Under onsdagskvällen spelade Wetterbygden Sparks sin hittills enskilt viktigaste match sedan starten 2014 när man på bortaplan gick upp mot Alvik Basket med en slutspelsplats i potten. Alvik Basket kom till spel utan sin stora fixstjärna, Janel Mccarville, vilket öppnade upp för Louice ”Lollo” Halvarsson under korgarna (21 poäng, nio returer och sju assists). Tillsammans med sina lagkamrater gav hon Alvik Basket en match hela vägen in över mållinjen där det till slut krävdes förlängning för att skilja lagen åt. Till slut drar hemmalaget den längsta stickan (92-90) men vad gör det när Högsbo Basket besegrar Visby Ladies på Gotland – Wetterbygden Sparks till slutspel under sin debutsäsong i SBL, wow!

Det var just ”Lollo” Halvarsson som inledningsvis ”gick till jobbet” och tog sitt Wetterbygden Sparks upp i ledning med ett fåtal poäng. Efter detta gick det sen ”troll” i poängmakeriet för bortatjejerna och trots ett par riktigt fina lägen tvingas Sparks konstatera att man lyckats producera endast åtta poäng framåt under första perioden. Som tur är hemmalaget inte så mycket vassare, totalt 8-12 i Alviks favör efter Q1.

Andra perioden ska bli klart bättre i det avseendet. Cajsa Uhrström och Emina Busatlija visar varför mången motståndare pratar om Wetterbygden Sparks trepoängsskytte som en av sina allra största tillgångar: bang, bang, bang och bang betyder 12 poäng från nedre delen av stan från The ”Splash Sisters” och ledning för Sparks med 31-28. Alvik Baskets svar denna kväll stavas Tove Sabel som trots sin ringa ålder spelar stor basket och vållar Sparks stora problem matchen igenom och som också är den som i slutet av ordinarie speltid ska ta och kvittera matchen med 1,9 sekunder kvar.

Innan dess är det Wetterbygden Sparks som spelar en fantastisk bortamatch. Stundtals spelar man faktiskt ut ett Alvik Basket som ett tag uppträder paralyserat och har få svar mot ett bortalag som spelar ut hela sitt register ledda av en viss Jelena Krsmanovic som verkligen lyckats pricka storformen lagom till slutspelet. Ikväll blev det 13 poäng, åtta returer, fyra steals och 12 (!) assists från hennes händer, ett fenomenalt facit för lagets ”Grand Old Lady”. Extra viktigt blir naturligtvis hennes insats med tanke på att Sparks ikväll kom till spel utan Stephanie Gardner som befann sig kvar hemma i Jönköping nedbäddad med feber.

Som mest under andra halvlek är ledningen uppe i 14 poäng (54-40) innan Alvik Basket sakteliga börjar upphämtningen. Trots att hemmalaget närmar sig i poängprotokollet så drabbas inte Sparks av någon panik utan fortsätter systematiskt att förflytta bollen offensivt och får hela tiden det bästa tänkbara avslutet med hög pricksäkerhet som resultat. Detta gällde i alla fall fram till ca två minuter kvar av ordinarie speltid.

Då blir det uppenbart att Sparks kanske inte är det mest rutinerade laget i serien och en del enkla misstag samlas på hög och nu är Alvik Basket riktigt nära. När Sofia Hägg v-å-g-a-r skjuta i en tvåpoängare (trots ett par missar innan dess) med mindre än 30 sekunder kvar så trodde nog många att saken var biff (ledning med 79-75).

Icke.

Då var det nämligen dags för fröken Sabel igen. Först gör hon två poäng och blir även tilldömd bonuskast. Trots att hon missar det aktuella straffkastet så kan Alvik Basket komma upp med bollen och när som sagt 1,9 sekunder återstår av ordinarie speltid kan samma Sabel kvittera matchen och ta densamma till förlängning, 79-79 – tungt för ett Sparks som fram tills dess hade matchen under kontroll.

Tyvärr blev Jelena Krsmanovic utfoulad i detta skede av matchen och det är klart att det märktes i Sparks spel. Alvik Basket kan omedelbart ta kommandot via en trepoängare av Anna Lundqvist (82-79) och släpper sen inte taget om matchen. Trots att Wetterbygden Sparks skjuter i ett par ytterligare trepoängare så är förlusten ett faktum, 90-92.

Nu stod hoppet till Högsbo Basket som vid seger mot Visby Ladies på Gotland, dels hade chansen att undvika Luleå Basket i kvartsfinal, men som framförallt skulle innebära att Visby Ladies inte länge kunde nå Sparks i tabellen. Även den matchen var en rysare som inte avgjordes förrän i slutsekunderna men när väl slutsignalen ljöd i ICA Maxi Arena i Visby, så var det bortatjejerna som jublade i högan sky! Och gissa om bortalaget i Åkeshovshallen också jublade när väl slutresultatet från Visby kommunicerats ut – har en bortaförlust efter förlängning någonsin känts så bra?! WETTERBYGDEN SPARKS SPELAR SLUTSPEL UNDER SITT DEBUTÅR I SBL!

Nu väntar tuffast möjligast motstånd i kvartsfinalen i form av seriesegraren, A3 Basket. Det finns säkert dom som tycker att ”en snöboll har större möjligheter att överleva en timme i helvetet” än vad Sparks har chans mot ett A3 Basket i en kvartsfinal, ett A3 Basket som mer och mer framstår som den stora favoriten till SM-guldet senare i vår.

Vi nöjer oss med att konstatera att Wetterbygden Sparks är i slutspel och kommer göra allt i sin makt för att vara med och bråka med giganten från norr. Kan man komma upp i samma standard som var fallet den 20 mars när den första historiska slutspelsplatsen säkrades, så kommer åtminstone A3 Basket behöva bekänna färg.

Kvartsfinal 1
24 mars
16.00
A3 Basket-Wetterbygden Sparks

Kvartsfinal 2
27 mars
18.00
Wetterbygden Sparks-A3 Basket

Kvartsfinal 3
30 mars
Tid ännu ej spikat
A3 Basket-Wetterbygden Sparks

Som vanligt skickar ni er reservation till kvartsfinal 2 till info@wbbasket.se – mer info på wbbasket.se/biljetter.