Ja, vart ska man egentligen börja? Detta var en match som egentligen hade allt (och lite till). De som hade den stora förmånen att få vara på plats inne i Idrottshuset, Arenan och bevittna denna gastkramning mellan Wetterbygden Highlanders och Högsbo Basket lär inte ha varit speciellt besvikna när de traskade hem i vintermörkret under söndagskvällen, en kväll som innebar att hemmalaget hakade på topplagen i jakten på de åtråvärda platserna till Superettan efter jul efter att ha vunnit med 93-88 efter två (!) förlängningar!

Annars var inledningen av matchen inte mycket att hurra över för hemmalagets del, men desto roligare då för de tappra bortafansen som transporterat sig de dryga 15 milen mellan Lisebergs huvudstad och Jönköping. 0-8 på tavlan och en stilla fundering: ”vart är detta på väg”? Till slut hittar ändå även hemmalaget vägen till korgen även om defensiven ska komma och stå i centrum denna första halvlek, ledning för gästerna efter 20 spelade minuter, 39-36.

Gör man ett nedslag i statistiken efter att krutröken skingrats så noterar man omgående hur oerhört jämnt det var matchen igenom, inte minst då under den efterföljande andra halvleken samt de bägge förlängningarna där lagen turades om att vara i ledning hela 19 (!) gånger. 41 % från golvet från bägge lagen, 47 % resp 46 % på tvåpoängare, 28 % resp 31 % på trepoängare, 60% resp 61 % från välgörenhetslinjen, 55-55 på returerna…sa någon ”jämnt”?

Det som till slut kommer att fälla avgörandet i hemmalagets favör är att man lyckas hålla nere antalet turnovers, 14 stycken att jämföras med Högsbo Baskets 21 stycken. Från motståndarens turnovers gör också Wetterbygden Highlanders dubbelt så många poäng än sina gäster, 26 poäng vs 13 poäng vilket också antalet steals vittnar om: 14 för hemmalaget mot 5 för serietvåan.

Om vi lämnar statistiken för en stund och koncentrerar oss på det som finns kvar på näthinnan efter slutsignal, så är det rimligtvis oerhört svårt att glömma hur många gånger våra favoriter var uträknade denna match. Allra jobbigast var det när man befann sig i underläge med fem poäng och bara dryga 45 sekunder kvar att spela av ordinarie tid, dessutom med bollen i Högsbos ägo.

Någon steal, en oförklarlig turnover av Högsbo Basket och två vackra poäng av Albin Häll-Eriksson så är det plötsligt, och mycket lustigt, match igen. Mönstret upprepar sig i förlängningarna där Högsbo Basket leder ett flertalet gånger men där hemmalaget envist vägrar att vika ned sig. Visst hade Highlanders också möjligheten att stänga ner matchen vid ett par tillfällen, men i ärlighetens namn så känns det nog ändå, som när man summerar matchen, att våra gäster hittade sätt att förlora matchen på medan Wetterbygden Highlanders hittade sätt att vinna densamma.

Giganter i hemmalaget denna kväll inne i Idrottshuset, Arenan var utan tvekan Mathias Liljeqvist (19 poäng, 16 returer, tre assists och tre blockade skott, inte minst minns vi blocken på Lukas Brehm i slutet av ordinarie tid) och Johan Ganstrand (14 poäng, åtta returer, fem assists) som bägge fick ett stort förtroende av coach Aulander och förvaltade det på bästa tänkbara sätt. Albin Häll-Erikssons 20 poäng (totalt 22 poäng) under de sista 30 minuterna (inte minst minns vi en trepoängare i slutsekunden av skottklockan från doooooooooown town i förlängningen) är också svårt att vifta bort, precis som Kemal Omerbasics ”double-double”, 16 poäng och 12 returer.

Mathias Liljeqvist förklarar sin imponerande insats på följande sätt:

–  Det kändes som om jag var överallt. Det är skönt när man kommer in i ett sånt flyt och bara kör på och sätter allt. Vi sa till varandra innan matchen att oavsett vad som händer så måste vi fortsätta tro på det vi gör och det belönade ju sig verkligen i slutet, säger Mathias Liljeqvist.

Wetterbygden Highlanders headcoach, Dennis Aulander, var ganska medtagen i samband med slutsignalen, men inte desto mindre gladare för det:

– Jag är superstolt över hela laget, från sista man till första. Jag delar din uppfattning om att vi hittade ett sätt att vinna på även om det såg tämligen mörkt ut där ett tag vid ett flertal tillfällen. Lite taktiska dispositioner men framförallt många fantastiska individuella prestationer löste ändå till slut biffen och det känns förbannat bra naturligtvis. Nu lever vi ytterligare en vecka och en sak vet vi redan nu: Eskilstuna Basket lär behöva komma upp med något extraordinärt nästa lördag. Vi kommer vara redo, säger Dennis Aulander.

Segern mot Högsbo Basket förändrar inget i sak mer än att Högsbo Basket nu också är indragna i ”streckdramatiken” kring Superettan-platserna. Seger på hemmaplan på lördag mot Eskilstuna Basket är fortfarande ett måste för Wetterbygden Highlanders men med prestationen mot Högsbo Basket i färskt minne, så vet man att ALLT är möjligt!