”Wetterbygden Sparks numret för stort för Eos Lunds utvecklingslag”. Ja, så skulle man kunna sammanfatta söndagens möte i Superettan mellan de två lagen. När man tittar närmare statistiken så noterar man att det var jämnt i de flesta statistikkategorier men ändå är det Sparks som vinner med 16 poäng, 76-60.

Ett ungt Eos Lund hade bestämt sig för att komma till Sandahallen och ge hemmalaget en match över 40 minuter. Den som matchar upp allra bäst hos gästerna är Sofie Ljungcrantz som till slut stannar på 21 poäng efter att ha vållat hemmalaget bekymmer i stort sett matchen igenom. Halvvägs in i första perioden är det faktiskt Eos Lund som leder (7-6) innan hemmalaget successivt börjar tugga igång maskineriet. Framförallt är det under respektive korg som Wetterbygden Sparks är både ett och två nummer större än vad gästerna från Lund kan uppbringa, något som inte minst firma Gustafsson/Halvarsson, tillsammans med sina guards, naturligtvis noterat. När slutsignalen ljuder uppe i Sandahallen så noterar vi att Ida Gustafsson och Louice Halvarsson tillsammans gjort 30 poäng och tagit 15 returer fördelat väldigt ”systerligt”. Ha då i åtanke att headcoach Francisco Pinto spelade bägge förhållandevis sparsamt, Ida 17 minuter och ”Lollo” lite drygt 22 minuter – här finns det sparkapital framöver inför vad som komma skall i ett stundande kval till Basketligan dam.

I halvtid har Wetterbygden Sparks rykt åt sig en liten ledning på tio poäng (41-31) som efter tre perioder drygats ut till 15 poäng (60-45) för att till slut alltså stanna på 16 poäng (76-60). En eftermiddag som denna är det inte svårt att förstå att Eos unga garde varit årets mest positiva överraskning, först i Basketettan och nu i Superettan. All respekt för på vilket sätt man tog sig an Wetterbygden Sparks denna söndagseftermiddag. Får vi därför gissa att det var två förhållandevis nöjda coacher som summerade denna tillställning, en hemmacoach som fick se sitt lag spela en stabil basketmatch utan på något sätt förta sig och en bortacoach, som tillsammans med sitt lag, verkligen kunde lämna Vätterbygden med hedern i behåll.

Nu återstår två matcher i Superettan för Wetterbygden Sparks och detta mot de bägge norrlagen. Redan till helgen åker Sparks till Luleå för match mot BG Luleå innan Superettan avslutas på hemmaplan mot Östersund Basket helgen därpå, närmare bestämt lördagen den 17 mars. Dessa bägge matcher i all ära: det viktigaste som antagligen sker just nu när det gäller förberedelserna inför stundande kval för Wetterbygden Sparks, är det som dels sker på träningsgolvet och dels det som gås igenom i videorummet när det handlar om kommande kvalmotståndares svagheter respektive styrkor.

Oavsett så kan vi vara tämligen säkra på att det är ett Wetterbygden Sparks som längtar efter att få spela värdematcher igen – det var ett tag sedan så skedde och det är väl ändå det allt går ut på, att få mäta krafterna mot både jämnbördiga och starkare lag?