Under tisdagskvällen hade Wetterbygden Stars möjligheten att ta revansch på Norrköping Dolphins uppe i deras egen ”bassäng”, Stadium Arena. Senast Stars befann sig i Norrköping ledde man matchen inför fjärde perioden för att sen tvingas bevittna ett hemmalag både gå ikapp och förbi i poängprotokollet under den sista akten. Så blev det förvisso inte ikväll, det blev om möjligt än värre. Detta var kvällen när Norrköping Dolphins dikterade villkoren från start till mål och till slut kan vinna rättvist med 94-67.

Med utan både Adam Rönnqvist och Jesper Wennerholm i laguppställningen ikväll (bägge sjuka), så gick det inte att ta miste på vilken som var Stars taktik inledningsvis. Med ett klassiskt zonförsvar hade man förhoppningar om att slå ner farten på ett hemmalag som annars har en tendens att flyga fram över sitt hemmagolv inledningsvis. Huruvida man egentligen lyckades med detta låter vi vara osagt men likväl är det ett faktum, att när Ty Sabin skjuter i en offensiv retur och tar sitt lag upp i ledning med 11-7, så tvingar han och Stars hemmalaget till matchens första timeout. Ungefär här var det roliga sen slut för bortalaget.

Ut från den nyss nämnda timeouten gör sen Dolphins 18-2 (!) och för alla Stars-sympatisörer så är det naturligtvis oundvikligt att komma och tänka på den fjärde perioden senast lagen spelade emot varandra i Sveriges finaste basketarena. Då som nu råkar Stars ut för två obeskrivliga svackor som sätter laget i en mycket, mycket svår situation – underläge efter en period med 17-27.  Inte heller ska andra perioden bli mycket att skriva hem om. Carl Engström försöker ta plats under offensiv korg och de tillfällen hans lagkamrater finner honom i ett slags flöde, utan att tvinga dit bollen, så visar Carl att han ikväll kanske var sitt lags största vapen offensivt med sina 13 poäng och 12 returer. Nu hjälper detta föga mot ett hemmalag som vid detta tillfälle i matchen fått upp ångan, 28-15 i Q2 och totalt 55-32 i halvtid.

Även om Stars lyckats vända en del underlägen under säsongen hittills så var det inte mycket som tydde på att så skulle ske ikväll. Efter bara några minuter av andra halvlek står det också klart att den uppgiften ikväll var övermäktig varför återstoden av halvleken spelas av utan någon dramatik, seger för Dolphins med 94-67.

För Wetterbygden Stars handlar nu bussresan tillbaka till Sveriges vackraste bygd om självrannsakan. För varje individ. Sedan för laget unisont. Att förlora på bortaplan i SBL är inget att hänga läpp över utan det är snarare s-ä-t-t-e-t man gjorde denna gång som förbryllar. Vart är laget som för bara två veckor sedan hade fyra segrar i rad och som så när knep den femte i rad uppe i Östersund för mindre än tio dagar sen? Var är laget som då spelade en sprudlande anfallsbasket och där man inte tvekade en sekund när väl lägena dök upp? Om man inte tvekade då, varför nu?

I lägen som detta behöver ingen tala om för vare sig spelare eller ledare om hur det såg ut ikväll. Är det någon som vet e-x-a-k-t hur det såg ut, så är det naturligtvis de berörda själva. Det är ingen som önskar att se ut på det här sättet, inget som förberedelserna under veckan upp till match handlat om. Att leta fel är inga problem, det kan även en blind höna göra, det är snarare hur man råder bot på det som alldeles uppenbarligen havererade ikväll som är 10 000-kronorsfrågan.

Det vackra med SBL är att det ständigt kommer nya givar. Redan på fredag kommer nästa tillfälle för Stars att bevisa för sig själva (i första hand) och för sin omgivning (i andra hand) att kvällens insats inte hamnar längst upp på någons CV.

Då kommer Borås Basket på besök och sällan har en match i Huskvarna Sporthall varit mer spännande att följa på förhand med tanke på vad vi precis bevittnat ikväll – hur svarar Stars då upp på kvällens prestation?