Lördagens match mellan Wetterbygden Highlanders och Borås Basket blev en svängig i historia till den dryga 100-taliga publikens stora förtjusning inne i Idrottshuset, Arenan. Lagen turades om att ha ledningen från minut ett till i princip matchens slut, men till slut var det ändå hemmalaget som kunde ”ta helg” med fötterna i högläge och njuta av andra raka segern, seger med 82-75.

Senast lagen möttes var i Borås för dryga tio dagar sen och då var det Borås Basket som drog det längsta strået genom att bland annat skjuta i makalösa 15 av 28 trepoängare. Således har veckans förberedelser kommit och handla mycket om just det faktum att Borås Basket är ett lag som ”lever och dör” mycket med sina trepoängare, den motståndare som lyckas hantera just detta faktum (deras ”pentrate and kick-spel, eller som det heter i Knalleland: ”read and react”) har också då per automatik givit sig själva chansen att tävla med ett av seriens absolut mest talangfulla lag offensivt.

Wetterbygden Highlanders hade kanske önskat att få ha haft ännu bättre kontroll på sina motståndare i försvarsspelet än vad som var fallet under första halvlek då foul på hemmalaget var med regel än undantag. Ett tag under första halvan av matchen stod det 11-2 i lagfoul till hemmalaget och det handlade inte nödvändigtvis att det ”grå laget” för dagen bestod av tre stycken representanter än vanligtvis två, utan helt enkelt för att vi inte gjorde jobbet tillräckligt bra.

Det som håller oss kvar i matchen under de första tjugo minuterna är vår offensiva returtagning som är mer eller mindre, briljant.

Wetterbygden Highlanders plockar under denna period ner 16 (!) offensiva returer (Johan Ganstrand agerar självaste Dennis Rodman och tar egenhändigt sex offensiva returer) och det är klart att med så många extra chanser detta innebär för vår del, så betyder det ju också att vi för eller senare kommer producera offensivt med all den offensiva talang vårt lag besitter.

Efter att ha pratat om både engelsk fotbolls bästa manager för tillfället, Mauricio Pochettino, roulette och insatser i ren allmänhet (”ju mer man satsar – ju mer vinner man”) under halvtidsvilan, så har vi alla till mans förhoppningar om att kunna ”steppa upp” försvarsspelet och få de efterlängtade stops som så ofta ligger till grund för vår offensiva transition.

Det blir nästa precis tvärtom.

Vi kommer ut i Q3 totalt håglösa, utan någon som helst antydan till kommunikation och anfallsspelet var….inte bra.

Goda råd började bli klart dyra och de goda råden denna lördag bestod i första hand av en spenslig kille från utkanterna av Göteborg. Förra gången lagen möttes var inte Jonathan Peleg tillgänglig för Highlanders. Det var han dock under lördagen och det med besked.

Med sina 32 poäng, tio returer och det faktum att Borås Basket foulade honom hela (”foul drawn”) elva gånger vittnar om vilka problem våra gäster hade med denne oerhört talangfulla basketspelare som nu på allvar också börjat slå sig in i rotationen och göra anspråk på både en större roll och mer minuter  i svensk baskets stora succélag denna vinter, Nässjö Basket (stort GRATTIS till femteplatsen i grundserien, imponerande!)

Genom att kombinera ett man-man försvar och zon-försvar, så lyckas vi störa Borås Baskets rytm och allt eftersom tiden går under andra halvlek, så lyckas vi också både, äta upp det underläge som mest var uppe i elva poäng, och förpassa oss från passagerarsätet till förarstolen. Hastigt och synnerligen lustigt, så är det vi som leder med dryga tio poäng och ”kör bilen”.

Sista minuterna blir en aning darriga men när Albin Häll Eriksson inte träffar något annat än garn från trepoängslinjen, så är saken biff: Wetterbygden Highlanders har tagit en synnerligen viktig seger som, förutom två poäng i tabellen, också dessutom innebär att laget har fördel i form av inbördes möten gentemot Borås Basket om lagen skulle hamna på samma antalet poäng när vi summerar tabellen i mitten av april.

Wetterbygden Highlanders skjuter inte enastående i dag vare sig från tvåpoängs eller trepoängsavstånd. Däremot är returtagningen exceptionell i den mening att vi vinner den med 48-32 (och indirekt matchen tack vare detta?). Förutom inledningen av Q3, så kommer även försvarsspelet upp på en nivå under andra halvlek som den behöver ligga på för att kunna rubba lag likt Borås Basket, 33 insläppta poäng under sista tjugo minuterna är bra, ha då i åtanke att av dessa 33 poäng, så kom tio av dessa direkt i inledningen av densamma vilket i sin tur innebär att vi håller våra gäster på 23 poäng på dryga 17 minuter under återstoden av andra halvlek, det är inte bara bra, det är MYCKET BRA!

Som sagt: ikväll lördagen den 5 mars lägger vi fötterna högt och njuter av lagets andra raka seger under en tid på året då segrar är värda mer än guld. På måndag morgon inleds sedan arbetet med att förbereda oss inför nästa helgs utmaning då Lobas Basket kommer på besök till Idrottshuset, Arenan redo att slåss till tänderna för att försöka hinna i fatt lagen ovanför i tabellen, däribland oss själva!

Wetterbygden Highlanders gör naturligtvis bäst i att ödmjukt konstatera att än är det långt kvar innan vi kan ropa ”hej”.