Trots underläge med bara tre poäng i paus (38-41) så var Wetterbygden Stars aldrig riktigt, riktigt nära att hota Södertälje Kings på bortaplan uppe i Täljehallen. För att kunna hota de regerande svenska mästarna på dennes hemmaplan måste man sätta ”världsrekord” i försvarsspel och även om mycket var bättre än de de senaste matcherna just i den kategorin, så är det fortfarande en bit kvar innan Stars har förmågan att kunna stänga butiken bakåt och slänga bort nyckeln. Förlust till slut med 76-91.

Wetterbygden Stars kom till spel under lördagen med en ”comebackandes” Carl Engström. Sent under gårdagen kunde lagledningen glädjas över beskedet från förbundet om att landslagscentern var tillgänglig för spel redan efter endast en träning med laget. Med facit i hand så måste ändå debuten bli godkänd (speciellt med tanke på förutsättningarna) med tanke på de nio poängen och fem returerna på dryga 19 minuters speltid. Annars var det Södertälje Kings som inledde bäst och också rättmätigt ledde matchen efter tio spelade minuter 26-16.

I den andra perioden kom Stars igång något och framförallt var det lagets trepoängsskytte som firade stora triumfer. Anförda av Adam Rönnqvist och Calvin Hermanson så började man succesivt äta sig tillbaka in i matchen, underläge med tre poäng i paus (38-41). Glädjande under första halvleken var annars att se att energin i laget ( i synnerhet på bänken) var tillbaka i laget vilket naturligtvis är ”A och O” för vilket lag som helst, oavsett idrott – så även för Wetterbygden Stars.

Andra halvlek börjar på bästa tänkbara sätt när Ty Sabin skjuter i en tuff tvåpoängare och just där och där är underläget endast en poäng. Vi brukar i detta forum inte vara speciellt stora fans av att prata om det ”gråa laget” men den osportsliga foul som Jonathan Bohman råkar ut för måste ändå lyftas: hur är det möjligt att bägge domarna som initialt blåste foulen har en ”vanlig” foul för att sekunder efteråt se sin kollega komma in och bedöma situationen som en osportslig foul? Vad var det den tredje domaren såg som uppenbarligen hans t-v-å kollegor inte såg? Nåväl, nu ska vi inte vara ”dom som är den” men visst är det märkligt att den oskrivna regeln om ”domaren-som-inte-syns-är-den-bästa-domaren” inte verkar lämpas längre…

Osportslig foul eller inte: det är naturligtvis inte här som matchen avgörs utan det är istället bortalagets oförmåga att inte få stops i försvarsspelet. Positivt ändå från dagens match var att lagets signum i försvarsspelet, ”hedge defense”, vara tillbaka i repertoaren och det är väl ändå där någonstans som man måste fortsätta bygga upp det aggressiva och trygga försvarsspel som varit lagets signum de senaste säsongerna. Faktum kvarstår dock: under tredje perioden lyckas Södertälje Kings åstadkomma 27 poäng framåt och när försvarsspelet rämnar på det där sättet så spelar det mindre roll att man själva är kapabla att göra poäng offensivt. Att göra 20 poäng i en period på bortaplan mot Kings är en respektabel siffra, problemet uppstår när man förlorar samma period med sju poäng….

Lite zonförsvar hos gästerna och en snabb layup av Albin Häll-Eriksson föranleder Kings headcoach, Ludde Degernäs, att ta en blixtsnabb timeout i början av fjärde perioden och efter denna tittar sen aldrig Kings mer i backspegeln och trots att underläget för Stars försätter att dansa där runt sju, åtta poäng så kommer man aldrig riktigt närmare – förlusten skrivs till slut till 76-91.

Ty Sabin (23 poäng) glimtar till stundtals men varierar tuffa avslut med för tuffa skottval emellanåt för att komma upp i samma superlativer som han skämt bort oss med under säsongen. Adam Rönnqvists 18 poäng var också ett kvitto på att de där trumpinnarna till ben börjar komma igång och även Calvin Hermanson förtjänar en blomma denna eftermiddag uppe i Kringelstaden.

Offensivt råder det med andra ord inga tveksamheter om att det finns verktyg så att det både räcker och blir över utan det är i försvarsspelet som den ”Gula Ledartröjan” väntar på att en lämplig ägare. Nästa tillfälle är redan på tisdag när serieledarna (!) Köping Stars kommer till Huskvarna Sporthall och som säkerligen är sugna på revansch efter Stars seger senast lagen möttes uppe i Västmanland. För att så ska bli fallet även på tisdag så krävs det att någon går i täten defensivt varför frågan är synnerligen motiverad: någon som är sugen på ”gult” på tisdag, Stars?