”Förbundsstyrelsen har, på inrådan av Svenska Basketbollförbundets Tävlingsutskott (TU), beslutat att utöka antalet lag i Basketligan dam (BLD) från 10 lag till 11 lag säsongen 2018/2019. Det innebär att kvalet blåses av och att alla tre lag, Uppsala Basket, Wetterbygden Sparks och Högsbo Basket, har en plats i Basketligan dam nästa säsong. – Tävlingsutskottet har bedömt dessa lag som stabila organisationer som kommer att stärka BLD, säger TU:s ordförande Jonas Emilsson.”

Ja, så låter det alltså från förbundshåll den 21 mars 2018, ett datum som nu alltså för alltid kommer skrivas in i historieböckerna i den alltjämt unga organisation Wetterbygden Basketball innebär. Att ha åstadkommit detta på så kort tid får anses vara anmärkningsvärt på alla sätt och vis och hade naturligtvis inte varit möjligt utan den målmedvetenhet, det hårda arbete och den passion som visats upp under de senaste fyra åren, allt från arbetet i styrelserummet hela vägen till spelare och ledare.

Resan ”Wetterbygden Basketball” tog sin början 2011-2012 när Sanda Riksbasketgymnasium fick beskedet av SBBF att man inte längre var önskvärd som riksidrottsgymnasium. Verksamhetens dåvarande representationslag i förbundsserierna, Sanda Wildcats (dam) och Sanda Wolves (herr), såg då ut att behöva lägga ner all form av tävlingsverksamhet. Tack vare ett samarbete med den lokala basketföreningen, Forum Basket, inleddes istället ett arbete med att erbjuda verksamhetens damspelare en tydlig möjlighet till progression där målsättningen hela tiden varit att en dag mäta krafterna med det bästa basketsverigen har att erbjuda på damsidan – nu är Wetterbygden Sparks där!

Efter fyra år av blod, svett och tårar står det alltså nu klart att Wetterbygden Sparks tar plats med de allra största varför man nästa år kan hälsa välkommen till Huskvarna Sporthall till tungviktare som Luleå Basket, Norrköping Dolphins och Alvik Basket för att nämna några. Onsdagens besked innebär naturligtvis också att man nu kan börja det intensiva arbete det innebär att säkra ett fortsatt näringsliv, kontraktera både spelare och ledare samt hitta ett sätt att locka den breda massan att komma och titta på elitbasket igen i Jönköping/Huskvarna.

Det är av naturliga skäl en överlycklig klubbchef i form av Thomas Ekström som vi får tag i en dag som denna:

– Jag vet knappt vart jag ska börja, allt känns snudd på overkligt och det har ännu inte riktigt hunnit landa att vi faktiskt nu lyckats med det vi åtog oss för lite drygt fyra år sedan. Jag är så glad för så många människors skull som jag vet har lagt ner hela sin skäl i detta projekt och att nu få chansen att fira med dessa kommer bli helt magiskt. Den största bedriften har dock våra ledare och fantastiska tjejer stått för, vilket gäng vinnarskallar, säger en mäkta glad Thomas Ekström.

Håll utkik här på hemsidan efter intervjuer och spelare i Wetterbygden Sparks under dagen.