Sist Wetterbygden Stars var i elden på hemmaplan i Superettan så var det Eos Lund som gästade Huskvarna Sporthall. När nu Stars återvänder tillbaka hem efter två raka bortamatcher (Köping Stars och AIK Basket) så är det faktiskt mot samma motståndare som när det senast begav sig, Eos Lund. Enda skillnaden är att lagen denna gång möts i Sandahallen under lördagen som en direkt konsekvens av spelprogrammet i Superettan dam där Wetterbygden Sparks under söndagen gör anspråk på Huskvarna Sporthall.

Den 10 december var senast dessa bägge lag möttes, då stod Wetterbygden Stars som segrare med 104-71. Detta är dock inte enda gången som lagen mötts denna säsong. Faktum är att detta faktiskt blir den fjärde gången som lagen drabbar samman sedan september månad om vi räknar med de bägge fighterna i försäsongsturneringen, John Bauer Hotell Cup – två matcher som även dom vanns av Wetterbygden Stars.

Dessa segrar till trots: Eos Lund är ett lag som inte ska underskattas. Här spelas det en frejdig basket där kollektivet hela tiden sätts i främsta hand. Känslan man får när man ser Eos Lund spela basket är att man förfogar över många alternativ som kan komma in och göra jobbet åt coachduon Jovan Zdravevski och Christoffer Henriks. Kanske, kanske att Eos Lund dock saknar den där riktiga spjutspetsen i sin laguppställning för att kunna vara med och bråka med topplagen mer frekvent? Gustav Sundström kanske ni tänker då? Ja, självklart är Gustav Sundström en av seriens absolut skickligaste spelare, men utmaningen för Eos Lund ligger någonstans, att få ännu fler att kliva fram, när det gäller som mest, när erkänt skicklige Gustav Sundström allt som oftast drar på sig tuffast tänkbara bevakning.

I hemmalägret andas det framtidsoptimism och anledningen till detta är väldigt enkel: segern på bortaplan mot AIK Basket under självaste trettondagsafton. Segern uppe i Solnahallen, som för övrigt var AIK Baskets första förlust på hemmaplan på över 2,5 år, var viktig av många anledningar. Dels för att den innebar att man hänger på topplagen Köping Stars och Djurgården Basket i tabellens övre skikt och dels för att man nu har fördelen av att ha inbördes möten mot AIK Basket på sin sida. Detta är ju extra viktigt med anledning av att man tidigare tappat just inbördes möten till både Köping Stars och Djurgården Basket, kan nu AIK Basket besegra Köping Stars och/eller Djurgården Basket i kommande matcher (man har redan vunnit en match mot respektive lag), så kommer vi kunna ha ett mycket raffinerat scenario där alla lag slagit varandra inbördes.

Matchen mellan Wetterbygden Stars och Eos Lund under lördagen uppe i Sandahallen har en liten extra ”twist” omgärdat runt sig.

Detta är nämligen tillfället då hemmalagets centertank, Franco Kouagnia, gör hemmadebut i Stars-linnet och ska vi döma av de två prestationerna på bortaplan där Franco snittat respektingivande 24 ppg och sju rpg, så lär det vara en spelsugen herr Kouagnia som nu får chansen att visa upp sig för första gången inför sina hemmasupportrar.

Matchen är också lite speciell i den bemärkelse att den som sagt spelas uppe i Sandahallen och om detta tycker Wetterbygden Stars sportchef, Dennis Aulander följande:

– Att bedriva elitidrott i Sandahallen är inte optimalt vare sig ur ett sportsligt eller marknadsföringsperspektiv. Att det bara fanns en matchtid tillgänglig i Huskvarna Sporthall denna helg är naturligtvis olyckligt och en stor anledning till detta är för att vi har ett serieupplägg på damsidan där vi inte förrän jul vet om vi spelar hemma eller borta under våren. Nu har vår organisation valt att nyttja tiden i Huskvarna Sporthall denna helg till Wetterbygden Sparks premiär av Superettan med den påföljden att våra herrar tvingas spela uppe i Sandahallen. För oss alla gäller det på något sätt att gilla läget och göra det bästa av situationen vilket jag är övertygad om att laget också kommer göra, säger Dennis Aulander.

FEEL THE ACTION!

Wetterbygden Stars-Eos Lund
Lördagen den 13 januari
Sandahallen
15.00