”Det är skillnad på att förlora och att förlora”. Ja, den gamle sanningen blev sann ikväll igen efter att Wetterbygden Stars förvisso förlorat på hemmaplan mot Borås Basket (92-100), men inte utan att ha stretat emot riktigt rejält. Med den ”mindre bra” insatsen på bortaplan i Norrköping i tisdags i färskt minne, och det faktum att det råder sjukstuga i truppen, så var det många som befarade att fredagskvällen skulle bli både lång och jobbig med tanke på vilka som var på besök. Lång och jobbig blev den också, men om detta var kvällen då Stars förlorade en basketmatch så vann man något betydligt viktigare: sitt eget anseende.

På den något udda tiden (18.04) kastade domartrion lädret i luften i Huskvarna Sporthall och omgående så är det Carl Engström som sätter sig i respekt hos motståndaren. Med sina 216 cm över havsytan så är han en jätte i dubbel bemärkelse med sina totalt 22 poäng och åtta returer på kontot ikväll. Extra roligt att se hur hans lagkamrater aktivt nu letar efter honom och också lärt sig h-u-r att spela med honom. Första perioden spelas i ett furiöst tempo och när spelarna i respektive lag byts ut så konstaterar vi bokstavligen dregel i respektive mungipa. Trots att hemmalaget inleder starkast så är det ändå Borås Basket som kan titulera sig i ledning efter tio spelade minuter, 24-25.

Kul också i kväll var att se coachduellen mellan Boris Balibrea och Henrik Svensson i Borås Basket. Den duellen blev extra påtaglig under första halvlek när coacherna varierade mellan traditionellt man-man försvar, zon försvar och en kombination av båda: match-up försvar – allt för att förvilla sin motståndarkollega. Vem som förvillar vem mest och bäst kanske vi låter vara osagt, men matchen fortsätter avhandlas i ursinnigt tempo vilket borde glatt både hemma- och bortafölje denna kväll i Huskvarna Sporthall. När Erik Juhlin kommer från bänken och drar i en trepoängare, som i anfallet efter följs upp av ytterligare en signerat hela SBL:s skyttekung, Ty Sabin (totalt 31 poäng i kväll), så är taket på väg att lyfta på den anrika Sporthallen i centrala Huskvarna, ledning för hemmalaget, 43-33. Efter den efterföljande timeouten från coach Svensson så gör hans mannar snabbt 9-0 och kan på så sätt jämna till matchen när det är dags för kaffe och kaka, 48-47.

Carl Engström och Wetterbygden Stars kommer ut lika starkt i andra halvlek som var fallet under första dito. ”Problemet” för det svartklädda hemmalaget är att gästerna från Knalleland har minst lika många svar dom. Anmärkningsvärt från första halvlek var antalet turnovers i respektive lag, eller rättare sagt: det minimala antalet turnovers från respektive sida (fyra för hemmalaget och bara två för Borås Basket). Med så pass få turnovers så ger sig naturligtvis Stars själva chansen att tävla med Sveriges, just nu, bästa lag för tillfället. Tyvärr tryter orken lite under den tredje perioden och i takt med detta så kommer också misstagen. Misstag mot Borås Basket får man lära sig redan i förskolan om att dessa gör man inte ostraffat. Spelare som Elvar Fridriksson, Marcus Tyus och Zac Cuthbertson är inte sena att tacka och ta emot. Ledning med 57-51 en bit i tredje perioden förvandlas därför snabbt till 67-73 efter att gästernas William Gutenius dragit i två trepoängare i rad.

Då det dags för hemmalagets Daniel Mortensen att presentera sig på allvar. Med sina 16 poäng, 14 returer och fem assists så ser han till att bjuda hemmapubliken på lite dansk fredagsmys i form av ett par feta dunkar, men framförallt ser han till att hålla Stars kvar i matchen. Dock fortfarande bortaledning inför fjärde perioden, 71-77.

Gästernas Fredrik Andersson börjar den sista akten med att skicka i en trepoängare som betyder att hans lag rycker ytterligare i poängprotokollet. Stars vägrar dock att vika ned sig utan tack vare ett uppoffrande försvarsspel och en trepoängare av Jonathan Peleg kan hemmalaget krympa avståndet till tre poäng, 78-81. Som svar på det skickar Borås Basket fram en av matchens främsta aktörer i form av islänningen, Elvar Fridriksson, som med en trepoängare återigen tar Borås Basket upp i ledning med sex poäng, 78-84. Efter det är det sen tur för hemmalagets stora, lille spelare, Ty Sabin. Även om han ibland försätter sig i lite svåra situationer, så är det ändå en fröjd att se honom leka basket som i fallet när han på egen hand smeker i fyra poäng, timeout Borås Basket med ställningen 82-86 på tavlan. Apropå Ty Sabin så är det svårt att inte hänföras av hans mentalitet och förmåga att skjuta den där bolluslingen i korgen, men låt oss också prata om hans förmåga att hitta sina medspelare: 10 assists ikväll vittnar om att 25-åringen är så mycket mer än en scorer.

I anfallet efter timeouten får sen Wetterbygden Stars bollen i händerna på helt rätt gubbe och även om DeAndre Davis kan skjuta trepoängare, så känns just ändå d-e-n specifika trepoängaren som en bön till högre makter och otur för hemmalaget så verkar det ikväll som någon däruppe hör just denna bön, 82-89 till Borås. På något mirakulöst sätt (”han däruppe” kanske fick lite dåligt samvete) kommer sen ändå Stars tillbaka (90-93) och när sen nämnde Fridriksson begår ett av väldigt få misstag och trampar på mittlinjen, så betyder det bakåtspel och bollen i händerna på Stars med dryga halvminuten kvar att spela. Ty Sabin får en förhållandevis bra titt på korgen för kvittering men just detta skott vill sig inte och i anfallet efteråt kan Borås Basket och William Gutenius avgöra denna tidiga kvällsmatiné med två poäng och ett bonuskast. Slutresultatet skrivs till slut till 92-100.

Som sagt: resultatet denna kväll är naturligtvis en besvikelse. Det var däremot inte prestationen. Den får istället oss att se ljust på framtiden, det är ju ändå trots allt skillnad på att förlora och förlora.