Mötet mellan Wetterbygden Stars och Köping Stars hade på förhand målats upp som ”The Battle Of The Stars”. De dryga 350 personer som var på plats i Huskvarna Sporthall denna söndagseftermiddag lär antaglig skriva under gällande det epitetet, i alla fall stundtals då basketen från bägge lagen måste anses vara det bästa som presenterats i Huskvarna Sporthall denna säsong på herrsidan. Till slut är det ändå Köping Stars som drar den längsta stickan och kan vinna med 81-66.

Annars var det Wetterbygden Stars, som inspirerade av kontraktsförlängningen av sin headcoach Boris Balibrea (se separat artikel), fullständigt ägde tillställningen inledningsvis. Med både dunkar och trepoängare om vartannat så är det hemmalaget som tvingar gästernas coach, Jiotti Nikolaidis, att ta matchens första timeout efter att ha skjutit i 20-10 och således gått upp i ledning med tio poäng.

Att det roliga tog slut här för Wetterbygden Stars hade kanske varit att överdriva saken något, men samtidigt går det inte att komma ifrån att det hände något i matchen just här som, med facit i hand, inte var till hemmalagets favör. Det som framförallt hände var att bortalagets guard-duo, Aleksa Solevic och Autin Price, börjar hitta mer och mer rätt. Just Aleksa Solevic hade vi förvarnat om på förhand och när vi nu står här med facit i hand, så är det svårt att inte hålla honom som en stor anledning till varför Köping Stars till slut, även denna gång, kan titulera sig segrare för tredje gången denna säsong mot Wetterbygden Stars. Med ett outstanding spelsinne så river han stora hål i hemmaförsvaret för att antingen avsluta själv eller hitta öppna medspelare där nämnde Austin Price firade stora triumfer bakom trepoängslinjen (6/9 från hans händer).

Även returtagningen hade vi uppe före matchen som en absolut nyckelfaktor och även här är det gästerna från Västmanland som visar sig vara strået starkare (46-36 i gästernas favör). När ett lag som Köping Stars får tillräckligt med chanser på sig så kommer man till slut göra poäng, det är sen gammalt och något som nu återigen (vi minns samma scenario de två tidigare mötena) står Wetterbygden Stars dyrt.

Trots idoga försök att komma ifatt i poängprotokollet så lyckas alltså inte Wetterbygden Stars med bedriften att försöka besegra sina antagonister denna gång heller. Med en skottprocent på 37 % på tvåpoängare och 32 % procent på trepoängare (att jämföras med Köpings 42 % på tvåpoängare och 47 % på trepoängare) så blir det naturligtvis svårt att vinna basketmatcher mot ett lag som Köpings Stars kaliber. Var allt verkligen becksvart i hemmalaget då? Nej, inte alls.

Dock måste vi ha i åtanke, att när ett lag förlorar tre matcher av tre möjliga mot samma motståndare så blir det naturligtvis svårt att argumentera för något annat än att slutresultaten i de tre matcherna talar för sig själv – Köping Stars är, just nu, ett bättre, mer samspelt basketlag än vad Wetterbygden Stars är – man är helt enkelt längre fram i den processen.

Vi måste ha i åtanke att Wetterbygden Stars bara spelat tillsammans i drygt ett halvår. Att få headcoah Boris Balibrea på långtidskontrakt är naturligtvis en monumental pusselbit på alla sätt och vis som borgar för den ack så viktiga kontinuiteten som alla lag, oavsett idrott, hela tiden refererar till. Att man dessutom lyckas erbjuda en produkt som måste anses vara väldigt snygg paketerad med förhållandevis små medel, höjer naturligtvis helhetsupplevelsen och känslan av att både Wetterbygden Stars och hela organisationen sannerligen är på rätt väg.

Det är ingen som någon gång hävdat att det skulle vara enkelt att vinna basketmatcher. Och mycket enklare lär det knappast bli nästa helg heller för Wetterbygden Stars när AIK Basket hälsar välkommen med förmodade varma servetter uppe i en sjudande Solnahallen.

Det absolut viktigaste testet för Wetterbygden Stars hittills denna säsong, blir att skaka av sig dagens förlust och på bästa möjliga sätt förbereda sig inför vad som komma skall. Kommer man till huvudstaden nästa helg och tycker synd om sig själv och ”är kvar” i dagens match, så lär AIK Basket inte vara sena att utnyttja detta.

Allt handlar om att vara professionell.

Bättre läge för Wetterbygden Stars att påvisa att just ”Professionell Matters” lär det inte att dyka upp under återstoden av säsongen, för en sak måste vi ha helt klart för oss: detta är inte på långa vägar över.

Det är den 22 april som Superettan gör bokslut. Inte den 11 mars.