Med nio minuter kvar att spela och underläge med 42-49 och dessutom Samantha Cooper utfoulad så var det nog inte många, om ens någon, som trodde på seger för Wetterbygden Sparks på bortaplan mot anrika Telge Basket. Det som hade kunnat knäcka vilket lag som helst (lagets enskilt viktigaste spelare drar på sig sin femte foul) blev istället startskottet på en sistaperiod som kommer gå till historieböckerna. Från detta skede gör man 16-0 (!) på ett hemmalag som satsat allt på att ta bort spelare som nämnde Cooper och Sarah Saba (och lyckats förhållandevis bra) men som nu istället fick sig slagna av spelare som Anna Dahl, Emma Johansson och Lovisa Hjern som alla satte ”världsrekord” när det behövdes som allra mest, snacka om karaktär! Seger för Sparks med 60-53.

Första halvlek var i ärlighetens namn inte mycket att skryta över från något av lagen. Telge Baskets distansskytte lämnade mycket övrigt att önska medan det svartklädda bortalaget spred bollen lite varstans och i vissa fall inte ens kom till avslut. Trots att Telge Basket kan göra en run på 10-0 i mitten av perioden så är det ändå Eira Borgh och Wetterbygden Sparks som ska få sista ordet när hon lägger i 20-14 på slutsekunden, således ”bara” sex poängs underläge inför andra perioden.

Samantha Copper öppnar upp andra akten på bästa tänkbara sätt genom att dra i en trepoängare från nedre delen av stan. Annars hade som sagt Samantha Cooper och Sarah Saba, tillsammans med hemmalagets stora stjärna, Sarah Toeaina, inte någon av sina större kvällar. Francisco Pintos taktik att dubbla från svag sida på den sistnämnda visade sig vara ett genidrag: 0/8 från golvet och endast fem poäng från straffkast från en av hela seriens främsta poängplockare är ett kvitto gott som något på detta. Sparks taktik om att variera mellan zonförsvar och man-man försvar vållar också en hel de huvudbry för Viktor Bengtssons tjejer i Telge Basket. Sparks vinner den andra perioden med 14-10 men fortfarande underläge i matchen, 30-28.

Emina  Busatlija vill inte vara sämre än Samantha Cooper från andra perioden utan drar egenhändigt i, inte bara en, utan två raka trepoängare i inledningen av andra halvlek. Tendensen från första halvlek med mycket missade avslut och många tekniska misstag kvarstår även under tredje perioden. När Telge Basket går från 37-37 till 45-37 på bara några minuter så börjar goda råd bli dyra hos bortalaget och inte blev det bättre av att Samantha Cooper drog på sig sin fjärde foul med bara 13 sekunder kvar att spela av perioden, underläge 42-47.

Om det såg svårt ut då så var det ändå inget mot vad som skulle komma.

Efter att hemmalaget lagt i 49-42 i början av sista perioden så åker Samantha Cooper på sin femte foul i och med en rörlig screen. Hand upp alla som läser detta alster som där och då trodde på en vändning mot anrika Telge Basket i självaste Täljehallen? Det som sen händer är inget annat än magi på högsta tänkbara nivå. In kommer Emma Johansson och tillsammans med Anna Dahl så dominerar (!) man returtagningen under respektive korg och ger därmed sitt lag chansen att både gå förbi och faktiskt sedermera, även vinna densamma. När dessutom Anna Dahl skjuter i en öppen trepoängare (ledning 50-49), Emma Johansson skjuter straffkast som om det vore det självklaraste i världen och Lovisa Hjern visar varför hon är nominerad till bruttotruppen till det svenska damlandslaget, så betyder det att Sparks gjort 16-0 (!) från det att deras lagkamrat, tillika en stark kandidat till MVP i hela SBL, åkt på sin femte foul –  k-a-r-a-k-t-ä-r i sin allra ädlaste form!

Trots att det blir lite skakigt i slutet så kan Sparks sen ändå avgöra detta på egen maskin genom att rulla upp Telges försvar så att det heter duga innan Sarah Saba lägger i sina 16:e poäng (hon hann även med 13 returer), slutresultatet skrivs till slut till 60-53 i Sparks favör, underbart! Vad är det då som egentligen avgör detta till bortalagets fördel?

Karaktären har vi redan varit inne på. Denna seger innebär naturligtvis a-l-l-t inför fortsättningen. Att vinna i Södertälje är en sak, men att vinna på detta sätt stärker självförtroendet i gruppen och innebär att man har kvitto på att man inte står och faller med enskilda individer (glöm inte heller att Sparks saknade Cajsa Uhrström pga en stukad fot och Ebba Sjökvist, sjukdom). Returtagningen var också en annan faktor som, statistiskt sett, avgjorde till Sparks fördel (56-41) varav trion vi nämnde i ingressen, Dahl, Johansson och Hjern slet ner 21 stycken av dessa 56 – imponerande!

Aldrig tidigare i Wetterbygden Basketballs historia har en bussfärd från Kringelstaden tillbaka till Sveriges vackraste bygd känts så lätt och präglats av så mycket stolthet – detta var kvällen när Wetterbygden Sparks visade att man blir att räkna med i ett kommande SM-slutspel!