Efter förlusten mot Umeå Bskt med 77-81 i den sista grundserieomgången står det klart att Wetterbygden Stars placerar sig på sjunde plats i sluttabellen under sitt första år i SBL. Tack vare övriga resultat står det klart att lagets motståndare i kvartsfinalen blir Borås Basket som med nöd och näppe lyckades försvara sin andraplats efter att ha besegrat Nässjö Basket med minst möjliga marginal (79-78). Kvartsfinalspelet inleds i Boråshallen måndagen den 25 mars.

Tisdagskvällens match mellan Wetterbygden Stars och Umeå Bskt var inledningsvis en ganska gäspig historia. Bägge lagens coacher valde att ställa sina respektive lag i ett zonförsvar vilket bidrog till att dra ner tempot på matchen. Kanske bidrog också förutsättningarna (Umeå var tvungna att vinna med 28 poäng eller mer för att ta sig förbi Stars i tabellen och knipa sjundeplatsen) till att det kanske inte var fullt ”påslag” initialt, lika efter Q1, 18-18.

Andra perioden inleds med att hemmalagets Jonatan Bohman skickar i två poäng samtidigt som han blir foulad i skottögonblicket och får kliva till välgörenhetslinjen för ett bonuskast. Trots ledning för hemmalaget vid detta laget så hade man hela tiden en känsla av att bortalaget satt på en växel till. Denna växel stavades ikväll ”DeAndre Mathieu” och på denna växel hade hemmalaget under stora delar av matchen inte mycket svar på. Bland annat minns vi en något av årets dunk i Huskvarna Sporthall när han drev bollen från egen korg och avslutade med att dunka bollen över ”allt och alla” i Stars-lägret. Ha i åtanke att den gode Mathieu endast mäter 178 cm i strumplästen…

Trots att CJ Dunston kommer från bänken och bidrar med energi modell större så är det Umeå Bskt som ska få sista ordet i halvleken och man får det genom att sätta stenhård press på hemmalagets guards vilket också föranleder att man kan göra 11-0 under de sista två minuterna av första halvlek och rycka ifrån i poängprotokollet, underläge Stars efter 20 min, 34-42.

Andra halvlek börjar även den i moll för hemmalaget tack vare den turnover som en viss DeAndre Mathieu inte är sen att utnyttja, underläge för Stars med tio poäng, 34-44. Då är det dags för hemmalagets bästa spelare för kvällen, Jonathan Peleg, att kliva in i handlingen på allvar. Tack vare två raka trepoängare, tufft försvarsspel och någon läcker assists leder han upphämtningen som innebär att hemmalaget är både ifatt och förbi efter att ha gjort 13-0 på ett bortalag vars coacher tvingas ta två timeouter under denna period. Under denna tredje period presteras kvällens bästa basket från bägge lagen och vi minns bland annat en sekvens som först innebar en mäktig dunk av CJ Dunston för att sekunderna senare innebära två poäng och ett bonuskast för gästernas väldiga André Nilsson, allt inom loppet av ett par sekunder. Där och då hade vi en ”värdig” avslutning på grundserien för bägge lagen. Ledning för Stars efter Q3, 61-60.

Den förhållandevis höga kvaliteten på matchen hänger sen inte riktigt med in i slutakten, tvärtom: efter periodens två första minuter är ställningen fortfarande 61-60 till hemmalaget. Med dryga fem minuter kvar av perioden sker det sedan en sekvens som ska bli potentiellt avgörande för matchen när Stars import, CJ Dunston först skickar i en offensiv retur för att i millisekunden senare landa på motståndarens fot med en (förhoppningsvis bara) stukad fot. Om det var denna sekvens som till slut innebar ”pyspunka” hos hemmalaget ska vi låta vara osagt, men trots att Mantas Griskenas visar att ”gammal är äldst” och skickar i två raka trepoängare samtidigt som Guim Exposito bara är en layup bort från att kvittera matchen i slutskedet, så är det Umeå Bskt som till slut kan avgöra den här tillställningen från straffkastlinjen, seger till slut för laget från Björkarnas Stad, 81-77.

Ikväll blev återigen straffkastskyttet Wetterbygden Stars fall och det är naturligtvis oundvikligt att inte rapportera om något som innebar 11 av 23 försök i korgen under en match där man till slut förlorar med fyra poäng. Straffkastskyttet har länge varit ett aber för Stars och det kommer naturligtvis krävas något helt annat än de dryga 47 % man skramlade ihop ikväll för att överhuvudtaget kunna tävla mot ett Borås Basket i kvartsfinalen.

Jonathan Peleg redan nämnd precis som CJ Dunston. Ett plus också till Mantas Griskenas som visade att han kan bli en x-faktor som ingen motståndare har råd att lämna öppen på trepoängslinjen när det du vankas slutspel samt till Kyle Rowley som till slut landade på en respektabel ”double-double” med sina 12 poäng och 12 returer.

Nu blir det alltså Borås Basket i kvartsfinalen och om detta lär vi återkomma till lite längre fram.