Wetterbygden Stars stod under tisdagskvällen för en stark insats på bortaplan mot Jämtland Basket. Detta till trots får man ändå se sig besegrade med ”nästminsta” marginal, 91-93. Förlusten känns naturligtvis lite extra bitter med tanke på att man var i förarsätet under stora delar av matchen men där Jämtland Basket, tack vare ett starkt straffkastskytte och en Adam Rönnqvist i storform, kunde vända på matchen till sin fördel i slutskedet av matchen.

Annars var det just hemmalaget som inledde piggast. Anförda av SBL: s kanske bästa spelare totalt sett så här långt in i säsongen, Evariste Shonganya, så tar man omgående kommandot av denna match. Wetterbygden Stars låter sig dock inte nedslås utan efter diverse kaos med matchtavlan där vare sig spelare, ledare eller publik vet vad att förhålla sig till, så kan vi konstatera att man kvitterat matchen efter tio spelade minuter, 20-20.

Andra perioden fortsätter bortalaget trumma på när det svenska gardet i Wetterbygden Stars visar vad man är kapabla till. Genom ett utsökt skytte och ett aggressivt försvarsspel så har man rättvist också skaffat sig en liten, men naggande god ledning, när det blivit dags för ”kaffe och kaka” i Nya Sporthallen uppe i republiken Jämtland.

En bit i andra halvlek är Stars ledning återigen uppe i dubbelsiffrigt utan att man för den delen lyckas ”hänga av” ett jagandes Jämtland Basket. Under denna sekvens av matchen kan vi gladeligen förkunna att det är starka prestationer från bägge lagen och de dryga 900 personerna på läktaren kan nog inte klaga på underhållningsvärdet för att vara en tisdagskväll i mörkaste november. Efter ytterligare tio spelade minuter har Stars lyckats utöka sin ledning till 71-67.

Fjärde perioden ska visa sig bli en rysare hela vägen till ”the bitter end”.

Under denna fjärdedel av matchen finns så många matchsekvenser som man så här i efterhand skulle kunna kalla för ”matchavgörande”. En sådan (även om vi kanske inte skulle kalla det för en ”sekvens” – kanske snarare ett ”faktum”) är absolut Jämtland Baskets straffkastskytte som ett tag under andra halvlek kändes som att man inte gjorde något annat i hemmalaget än stod på straffkastlinjen. På elva omgångar har Wetterbygden Stars inte haft några som helst ursäkter och kommer inte ha det i dag heller utan vi nöjer oss med att konstatera att vi en kväll som denna snällt får lov att acceptera vår position i hierarkin inom svensk herrbasket.

Vad vi däremot själva k-a-n påverka i framtiden är att försöka hålla spelare som Adam Rönnqvist och Gustav Hansson framför oss och inte låta oss bli slagna gång på gång (vilket naturligtvis är lättare sagt än gjort när du möter så pass skickliga bollspelare som dessa två herrar). Och inte heller kan vi klaga på de öppna skott vi fick i slutskedet, skott som vi bevisligen visat att vi är fullt kapabla att skjuta i – sitter några av de skotten så vinner man matchen och då behöver vi inte sitta här i efterhand och prata om andra eventuella ”matchavgörande sekvenser”.

Glädjande ikväll, och som vi redan varit inne på, var på vilket sätt Stars svenska material tog sig an uppgiften.

Albin Häll-Eriksson och Eddie Alm visade under matchens alla fyrtio minuter vilken enorm potential de har som ”snipers”. För oss som känt dom ett tag nu kommer detta som en föga överraskning utan överraskade blir det först när vi ser på vilket sätt de anammat utmaningen att försvara på en sådan hög nivå som SBL innebär. Jonathan Peleg är inne på en omvänd resa där tanken var/är att utveckla sin offensiva reportrar. Ikväll är han (återigen) bortalagets bästa poängplockare (tillsammans med Albin Häll-Eriksson) med sina 16 poäng och visar att han verkligen kommit till Wetterbygden Stars för att göra det som var sagts: utveckla den offensiva talang som vi alla vet finns där. Carl Engström gör sin bästa halvlek (den andra ikväll) sedan han kom till Stars och visar att han börjar bli varm i kläderna nu efter att inte ha spelat några matcher sedan i maj månad. En ros också till Jonatan Bohman som fortsätter offra sig för det här laget, för den här klubben på ett sätt som lär värma många supporterhjärtan i Vätterbygden med omnejd.

Dessa insatser till trots, så sitter vi ändå här och konstaterar det blev ”fisk” ikväll.

Om man nu ändå ska förlora matcher så är det klart att man föredrar att förlora matcher på det här sättet kontra det sättet som var fallet förra gången lagen möttes (ni minns säkert mardrömsperioden i Huskvarna Sporthall när Jämtland Basket gjorde 39-6 på hemmalaget i Q2 och matchen totalt med 30+ poäng) – oavsett förlusten i kväll så är det här en prestation som sänder signaler runtom i Basketsverige om att Wetterbygden Stars är inget lag man bara ”rullar över” – det här är en prestation som inger respekt och som faktiskt Wetterbygden Stars snart har förtjänat.

Den här insatsen är väl värd att konservera inför säsongens andra upplaga av ”The Battle Of The Stars”. som går av stapeln nu på fredag i Huskvarna Sporthall. Ni vet vad det betyder vid detta laget, eller hur? Just det: Köping Stars kommer till stan för revansch efter första matchen som vårt egna Stars vann med hela 43 poäng. Det är ingen hemlighet att matchen på fredag utan tvekan är årets viktigaste hittills och det ska bli extremt spännande att se hur Wetterbygden Stars tar sig an den uppgiften.

Kommer man upp i tisdagskvällens nivå uppe i Östersund så finns det goda utsikter att första hemmasegern för säsongen är ett faktum någon gång vid 21-tiden på fredag kväll. Men det förutsätter den här energin, den här intensiteten och den här skickligheten – något annat vinner inga matcher i SBL.