Det blev en härlig revansch för Sparks för förlängningsförlusten på bortaplan när Solna var gäster i en dramatisk, svängig och (i mitt tycke) underhållande kamp i Sandahallen.

Precis som förväntat började Solna i ett virvlande tempo och trots att vi var förberedda hade ändå tolv poäng rasslat i vår korg efter knappa fem minuter. Vi hittade därefter lite mer rätt i våra positioner och samtidigt som vi också producerade helt ok framåt så var vi med; när Andrea sköt i periodens sista skott betydde det underläge 16-18.

I inledningen av andra perioden gick Alice rejält ”till jobbet”.

Fem raka poäng från hennes händer och ledning 24-20 tvingade fram en Solnatimeout. Solna vände därefter på steken och hade med 40 sekunder kvar ledningen med 28-31. Då assisterade Tiffany Jelena till en ”jumper” och när ett bra försvarsspel tvingade fram en turnover hittade Tiffany Anna-Maria som i slutsekunden kunde spring i ledningspoängen; 32-31.

Inledningen på tredje perioden gick hemlagets väg och vi skaffade oss matchens största ledning; 39-31, men Solna fann ingen anledning att slå av på takten och två minuter senare, halvväg in i perioden, var det utjämnat till 41.

Då var det hemmalagets tur att begära rast/vila.

Vi skaffade oss därefter åter några poängs försprång men bandet brast aldrig utan Solna svarade igen. Minuten in i sista akten var det helt jämt; 49 lika, och nu var det försvarsspelet som var i fokus. Båda lagen hade väldigt svårt att komma till bra avslutningar och att få i bollen var näst intill omöjligt under en period. Tiffany sköt i en tvåa till 51-49 med sju minuter kvar och detta skulle visa sig vara våra sista spelpoäng.

Matchavgörande blev i stället när Solnas ledande spelare, och pointguard; mycket duktige Crystel Bittar blev utfolad med tre minuter kvar efter att gånger två ha foulat Tiffany och dessutom, lite oturligt, dragit på sig en teknisk foul. Tiffany omsatte fyra av de fem försöken i poäng och vi var upp 55-51. Med Crystel borta och ett mycket bra Sparksförsvar, bl. a. inkluderande utblockeringar (var kom detta ifrån?) hade våra misslyckade skottförsök bara akademiskt intresse. Jelena fick dock gå till linjen och skjuta i matchens sista två poäng med 90 sekunder kvar.

Båda lagen spelar starkt försvarsspel och utnyttjar väl lägena från välgörenhetslinjen. Avgörande faktorer för vinsten är att vi har klart fler straffkast än Solna, vi tar åtta fler offensiva returer och vi har förre bortkastade bollar. Detta innebär att vi har ”råd” att skjuta med sämre träffprocent.

Coach är otroligt nöjd med genomförandet av denna matchen. Fantastiskt roligt att vi stod upp på sätt vi gjorde över 40 minuter och att det sedan gav oss det rosa protokollet gör inte saken sämre.