Under söndagen spelade Wetterbygden Highlanders sista bortamatchen för säsongen när laget besökte Alvik Basket uppe i Åkeshov, Stockholm. Efter 33 helt jämna minuter så fick Highlanders till sist se sig besegrade med 93-79 efter att laget fått jaga i slutet av matchen och siffrorna runnit iväg.

Det var ett hemmalag som mobiliserat för sin sista hemmamatch genom att bjuda in folk på en s.k ”1-kronasmatch”. Tanken var att detta skulle vara startskottet som, enligt Alviks egen utsago, ska utmynna i en regelrätt satsning mot Basketligan herr inför säsongen 2018-2019. Med tanke på att det därför var en hel del folk på matchen så var det två lag som kom ut med fullt adrenalinpåslag.

Detta märktes inte minst i det offensiva spelet där respektive lag inte träffade något annat än ”BGHD” (bara garn hela dan). Vi ska väl i ärlighetens namn också säga att den totala avsaknaden av försvarsspel från respektive läger också bidrog till den höga skottprocenten och att det i halvtidsvilan stod 49-49 på resultattavlan, OLÈ!

Andra halvlek gick i den förstas fotspår egentligen från minut ett ända fram till minut 13. Där och då går det grus i maskineriet offensivt för Highlanders och med vetskapen om att försvarsspelet fram tills nu varit alla annat än ”inbrottssäkert”, så tvingas bortalaget bevittna hur hemmalaget sakta men säkert drar ifrån i poängprotokollet.

Stor segerorganisatör i Alvik Basket blev Richard Hartman som till slut noterades för imponerande 29 poäng och 11 returer. Men Richard Hartman i all ära: ska vi tro Highlanders headcoach, Dennis Aulander, så var det andra spelare hos motståndarna som också vållade stora problem:

– Jag tycker att deras guardspel, eller rättare sagt, deras attackspel är den stora anledningen till att vi förlorade. Vi lyckades inte i 1-1 försvaret för fem öre och när vi tvingas att gå och hjälpa så är det också då som det öppnas upp för Richard Hartman. Med all respekt för honom så är det poäng som både du och jag också hade kunnat göra. Lyckas vi stoppa Alviks attackspel så stoppar vi också Richard Hartmans poäng 37 centimeter från korgen, så är det ju.

– Ingen match i Superettan är enkel på något vis och det blev vi varse idag också. Stundtals gör vi det förbannat bra, inte minst offensivt, men alltför ofta så är det för få som både kan och vill ta ansvar bakåt. Nu har vi två hemmamatcher kvar innan vi summerar säsongen och jag vet att vi kommer göra allt i vår makt för att visa upp oss från vår bästa sida dessa bägge matcher. Och då menar jag både offensivt och defensivt, säger Dennis Aulander.

Ja, nästa hemmamatch spelas redan till helgen nu på lördag när Köping Basket kommer till Huskvarna Sporthall. Helgens motståndare är värda all respekt, inte minst med tanke på vad dom gjorde under helgen som gick när man besegrade Djurgården Basket med dryga 40 poäng.

Sa vi att det inte finns några lätta matcher i årets Superettan?