterna av matcherna, skrattar en glad Dennis Aulander.