Till helgen är det någon form av upp till bevis för Wetterbygden Highlanders när laget beger sig till Skåne för möte med i tur och ordning Eos Basket (lördag) och Trelleborg Pirates (söndag), två av konkurrenterna till de åtråvärda fyra plasterna till Superettan.

Matchen på lördag mot Eos Basket är superviktig för hemmalaget eftersom man redan hunnit med och förlora mot två andra hugande spekulanter på redan nämnda Superettan-platser, nämligen Högsbo Basket och Eskilstuna Basket. En förlust mot även Wetterbygden Highlanders skulle sätta laget i ett prekärt läge när det gäller eventuella inbördes möten om x antal lag skulle hamna på samma poäng efter 11 spelade grundserieomgångar. Eos Basket förfogar över en av seriens absolut bästa spelare i form av Gustav Sundström som inledningsvis satte upp monstersiffror men som på senare tid visat upp mer mänskliga basketinsatser. Så här säger Highlanders coach, Dennis Aulander apropå att hans lag nu återvänder tillbaka till Eoshallen efter många säsonger av hemmamatcher mot just Eos Basket:

– En oerhört svår bortamatch, det är väl det första som jag kommer tänka på när Eos Basket kommer på tal. Jag tycker att Eos Basket gått från att vara ”ett gäng goa gubbar som träffas för att lira lite boll” de senaste åren till att ha en tydligare och klarare agenda om vad man vill den här säsongen. Av de lag jag sett hittills är de också det lag som anstränger sig mest för att verkligen vilja spela försvar, så jag förväntar mig inget annat än en monumental svår uppgift på lördag, säger Dennis Aulander.

Det svåra för Wetterbygden Highlanders tar inte slut i och med matchen under lördagen mot Eos Basket. Redan dagen efter väntar nästa tuffa nöt för Vätterbygdens Stolthet när laget fortsätter sin resa söderut till Trelleborg för möte mot stadens pirater.

Tillbaka den här säsongen i Trelleborg Pirates är den förlorade sonen Srdjan Vukovic som med sin enorma kroppshydda och känsliga handleder är kapabel att gå loss för monstersiffror även han. Coach Ali Lou förfogar dessutom över en av seriens bästa backcourts i form av Papy N’diaye och John Fitzgerald medan vi under korgen hittar Sanda Wolves-bekantingen, Alexander Nilsson.

Trelleborg Pirates har bara hunnit med och spela tre matcher i en haltande tabell och av dessa tre har man besegrat Helsingborg och Lobas på hemmaplan medan man tvingades att gå på plankan på bortaplan mot Högsbo Basket. Dennis Aulander igen:

– Trelleborg Pirates är lite svårbedömda i den bemärkelse att de inte hunnit spela lika mycket som vi andra. Vi behöver dock inte betvivla att det finns talang och erfarenhet så att det räcker och blir över i det laget och för oss blir det verkligen ett test i helgen att spela back-to-back mot två så pass etablerade lag som Eos Basket och Trelleborg Pirates. Det här är det närmsta vi kommer NBA, skrattar Dennis Aulander.

Vi passar också på och ställa frågan till headcoach Aulander om vad som är lagets målsättning till helgen och svaret kommer blixtsnabbt:

Att spela vår bästa basket hittills. Jag tycker inte att vi riktigt kommit upp i nivå sett över 40 minuter än och det är en kittlande tanke och se vad det här laget är kapabelt till när så blir fallet. För mig är det bara en tidsfråga innan vi får till 40 bra minuter både offensivt och defensivt. Lyckas vi med det så lär motståndarna behöva sätta världsrekord för att besegra oss, lyckas vi inte med det så kan vi mycket väl få kamma ägget i helgen. Känslan är ändå att vi har allt att vinna i helgen och vi ska göra allt i vår makt för att så ska bli fallet, avslutar Dennis Aulander.

För våra mest sydligaste fans så gäller följande matchtider och hallar i helgen:

15.00, Eoshallen, Lund – Eos Basket-Wetterbygden Highlanders

16.00, Liljeborgsskolan, Trelleborg – Trelleborg Pirates-Wetterbygden Highlanders