Det var mycket som stod på spel när Wetterbygden Sparks under tisdagskvällen tog emot Eos Lund hemma i Huskvarna Sporthall. Gästerna kom till spel efter att ha förlorat åtta matcher i rad och således med desperation i både blick, fötter och handleder. Sådana motståndare är alltid vanskliga att möta men med facit i hand är det svårt att hävda något annat än att hemmalaget löste detta galant. Trots att Eos Lund långa stunder spelade jämnt med de svarta giganterna från Huskvarna så är det just de sistnämnda laget som kan vinna förhållandevis komfortabelt med 77-67.

Rent taktiskt så var det en spännande inledning som de dryga 200 personerna på läktaren fick bevittna. Att Francisco Pinto haft en förkärlek till att vilja lämna Kajsa Lundahl fri med bollen på toppen har vi vetat om ett tag men att Eos headcoach, Xavier Hernandez, skulle match upp väldiga Dubravka Dacic på hemmalagets pointguard, Lovisa Hjern, var en överraskning som hette duga. Hurvida det var en smart gameplan låter vi vara osagt, men vi tror nog ändå att siffrorna talar sitt tydliga språk: 12 poäng i inledningen med just Dacic på sig i försvarsspelet, fick snabbt den gode Hernandez att komma på andra tankar och kommendera andra försvarsspelare att försvara Sparks nye landslagsguard. Ledning för Sparks efter 10 spelade minuter, 20-17.

Andra perioden och början av densamma ska bli en poängsnål tillställning. Sparks utländska duo, Cooper/Saba, skickar i alla fall vart det lider i varsin tvåpoängare och när just nämnde Lovisa Hjern rullar i sina fjortonde poäng så betyder det ledning med 30-24 och matchens första timeout signerad Eos Lund. Sparks fortsätter inspirerat även efter timeouten och kan dryga ut sin ledning med bud på mer. Mer ska det också bli när Jelena Krsmanovic skjuter i en trepoängare innan det blir dags för en av matchens huvudrollsinnehavare, Lovisa Hjern, att sätta punkt för första halvlek med sina sextonde poäng – ledning för Sparks i halvtid med 37-26. Fram tills nu har Sparks dominerat returtagningen kraftigt (30-17) och man har också lyckats vårda bollen betydligt bättre än vad som var fallet senast på hemmaplan mot Högsbo Basket (endast åtta turnovers så här långt).

När andra halvlek är till att börja så visar det sig omgående att gästerna från Lund långt ifrån gett upp detta, varför skulle man? Med 5-0 i gästernas favör i inledningen så känns hemmalaget för första gången i matchen, stressat. Inte gjorde några tokiga skottval saken bättre och hade det inte varit för den magra utdelningen även hos kvällens gäster så hade detta kunnat bli en ännu jämnare historia just där och då. Istället är det Sarah Saba som kan lösa upp knutarna för hemmalaget med några patenterade ”speed matters” där hon helt sonika springer ifrån sina motståndare och lägger i poäng – basket behöver egentligen inte vara svårare än så. När sen Samantha Cooper till och med tar retur ö-v-e-r den 201 cm långa Dubravka Dacic och lägger i två poäng och dessutom blir foulad med bonuskast som följd, så betyder det 57-42 och liten matchboll hemmalaget inför slutakten.

Eos Lund gör en sista ansträngning i fjärde perioden genom en zonpress men hemmaspelarna kan behålla kylan och spelar sig ur denna press tillsynes enkelt. Även om Eos Basket vinner sista perioden så är detta en tillställning som hemmalaget har bra koll på och där det fanns en del smågodis att njuta av. Lovisa Hjerns pick’n roll med Samantha Cooper var en sådan pralin, likaså några av Sarah Sabas returer där hon mer påminde om en ”cangaroo” än en basketspelare. Sparks kan spela av matchen bekvämt och därmed också ta en mycket viktig seger i jakten på en SM-slutspelplats, segern skrivs till slut till 77-67.

Lovisa Hjern stannar till slut på 20 poäng och fem assists och visar därmed att nomineringen till den svenska bruttotruppen gällande det svenska damlandslaget inför det stundande OS-kvalet var, och är, helt riktig. Samantha Cooper har en bra dag på jobbet utan att behöva förta sig, 20 poäng och 16 returer från hennes sida. Även Sarah Sabas 19 poäng och åtta returer förtjänar lite extra kärlek när Sparks alltså vinner och försätter sig i en bra situation inför sluttampen.

Nu väntar ett speluppehåll för Sparks då nästa match inte är förrän den 15 februari på bortaplan mot Visby Ladies.