Under söndagen stod säsongens ”tuffaste” på agendan för Wetterbygden Sparks del. Dels med tanke på motståndet där Luleå Basket (som vanligt) framstår som den stora SM-favoriten och dels med tanke på hur pass tufft det är att gå upp i ottan och transportera sig hela vägen upp till Norrbotten. Hemmalaget visade ingen pardon och kunde egentligen avgöra dagens kamp redan under första halvlek (47-23) men där Sparks andra halvlek ändå innebar en hel del positivt (39-39) att ta tillbaka med ner till Sveriges vackraste bygd. Till slut skrivs slutresultatet till 86-62 i arrangörens favör.

Som om det inte vore nog tufft att möte Luleå Basket i ”Lejonets Kula” uppe i Luleå: inte blev det bättre av att lagets ryggrad, Samantha Cooper, omgående inkasserade två foul och förpassades till bänken av headcoach Francisco Pinto. Hemmalaget rusar upp till 7-1 som sedermera ska växa till 21-11 efter tio spelade minuter, inte den starten någon i Sparks hade hoppats på. Inte skulle det heller bli bättre/lättare under den andra perioden utan även här är det Luleå Basket och en viss Natasha Hiederman som konstant sköljer över ett bortalag som har förtvivlat svårt att freda sin egen korg. 26-12 under den andra perioden innebar totalt 47-23 efter tjugo spelade minuter och monumental uppförsbacke för Sparks inför fortsättningen.

All heder till Wetterbygden Sparks som kommer ut till andra halvlek och spelar som att hela världen stod i lågor, det vittnar om en slags inneboendes karaktär där andra lag kanske hade vikit ner sig. Omgående gör man 11-1 och skapar så pass mycket oreda och frustration i hemmalaget att det till och med leder till teknisk foul på hemmabänken. Under den här perioden är det framförallt Samantha Cooper som tar revansch på sig själv efter en medioker första halvlek och leder styrkorna framåt (17 poäng och nio returer för hennes del totalt). Återigen är det dock nämnda Hiederman som får tillbaka sitt lag på banan, ett tag säger det ”bara pang, pang, pang” i bortakorgen och visst är det häftigt att det finns spelare i SBL som för bara några månader sedan spelade WNBA-final, inspirerande för alla oss andra att få bevittna den kvaliteten på så nära håll. Sparks vinner ändå tredje perioden med 19-17.

Även om matchen som sagt är avgjord sedan tidigare så fortsätter bortalaget att slåss och får på det sättet verkligen ”valuta” för en dag i basketens tjänst. Detta var inte minst viktigt med tanke på att det inte är helt omöjligt att det var en framtida SM-kvartsfinal som vi fick bevittna idag. Att Wetterbygden Sparks kan spela helt jämnt med Luleå Basket under andra halvlek borde rimligen stärkt laget om det nu skulle visa sig att man blir tvungen att återvända till Luleå Energi Arena om ett par veckor. Sista perioden vinns av hemmalaget med 22-20 varför slutresultatet till slut skrivs till 86-62.

Bäst i bortalaget denna eftermiddag uppe i norr var Lovisa Hjern som med sina 12 poäng, 11 assists, sju returer och fem steals återigen bevisade vilken utveckling hon haft sedan hon kom till Huskvarna någon gång i somras. Även roligt att se Emma Johanssons fyra poäng och sex returer (varav tre offensiva) på sina dryga 19 minuter på golvet mot starkast tänkbara motstånd (vi tänker på just hennes position).

Nu väntar dryga 130 mil tillbaka söderut innan det blir dags att fokusera på nästa uppgift, en uppgift som i ärlighetens namn inte är så mycket enklare men rimligtvis precis lika rolig och inspirerande som dagens: Alvik Basket hemma på lördag.