Med bara två omgångar kvar av grundserien gästade Wetterbygden Stars under fredagskvällen Stadium Arena för spel mot dess hyresgäster i form av Norrköping Dolphins. Det blev precis så svårt som befarat och bortsett från sista perioden så är det mycket som behöver bli bättre inför slutspelet som börjar om lite drygt tio dagar. Seger för Dolphins till slut med 78-67.

Matchen började med att Stars, Kyle Rowley, skickade i en trepoängare fram till 3-0. Svaren (för dom var flera) lär inte vänta på sig och när Mikael Lindqvist och Co väl var färdiga efter tio minuters spel så hade man hällt i fyra raka trepoängare och sett till att hemmalaget roffat åt sig en åttapoängsledning, 18-10.

Andra perioden börjar med att Norrköping Dolphins utökar ledningen innan Jesper Wennerholm (som vikaierade i startfemman i Joaquin Portugues frånvaro) ger gästerna hoppet tillbaka att skjuta i tre poäng, dock fortfarande hemmalaget i ledning med 27-17. Under denna period har Stars initialt svårt att få ut något av spelet nära korgen och när sen svaret är att ha Kyle Rowley och Waly Niang skjutandes treor utifrån, dessutom med lite lägre utdelning, så betyder det att hemmaspelarna förhållandevis har enkelt att plocka returer under egen korg. Det är egentligen bara CJ Dunston som kan utmana i den offensiva returtagningen (när hans stora lagkamrater står ute vid trepoängslinjen) och det är också han, som via en block, får som det känns, periodens enda stopp i försvarsspelet och som dessutom betyder att Jonathan Peleg kan ”kontra” i en trepoängare. Stundtals har hemmalaget ”liten julafton” i PnR-spelet och bortalaget har få svar i ämnet defensivt. Ändå kan man via fyra poäng från Kyle Rowley se till att ha ”någorlunda” kontakt i halvtid (30-41).

Tredje perioden ska bli ett riktigt sorgebarn för Wetterbygden Stars. Turnovers, missade utblockeringar under defensiv strut och skottförsök som inte träffade havet från en båt, ja, då blir det naturligtvis ä-n-n-u svårare att tävla med de regerande svenska mästarna. Denna typ av ”ickeprestation” känns så onödig, för nog att Dolphins är bra, men inte så jäkla bra att man inte ska kunna stå upp på ett bättre sätt.

Fjärde perioden blir i den bemärkelsen klart bättre. Tillbaka då fanns kämparglöden och det ”jävlaranamma” som är direkt nödvändigt för att kunna tävla i en tuff liga som SBL. Trots att Norrköping Dolphins fortsätts ta lite för många offensiva returer för att det ska vara hälsosamt, så är det Wetterbygden Stars som avslutar med flaggan i topp och kan vinna sista perioden med 24-11. Sammanlagt vinner ändå Norrköping Dolphins rättvist (78-67) och framstår mer och mer som den guldkandidat alla pratar om – glöm inte att man har ytterligare sparkapital i form av någon skadad spelare som ska tillbaka i spel, nej, Dolphins blir livsfarliga i slutspelet, utan tvekan.

Bästa spelare i Wetterbygden Stars ikväll var CJ Dunston, Guim Exposito och Jonathan Peleg.

I och med att Uppsala Basket avslutade säsongen på snyggast tänkbara sätt och besegrade Umeå Bskt på hemmaplan, så ska det nu mycket till för att Wetterbygden Stars ska tappa fördelen i form av inbördes möten när just Umeå Bskt kommer på besök till Huskvarna Sporthall på tisdag. Hemmalaget har då ”råd” att förlora med 28 poäng och ändå försvara den sjundeplats man just nu förfogar över.

Med tanke på hur spelet ”haltat” den senaste tiden så skulle vi dock bli förvånande om man inte går för seger fullt ut, allt för att komma till slutspelet med en positiv känsla i respektive kroppar. Det lär behövas oavsett vem motståndaren blir i kvartsfinalen.