Försvarsspelet var den stora anledningen till att Wetterbygden Stars under fredagskvällen kunde besegra BC Luleå för andra gången den här säsongen. Efter 25 spelade minuter hade bortalaget bara tillåtits skjuta i 32 poäng vilket naturligtvis vittnar om ett försvarsspel där hemmaspelarna bokstavligen bodde i brallorna på Corban Collins och Co. Seger till slut med 85-71 för Wetterbygden Stars som nu kan se an kommande tisdagsmatch mot Köping Stars med tillförsikt.

Annars var det bortalagets succéimport, Robert Gilchrist, som omgående slår an tonen med en dunk och påföljande straffkast. Detta var dock enda gången som BC Luleå var i ledning under återstoden av matchen. Från detta tillfälle tittar sen aldrig Wetterbygden Stars i backspegeln utan kan gå till halvtidsvila i ledning med 39-26. Signifikativt för matchen så här långt är att Wetterbygden Stars alltid haft svar på BC Luleås försök att ta sig tillbaka in i matchen och det är också något som ska visa sig stå i sig, ack så viktigt….

BC Luleå inleder andra halvlek starkast mycket tack vare tre starka attacker mot korgen signerade Denzel Andersson, Earvin Morris och Corban Collins. Just Corban Collins hade annars fram tills nu fört en förhållandevis anonym tillvaro men det skulle visa sig bli ändring på det längre fram i matchen. Någon som inte förde en undanskymd tillvaro någon gång under matchen var hemmalagets kvicksilver, Guim Exposito. Med sina 9/9 (!) från golvet och totalt 20 poäng, fem assists och fyra steals var han ett konstant hot för Peter Öqvists mannar, ett tag kändes det som att han var ett hot även om han satt på bänken med fyra foul. Allra mest kärlek från hemmapubliken fick han när han drog i en reverse layup i den högre skolan, en helt otrolig prestation från ”Matchens Lirare” i hemmalaget och som lär gå varm bland sociala medier ett par dagar framöver!

Annars är det bestående minnet av den tredje perioden att detta var en period som BC Luleå metodiskt tog sig tillbaka in i matchen, detta trots att Stars ledning som mest är uppe i 17 poäng (47-30). Ett par turnovers, några snabba foul med lagfoul för BC Luleå som följd och ett par stepback treor av herr Collins, så var detta i allra högsta grad match igen inför den fjärde perioden, ledning för Stars med 54-48.

Fjärde perioden ska börja på bästa tänkbara sätt för hemmalaget när Albin Häll-Eriksson drar i, en av sina totalt fyra, trepoängare för kvällen på skottklockans absolut sista hundradel. I denna sekvens av matchen är även Kyle Rowley klinisk i returtagningen, inte minst den i offensivt tresekundersområde som innebär ”lätta” poäng i form av putbacks x två. Efter detta är det dags för en trepoängshow av sällan skådat slag när herrar Massamba, Häll-Eriksson och Collins fullständigt bombar i varsin projektil från nedre delen av stan, 64-56 till Stars.

Nu hade SBL: s bästa poängplockare i Corban Collins fått vittring och med ytterligare sex raka poäng från hans händer, och ett zonförsvar signerat BC Luleå, så är Stars ledning nere i bara två poäng, 64-62. Någonstans här fanns det säkert de i Huskvarna Sporthall som tänkte ”here we go again” med tanke på förra veckans snöpliga historia uppe i Umeå. Men det var innan kvällens stora segerorganisatörer i hemmalaget klev in i bilden.

Istället för att vara ”rädd för att förlora” så visar Guim Exposito och Albin Häll-Eriksson (även Jonathan Peleg har viktiga poäng i denna sekvens) vad det innebär att ”våga vinna”. Med två raka trepoängare så är Stars ledning plötsligt uppe på åtta poäng igen och där vi framförallt minns Guim Expositios iskalla trepoängsavslut i breaket – varför tveka liksom när man fram tills dess har varit 100 %? ”Tveka” var sannerligen inte den gode Expositos mellannamn denna kväll och tur var väl det….

Till slut kan Stars utöka vinstmarginalen till 14 poäng (85-71) från straffkastlinjen och sällan har en hemmaseger varit mer rättvis. Att komma ut och faktiskt långa stunder ”stänga ner” seriens skickligaste lag offensivt sett är en bedrift som naturligtvis kommer ge eko i Basketsverige. Och precis som vi redan varit inne på: oerhört glädjande att laget gjort sin hemläxa efter debaclet uppe i Umeå och nu vågade att vinna matchen genom ett par fantastiskt stora spel i slutskedet, respekt!

Nu blir det till att återhämta sig innan det är dags att återigen kliva upp i sadeln på tisdag.

Då väntar nämligen den kanske viktigaste matchen (hittills) för säsongen när Köping Stars kommer på besök till Huskvarna Sporthall. Kan ”det rätta Stars” komma upp i samma försvarsnivå och påvisa samma mod gällande ”våga-att-vinna” så ska det mycket till för att Wetterbygden Stars inte ska kunna ta ytterligare ett steg mot ett hägrande slutspel.