Alvik blev ett nummer för stort för Sparks när lagen möttes i den andra rundan av Svenska Cupen. Fransisco Pintos förra lag var ofina nog att vinna med 89-60 och bjöd på en basketlektion som heter duga. 

– Det var bra att vi fick den här förlusten nu, innan seriepremiären nästa lördag, och inte senare under säsongen. Alvik var större, starkare och spelade bättre, sa coach Pinto efter matchen.

Efter tre raka vinster på försäsongen inledde Sparks med stort självförtroende i inledningen mot Alvik och vann en välspelad första period med 20-19. Men där tog det roliga slut. Gästerna från Bromma tryckte gasen i botten med ett tempostarkt spel, ledda av sin rutinerade och stora förstafemma, som är intakt från förra säsongen. I synnerhet har Alvik enorma resurser i sin stora trio Janel McCarville, Paula Juhlin och Elin Ljunggren, som kombinerade för 63 av poängen mot Sparks. Mest av alla, 25, gjorde Juhlin, som tycks ta kliv i sin utveckling varje säsong.

Sparks lagbygge har, i jämförelse med Alvik, inför den här säsongen genomgått en större ommöblering. Även om resultaten på försäsongen varit bra, med tre raka vinster mot ligakonkurrenter, så kommer det att ta tid innan laget är i fas. Men Fransisco Pinto är, trots cupförlusten, förhoppningsfull. Han menar att laget har bättre balans än förra säsongen, som var en säsong av lärande, att man har kapacitet att spela ett bättre lagspel och att man hunnit avsevärt längre i förberedelserna än vid samma tid i fjol.

Än så länge saknas t ex den rätta dynamiken i spelet, som gör att laget ofta hamnar i lägen där det blir väldigt mycket spel ute kring trepoängslinjen och det enda alternativet till slut är ett skott utifrån. Sparks sköt t ex 35 treor, medan Alvik, som har en större närvaro inside, bara hade 13.

Även om det blev svårt mot Alvik, så fanns det ljusglimtar. Samantha Cooper visade på nytt att hon blir en faktor i ligan den här säsongen. Med 20 poäng och åtta returer var hon klart bäst i hemmalaget. Både Jelena Krsmanovic och Emina Busatlija sköt bra utifrån och flera av ”ungtupparna” i laget visade att de kommer att ta utvecklingskliv den här säsongen.

På ligans upptaktsträff röstade coacherna fram Wetterbygden som det lag som kommer att vara den största överraskningen den här säsongen. Och så kan det mycket väl bli. Alvikscoachen Ioannidis menade t ex efter matchen att att Sparks har potential att prestera avsevärt bättre än i den här matchen.

Än så länge har dock Sparks en bit kvar innan laget kan matcha en toppkandidat som Alvik. Men man måste också konstatera att en spelare som Alviks välmeriterade McCarville inte finns i något annat lag i ligan. Med en point guards färdigheter i den stora kroppen är hon en sällsynt spelartyp och en enorm tillgång för sina lagkamrater, vilket Alvik utnyttjar till fullo. Ett exempel är hur snabbt och effektivt hon sätter igång spelet efter defensiv returtagning. Det leder ofta till blixtrande omställningar. Alvik gjorde mot Sparks 24 poäng på snabba uppspel, hemmalaget bara två.

Äventyret i den nyuppväckta cupen är slut för den här gången för Sparks, som inleder ligasäsongen på lördag, borta mot Eos Lund. ’

Svenska Cupen 2019, omgång 2: Wetterbygden Sparks – Alvik Basket 60-89 (20-19, 13-29, 17-19, 10-22)

Poäng i Wetterbygden: Samnatha Cooper 20, Emina Busatlija 10, Sarah Saba 9, Jelena Krsmanovic 8, Lovisa Hjern 4, Emma Johansson 4, Ebba Sjökvist 3, Tilda Sjökvist 2

Poäng i Alvik: Paula Juhlin 25, Elin Ljunggren 24, Janel McCarville 14, Tova Sabel 13, Anna Stern 4, Natalie Schönberg Langanga 3, Annika Neumann 2, Emelie Erlandsson 2, Nina Baresso 2