Ett betydligt större djup och bredd i spelarmaterialet var den stora anledningen till att Wetterbygden Sparks ganska enkelt kunde avfärda tredjeplacerade Östersunds Basket i lördagens, för Sparks del, avslutande Superettamatch.

En vass start, framförallt anfallsmässigt, som inleddes med att Ebba Sjökvist pricksköt i en trea gav oss 18-7 efter halva första perioden. Lite slarv i samband med att Östersund Basket spelade zonpress gjorde att momentum svängde lite. Resterande del av första halvlek blev poängfördelningsmässigt jämn. Östersund Basket levde mycket på den i förväg erkänt starka duon Elena Popkey och Ta’Rea Cunnigan som tillsammans svarade för 27 av Östersunds 35 poäng i första halvlek. För Sparks del var Lollo Halvarsson den ”stora” poänggöraren med 17 av Sparks gjorda 45 poäng.

I Sparkslägret vädrades en viss irritation i paus; framförallt på det sätt som vi idkade försvarsspel. Visst borde vi kunna bättre?

Svaret var ett rungande ja. Exakt halvvägs in i tredje perioden satte Östersunds bästa spelare, Elena Popkey, en trea fram till Sparksledning 54-44, men från detta moment var det nästan bara Sparks. Jämtlänningarna mäktade bara med 11 poäng under de avslutande 15 minuterna, inklusive en ”plankaitrea” rakt framifrån, medan Sparks lyckades producera 35 poäng, där mycket glädjande Anna Dahl lyckades hålla krutet torrt och pillade under denna period i 13 av sina totalt 15 poäng, bl. a. via tre lyckade treor från favoritdistansen.

Ett styrkebesked med så klara siffror mot seriens trea. Lollo Halvarsson, som vanligt, stabiliteten själv med en ny double-double, 25 poäng/11 returer med hög procent. Förutom Lollo och Anna Dahl lyckades även Alice Jernberg och Frida Jern komma upp på tvåsiffriga poäng med Emina Busatlija precis under. Jelena Krsmanovic sju assists och endast en bortkastad kula vittnar om rätt fokus, precis som Ebba Sjökvist stabila pointguard-spel. Om vi därtill lägger ett bra försvarsarbete från Lisa Siösteen och Ida Gustafssons sju returer så sammanfattar vi en gedigen laginsats; en insats som tagit oss till kvalspel upp till Basketligan dam.

Nu börjar säsongen på riktigt.