Det såg länge, länge ut som att Jämtland Basket skulle avgå med segern förhållandevis lätt upp i Nya Sporthallen dagen innan ”Sylvester”. Med ledning med nio poäng (och betydligt mer innan dess) och bara tre minuter kvar att spela av ordinarie tid, så såg det minst sagt dystert ut för Boris Balibreas mannar. Då vaknade en glödhet duo i form av Adam Rönnqvist och Ty Sabin till och kunde via ett par sanslösa trepoängare ta matchen till förlängning. Väl där var bensinen tyvärr slut och hemmalaget kan till slut vinna matchen med 121-112.

Jämtland Basket kom till spel med något som ändå måste liknas vid kniven på strupen efter ”icke-resultaten”, eller rättare sagt ett par mindre bra prestationer, den senaste tiden. Det tycktes också märkas inledningsvis att hemmalagets motivation var strået vassare än bortalagets. Ändå är det Stars som leder denna tillställning efter första akten (26-24) och detta mycket tack vare Ty Sabin som vid detta laget skickat i hela 17 poäng. Under hela matchen vållar hemmalagets anfallsduo i form av Jordan Sample och Justin Gordon stora problem för bortaförsvaret och landar till slut tillsammans på respektabla 38 poäng och 19 returer. Dessa bägge herrar är den enskilt största anledning till varför de drygt 1500 åskådarna på läktaren andas morgonluft under halvtidsvilan, ledning för hemmalaget med 56-43.

Vi var säkerligen många som hade bokfört hemmalaget för seger bara någon minut in i fjärde perioden. Daniel Mortensen tänder dock ett litet hopp med en trepoängare och reducerar underläget till tolv poäng med dryga åtta minuter kvar att spela. Detta till trots så fortsätter försvarsspelet att lysa med sin frånvaro och Jämtland Basket kan fortsätta diktera villkoren. Då får hemmalaget helt plötsligt för sig att foula Stars trepoängsskyttar och via dessa straffkast så vittrar Stars blod igen. Adam Rönnqvist är under denna period magisk i sin före detta hemmahall och är mer eller mindre ostoppbar när han drar i trepoängare efter trepoängare – när han drar i sin tredje raka trepoängare så är underläget inte mindre än fem poäng, 95-100. En annan viktig faktor för Stars under denna delen av matchen var Jesper Wennerholm vars energi från bänken fungerade som ett utmärkt ”tändstift” för övriga laget.

Efter att lagkaptenen i allra högsta grad bidragit till comebacken så lämnar han sen över till en utvilad Ty Sabin. Han hinner inte vara mer än några sekunder på plan när han får läget och utan att tveka så hissar han upp en trepoängare som betyder 103-103, otroligt, Stars var ikapp! Marshall Nelson i hemmalaget vill dock inte vara sämre utan kan även han med en trepoängare ta sitt lag tillbaka upp i ledning med dryga 15 sekunder kvar av matchen, 106-103. Efter den efterföljande timeouten utbryter sen ett enda stort virrvarr. Först skjuter Ty Sabin i en, vad som det verkar, en sanslös trepoängare. På tavlan kommer det även upp ”106-106”.  Jämtland Basket tar ut bollen bakom baseline med dryga 14 sekunder kvar och i tron att matchen är kvitterad så är det naturligtvis Stars-spelarnas instinkt att inte foula eftersom man befinner sig i lagfoul, detta ska dock snabbt komma att ändras. Så fort Boris Balibreas order om att foula (vi vet ju att Stars två gånger tidigare i vinter avgjort matcher till sin fördel med sista skottet, Köping och Nässjö på hemmaplan) når ut till spelarna precis vid lagets lagbänk (omöjligt för coacherna att göra sig hörda i arenan med den stämning som råder vid tillfället), så återstår det nu bara dryga sex sekunder av ordinarie speltid.

I samband med denna foul så bildar domarna en slags ”polsk riksdag” för att överlägga om Ty Sabins trepoängare i sekvensen tidigare verkligen var en trepoängare eller inte – av reprisbilderna att döma kan vi vara åtminstone vara överens om att de tre domarna var långt ifrån säkra, varför annars rådfråga varandra? Efter överläggning bedöms skottet vara en tvåpoängare. Efter detta ”ofrivilliga” avbrott i matchen så är det dags för Thomas Massamba att skjuta lagfoulskast och den meriterade landslagsguarden gör inga misstag, ledning för Jämtland Basket med 108-105.

Att sätta en trepoängare (vi tycker fortfarande att det var en trepoängare efter att ha bevittnat reprisbilderna i efterhand) på det sättet Ty Sabin gjorde efter den förra timeouten händer liksom inte, inte på det sättet. Ändå är det precis det som händer igen och denna gång är det Adam Rönnqvist som levererar en trepoängare som inte är av denna värld, kvitterat på slutsekunden (108-108) och förlängning i Nya Sporthallen, Östersund!

Väl i förlängningen är det bara ett lag på plan och Jämtland Basket kan cruisa ifrån till en seger som till slut skrivs till 121-112 – bensinen var helt enkelt slut för Rönnqvist och Co.

Som om det inte vore nog dramatiskt under själva matchen så verkar det också i efterhand handla om en del dramatik. Enligt säkra källor så ställer sig klubbledningen i Wetterbygden Basketball sig frågande till om de sista 15 sekunderna avhandlats på ett korrekt sätt och undersöker nu möjligheten att få detta belyst – fortsättning lär följa.