Som om inte förra helgens rysare med dubbla förlängningar mot Högsbo Basket räckte: Wetterbygden Highlanders gör allt för att hålla sina fans på halster! Under lördagen utspelade sig nämligen ytterligare en rysare inne i Idrottshuset, Arenan och precis som förra helgen så var det hemmalaget som drog den längsta stickan (även denna gång efter förlängning) och kan nu därmed titulera sig Superettan-lag för första gången!

Det märktes omgående att det var en match med mycket i potten när Wetterbygden Highlanders och Eskilstuna Basket drabbade samman denna lördagseftermiddag inne i Jönköping. De laget som inledningsvis lyckades att kontrollera detta bäst var våra gäster från smedernas stad som mycket tack vare en exceptionell returtagning signerad Franck Kouagnia Kamdoum och Pontus Lennartsson (tillsammans tog duon 17 offensiva returer och 26 returer totalt) gjorde slarvsylta av hemmalaget under respektive korg. Det som höll Highlanders kvar i matchen under första halvan av matchen, och som i sanningens namn också skulle visa sig bli ett segervapen till slut, var ett strålande trepoängsskytte.

Trots att hemmalaget alternerad olika försvarsspel så var det ändå Eskilstuna Basket som dikterade villkoren matchen igenom och när nämnde Pontus Lennartsson alley-oop dunkar i 67-52 i slutet av Q3 fint framspelad av Hannes Widell, så är det inte mycket som talar för Wetterbygden Highlanders.

I periodvilan bestämmer sig ändå laget att försöka på sig ett sista försök och headcoach Aulander ordinerar en helplanspress med det tydliga budskapet: full fart framåt! Mest fart under galoscherna denna stund av matchen har hemmalagets Kemal Omerbasic som skjuter i ett par otroligt tuffa skott som på något sätt också innebär att samma hemmalag börjar få tillbaka både hopp och vittring. Att helplanspressa på det sättet kostar också mycket kraft och är dessutom väldigt riskabelt när det gäller foulbelastningen. Mycket riktigt så tar det heller inte lång stund in i Q4 innan både Mathias Liljeqvist och Kemal Omerbasic blir förpassade till bänken med fem foul vardera – hand upp alla som trodde på hemmaseger då?

Edin Hanusa kommer från bänken som ersättare för Kemal Omerbasic och gör ett monumentalt jobb på nämnde Frank Kouagnia Kamdoum och framåt har Eddie Alm (24 poäng totalt) hittat en väg igenom ett starkt Eskilstuna-försvar. Poäng för poäng närmar sig ett desperat jagandes Highlanders Eskilstuna Basket och kanske är det just denna desperation som också får till följd att bortalaget totalt tappar både bollar och koncept.

Wetterbygden Highlanders gör alltså 43 (!) poäng i den sista akten och tar därmed matchen till förlängning (som man sedermera vinner med fyra poäng)…43 poäng!!!!! Många lag hade varit nöjda om man mäktat med 43 poäng under en halvlek, men 43 poäng är alltså vad Wetterbygden Highlanders sätter upp när man behöver det som mest och när ”hela säsongen” står på spel och dessutom utan två av sina starters utfoulade, otroligt, vilken karaktär!

Många spelare är värda ett omnämnande en eftermiddag som denna, men visst är det svårt att låta bli att nämnda en kille som Johan Ganstrand. Johan får symbolisera allt det som Wetterbygden Highlanders stått för på senare tid och som nu möjjliggör spel i Superettan efter nyår: passion, lidelse, engagemang, tro och förbannat jävla (ursäkta vår franska) hårt arbete!

Nu väntar skumtomtar, Kalle och skinka innan laget tar sig an fantastiskt roliga utmaningar i form av AIK, Djurgården, Köping Basket etc. – alla basketälskare i Vätterbygden är bara att gratulera!