Wetterbygden Sparks första nyförvärv inför den kommande säsongen, Ninni Salmi, har hämtats från Finland. Den 188 cm långa Salmi, född -96, kommer ursprungligen från Kauhajoki i Österbotten. Som ungdomsspelare gjorde hon 58 landskamper för Finland, i DU 16 och DU 18. På seniornivå blev det först tre säsonger i den finska basketettan och sedan ett år, 2014-15, i ligalaget Vimpelin Veto. Därefter bar det iväg till college.

Ninni Salmi hamnade i University of San Fransisco, där hon tillbringade tre säsonger, och var lagkamrat med bekanta namn som Rauschan Gültekin, Moa Lundqvist samt danskan och förra Eosspelaren Anna Seilund. Efter tiden i San Fransisco bytte Salmi till en annan division I-skola, Northern Illinois, som spelar i Mid-American Conference, och som hon tillhörde två säsonger, 2018-20. Och efter collegetiden fortsätter hon alltså basketlivet i Sverige och Wetterbygden Sparks.

Om sitt nya karriärsteg säger Ninni Salmi:

Wetterbygden har ett ungt och hungrigt lag, och det är precis där jag är som spelare också. Jag ser verkligen fram emot att få sätta igång och jobba med laget och coach Patel. Den svenska ligan är intressant och jag hoppas att jag kan hjälpa laget att hamna så högt upp som möjligt i tabellen.”

Salmi spelar på position 4-5 men kan kliva ut i banan och skjuta utifrån. Hennes främsta kvaliteter ligger dock inte i poänggörandet. Under den gångna säsongen i Northern Illinois snittade hon tex 2,3 poäng och 2,6 returer på 14 minuters speltid. Hon kan istället beskrivas som mångsidig, tuff, som en hårt arbetande lagspelare och duktig insideförsvarare.

Så här säger Wetterbygdens head coach, Krumesh Patel, om klubbens första nyförvärv:

Jättekul att Ninni ansluter till oss. Hon har haft en solid collegekarriär och jag är säker på att hon med sin mångsidighet, genom att hon kan spela både inside och ute på planen, kommer att hjälpa oss. Jag gillar också att hon vill fortsätta utvecklas som spelare. Ninni blir en tillgång både på och utanför planen”.

Kontraktet med Ninni Salmi är skrivet på 1+1 år.