Under söndagen kom då det första riktigt stora testet för Wetterbygden Stars säsongen 2019-2020. På andra sidan planhalvan stod nämligen Norrköping Dolphins som fram tills nu bevisat att man blir att räkna med trots tappet av både nyckelspelare och ledare inför säsongen. Fram tills halvtidsvilan är detta en förhållandevis jämn tillställning (47-38) men sen under andra halvlek så gör hemmalaget processen kort med gästerna och kan defilera in i mål, segerresultatet skrivs till 92-76. Nu väntar omgång 3 helgen 9-10 november och där motståndare förväntas bli klart i veckan som kommer.

Fram tills match hade det varit lite av en sjukstuga under förberedelserna upp till match för Stars. Länge var det osäkert om Adam Rönnqvist och Moussa Kone kunde delta men när väl kulan gick i luften på söndagseftermiddagen så var bägge ombytta. Det är Albin Häll-Eriksson som öppnar upp poängproduktionen för Stars genom en trepoängare, en trepoängare som han följer upp med ytterligare en minuterna efter och då även med ett bonuskast som följd, ledning Stars 13-5. En av Norrköping Dolphins bästa spelare för kvällen, Kareem Canty, håller dock gästerna kvar i matchen genom ett konsekvent attackspel med många straffkast som följd, dock fortfarande hemmalaget i ledning efter en spelad period, 21-19.

Andra perioden inledes med en spännande ”matchup” i hemmalaget vilket innebär att Calvin Hermanson testas på position fyra (”liten lineup”). Med hot på flera händer från trepoängslinjen så blir naturligtvis Stars en utmaning för Mikko Riipinen och hans mannskap men inte större än att man vägrar släppa taget i poängprotokollet. Det krävs en teknisk foul på nämnde Canty och två efterföljande poäng av Ty Sabin för att öppna upp marginalen ”neråt” gentemot Norrköping Dolphins, ledning i halvtid för hemmalaget, 47-39.

Adam Rönnqvist får förtroendet att starta andra halvlek, ett förtroende han förvaltar på bästa sätt med en patenterad trepoängare. Tyvärr hamnar han kort därefter i foulproblem och får gå och sätta sig för att grunna sina synder. Jonathan Peleg visar hur man svarar en motståndarcoach som ”tokvrålar” att försvaren ska gå under den höga screenen med Peleg som bollförare: genom att stanna bakom samma screen och dra i ytterligare en trepoängare. När sen Albin Häll-Eriksson fintar upp en motståndare på läktaren och drar i sin tredje trepoängare för kvällen så är ledningen hastigt, och mycket lustigt, uppe i 17 poäng, 62-45. Kort därefter gör Albin även något som man skulle kunna titulera ”matchens poäng” när han fullkomligen flyger förbi Dolphins danska inslag i form av Morten Bülow med två poäng och ett bonuskast som följd. Ledning för Stars med 78-55 efter tre spelade perioder.

Fjärde perioden inleds lika starkt som den tredje avslutades. Calvin Hermanson visar vilket potential son ”sniper” han besitter och fullkomligt bombar i tre raka trepoängare. Vi minns även ett anfallsspel där bollen gick som på ett snöre mellan lagkramterna innan Adam Rönnqvist agerar exekutör från trepoängslinjen och matchens största ledning för Stars är ett faktum, 86-57. Resten av matchen tillåts gästerna putsa resultatet och det är framförallt LaDarien Griffin som avslutar matchen starkt och kan spika slutresultatet till 92-76 i hemmalagets favör.

Med sex spelare på tvåsiffrigt är det svårt att hävda något annat än att detta var en laginsats från start till mål. Glädjande denna afton var annars returtagningen där Moussa Kone (14 totalt i kombination med 15 poäng framåt) ofta regerade i luftrummet. Viktigt också med 23 besök på välgörenhetslinjen varav 17 stycken till slut hittade nätet. Smolk i glädjebägaren denna eftermiddag var att Daniel Mortensen utgick med en stukad fot.

Nu väntar vi med spänning på vem motståndaren blir och om vi har förstått det hela rätt så väljer nu de seedade lagen motståndare i nästa omgång. Om vi bara spekulerar lite så skulle detta kunna komma och innebära att Borås Basket (topprankat) väljer Superettan- motstånd i form av Eos Lund. Det skulle lämna BC Luleå med ett val som innebär antingen Wetterbygden Stars eller Nässjö Basket i nästa omgång. Det lag som inte väljs av BC Luleå ”lämnas kvar” och matchas upp mot Jämtland Basket, men som sagt: detta är bara spekulationer, till veckan har vi facit. Det enda vi vet med säkerhet är att de lägre rankade lagen (Stars bland annat) har favör av hemmaplan.