Det blev precis så svårt som befarat när Wetterbygden Stars under söndagen besökte Luleå Energi Arena uppe i Luleå för möte med Luleå Steelers. Segersiffrorna 92-54 kanske antyder att detta var en promenad i parken för Vätterbygdens stolthet men sanningen är snarare den att denna match inte avgjordes förrän i den sista perioden när bortalaget gjorde mäktiga 33-4 på ett passivt, och stundtals uppgivet, hemmalag.

Luleå Steelers må ha förlorat en del matcher på sistone men vad man kanske inte känner till är att laget faktiskt stundtals spelat ut starka lag som Köping Basket och AIK Basket. Detta scenario påminner mycket om det publiken fick ta del av även denna söndagseftermiddag uppe i Norrbotten. Trots att Wetterbygden Stars tidigt tar initiativet i poängprotokollet så är det ett hemmalag som vägrar släppa taget. Anförda av spelare som Samir Ali (13 poäng och hela 18 returer) och Pluto Madsley (17 poäng varav merparten under första halvlek när Luleå Steelers spelar som bäst) så är det mer eller mindre jämnt efter första 20 minuterna, 37-34 i Stars favör.

Tredje perioden påminner mångt och mycket om de två första dito: Wetterbygden Stars befinner sig hela tiden i förarsätet med ett Luleå Steelers hela tiden redo att ta över ratten. Bortalaget får lite bättre bukt på dagens värdar när man beslutar sig för att spela ett traditionellt man-man-försvar från halva plan. Man kan på så sätt se till att hålla motståndaren framför sig på ett mer tillfredsställande sätt och med den konsekvensen/belöningen att man får betydligt fler stops i försvaret som följd.

Allra mest stop i försvaret får man under fjärde perioden där man lyckas hålla Luleå Steelers på fyra poäng (!). Samtidigt som man mer eller mindre stänger butiken framåt för hemmalaget, så är det också lite av ”proppen ur” i anfallsspelet då man skickar i 33 poäng i motståndarkorgen. Totalt sett är detta en kombination av försvarsspel och anfallsspel som naturligtvis är till mer fördel för Wetterbygden Stars än för Luleå Steelers, ett Steelers som på nytt gör en bra match, men som återigen får se sig besegrade sett över 40 minuter.

Förutom nämnda försvarsspel under andra halvlek, framför allt i sista akten, så är det ett par saker som sticker ut när vi nu försöker oss på någon form av analys varför Wetterbygden Stars till slut står som segrare. En av dessa saker är det faktum att Wetterbygden Stars har hela 27 poäng från sina avbytare medan samma siffra för hemmalaget är åtta poäng. En annan siffra som sticker ut är den som avslöjar poäng efter turnovers: 27 poäng för Stars att jämföra med hemmalagets sex poäng.

Ska man försöka sig på en sista summering varför det gick som det gick denna eftermiddag uppe i svensk baskets huvudstad, Luleå, så måste den ändå handla om en sak mer än något annat: Wetterbygden Stars vinner för att man, för dagen i alla fall, är ett betydligt djupare lag med hot på fler händer än vad Luleå Steelers kan visa upp.

Djupet till trots så är det svårt att inte nämna en spelare som Guim Exposito som bara är tre returer och en assists från en synnerligen respektabel ”triple-double”. Nu stannar den gänglige spanjoren på respektabla 19 poäng, sju returer och nio assists vilket ändå får anses som en ”hyfsad” dag på kontoret för hans del. Hans landsman, Albert Masllorens, är också viktig för matchens utgång med sina 16 poäng och 12 returer tillsammans med Eddie Alm som ”hittade röret” i slutet av matchen och till slut stannade på 17 poäng efter 67 % från trepoängsland. Även Kemal Omerbasic förtjänar en blomma med sina 88 % från golvet och totalt 17 poäng fördelade på dryga 35 minuters speltid.

Efter två raka bortamatcher för Wetterbygden Stars så är det nästa helg återigen dags att visa upp sig på hemmaplan igen när mesta mästarna, Alvik Basket, gästar Huskvarna Sporthall nästa söndag.

Kan Wetterbygden Stars då ta sin femte seger på sex försök? Det enda vi kan vara säkra på är att Stars inte kommer få något gratis av ett Alvik Basket som imponerat så här långt på bortaplan.