Så var det då äntligen dags att få dra igång det som vi under en tid nu så hett längtat efter; Superettanspelet!

Med tre lag som har uttalade ambitioner att komma ”top 2” och därmed kvalificera sig för damligakval samt ytterligare fem lag med klara kvalitéer att, i sina bästa stunder, sätta käppar i hjulet för damligapretendenterna finns förutsättningar för en spännande serie. Extra raffinerat är att de båda obesegrade lagen i norra respektive södra serien, AIK och Högsbo, drabbar samman redan i första omgången – där kan ges en fingervisning. Dessa båda lag måste utses som huvudaspiranter till kvalplatserna, med på förhand AIK som knappa favoriter. Båda lagen förfogar över ett antal erfarna och ligameriterade spelare med ett brett register.

Den norra serien, som av initierade anses som den något starkare, gav inte AIK några större utmaningar, och Högsbo gjorde rent hus i den södra och övertygade när man slog oss i seriefinalen i november. Vi ligger vid seriestart alltså en seger efter och får väl anses vara ”outsiders” men vi hoppas ändå att på allvar kunna ta upp fighten med dessa båda ”giganter”.

Nya bekantskaper från norrettan i övrigt är Central, ett pålitligt Superettantopplag som belade andraplatsen 2014-15 och en fjärdeplats förra säsongen. Central har i dagsläget inga ligaambitioner, men ett spelarmaterial där flera lirare utan vidare spisning håller ligaklass och man var det lag som kom närmast, och faktiskt satte viss press på, AIK i höstas, KFUM Fryshuset, ett , inte minst i sin hemmaborg, svårspelat lag som luggade Central under höstens seriespel samt premiärmotståndarna från Norrland; BG Luleå.

Som Riksbasketgymnasium består BG Luleå av unga, hungriga och talangfulla spelare; skickligt lotsade framåt av BG-veteranen, tillika en av Sveriges mest meriterade ungdomslandslagscoacher; Mikael Johansson. Precis som fallet ofta är med ett basketgymnasium så växte laget mer och mer in i seriespelskostymen vart eftersom hösten led. Serien avslutades med sex raka viktorior, där en enpoängsvinst i sista omgången säkrade Superettandeltagandet.

På tal om unga och talangfulla så fanns tre spelare med och representerade U18-landslaget i fyrnationsturneringen i Tallin mellan nyår och trettonhelgen, där inte minst Stephanie Visscher klev fram som en av Sveriges bästa spelare. Stephanie räknas som en av landets mest talangfulla guards, vilket hennes prestationer i seriespelet väl understryker. Med mycket bra avslutsprocent och fina siffror vad gäller både returer, assists och steals var Stephanie den totalt fjärde bästa spelaren i effektivitetshänseende bland de 24 basketettanlagen i höstas; en spelare att se upp med och visa största respekt. Inte så konstigt att damligalaget på orten nu valt att ordna med en dubbellicens för Stephanie, med trolig ligadebut under våren.

Det är alltid lite lurigt vid en omstart efter en månads speluppehåll och förhållandevis lång tid utan gemensamma träningar. Inte blir det lättare av att möta unga, hungriga norrbottningar som inget hellre vill än ställa till det för sörlänningar. BG Luleå visade styrka genom att, med kniven på strupen, vinna avgörande fighten innan jul och vi kan utan tvekan förvänta oss ett heltaggat hemmalag på lördag. För Sparks del, som kommit i gång bra med träningarna efter ”tomte- och fyrverkeriuppehållet”, gäller det att stampa plattan i botten direkt.

Ska vi kunna tampas med de stora elefanterna är det bara seger som räknas på lördag.