Trots att hemmalaget inledde på ett synnerligen inspirerande sätt och ledde med över tio poäng i Q1 så var det ändå söndagens gäster från Sveriges baskethuvudstad Luleå, LF Future, som gick segrande ur Superettans andra omgång uppe i Sandahallen med 97-84.

Wetterbygden Highlanders kom som sagt annars ut med bra fart på grejorna och när även trepoängsskyttet stämde, så tvingades gästernas headcoach, Jim Enbom, omgående till matchens första timeout. Fram tills dess hade gästernas distansskytte varit tämligen beskedligt men av det skulle det bli ändring på och det med besked.

Trots att hemmalaget mycket väl kände till bortalagets adelsmärke i form av sitt trepoängsskytte så hittade samma hemmalag inga botemedel överhuvudtaget och i synnerhet inte mot den skickligaste skytten av dom alla, Erik Edin. När Hesa Fredrik förkunnat slutsignal så var det en minst sagt imponerande föreställning den gode Edin bjudit, eller vad sägs om 9 av 12 trepoängare? Även vi som sympatiserar med hemmalaget till vardags fick till slut faktiskt lyfta på hatten, maken till trepoängsskytte var det länge sedan vi såg i denna del av basketsverige!

I halvtidsvilan var det i stort sett jämnt skägg på resultattavlan (44-40 i gästernas favör) och vi frågade Highlanders headcoach, Dennis Aulander, direkt efter slutsignalen om vad som egentligen avhandlades inne i omklädningsrummet under halvtidsvilan:

– Tja, det var väl egentligen inga hemligheter: att få stopp på deras penetrationer och trepoängsskytte. Fram till halvlek tycker jag nog att vi får de ”looks” vi vill ha offensivt även om deras press störde oss lite grann. Ännu viktigare då att få stops i försvaret för att på så sätt kunna löpa på dom. Tyvärr lyckades vi inte med detta och jag tycker inte riktigt att vi hittar tillbaka till det flöde vi hade i början av matchen egentligen någon gång under återstoden av matchen. Vårt försvarsspel 1-1 är helt enkelt inte tillräckligt bra vilket öppnar upp för penetrationer som i sin tur leder till att vi måste hjälpa med öppna skyttar som följd, säger Dennis Aulander.

Trots att hemmalaget hela tiden har kontakt (bara sex poäng med dryga sex minuter kvar att spela av matchen) så var ändå känslan att LF Futures bakplan i form av herrarna Caleb Musie och Brian Curry hade detta under full kontroll. När man som sagt dessutom adderar en skarpskjutandes Erik Edin så spelar det ingen roll att laget inte hade någon form av hot inside – lagets bakplan vann matchen åt dom och slutresultatet skrevs till slut till 97-84 i LF Futures favör.

Dennis Aulander igen:

– Jag håller med om att vi inte riktigt fick tag på dom defensivt. Vi fick aldrig något grepp om deras guards trots att vi försökte på oss olika alternativ och kanske var det just ”hattandet” mellan olika försvarsalternativ som till slut medförde att vi aldrig fick tag på dom, aldrig fick någon riktig rytm i försvarsspelet, det får jag ta på mig som coach. Samtidigt saknar vårt lag en riktigt jäkla sheriff i försvarsspelet, någon som både kan och framförallt v-i-l-l spela försvar. Här finns det många minuter att hämta framöver för den som känner sig manad, säger Dennis Aulander. 

Glädjande i hemmalaget var att se Joel Penndal komma från bänken och spela respektingivande. Med två trepoängare, en vilja att spela försvarsspel i kombination med kloka beslut och få misstag fördelat på dryga 18 minuters spel så var han det stora glädjeämnet för dagen. Även Mathias Liljeqvist sliter förtjänstfullt matchen igenom och Eddie Alm hittade korgen i slutet av matchen.

Nu väntar en veckas förberedelser innan nästa match och den lär inte bli mycket lättare för Wetterbygden Highlanders: AIK Basket borta på lördag i en förmodad utsåld Solnahallen då AIK Basket aviserat ”Superlördag” med matcher för både herrlag och damlag tätt efter varandra.

Är det Superettan så är det.