”Först till hundra poäng vinner” är en gameplan som använts flitigt av coacher runtom i världen under många år. Under fredagskvällen dammades den gamla gameplanen av igen när Umeå BSKT och Wetterbygden Strars drabbade samman uppe i Umeå Energi Arena. Precis som rubriken antyder så lös försvarsspelet med sin frånvaro under i stort sett hela matchen där lagen långa stunder, mer eller mindre, bara bytte poäng med varandra. Till slut är det ändå Stars ”som hinner först till hundra” och kan vinna matchen med 105-94. Daniel Mortensen stor segerorganisatör hos Stars med sina 28 poäng, tio returer och fyra assists.

Precis som var fallet senast Stars var i Västerbotten så får man en kanonstart på matchen genom Ty Sabins trepoängare. Jonathan Bohman är inte sen att haka på och gör egenhändigt åtta poäng i rad efter en bland annat stark offensiv returtagning, ledning Stars med 22-13. Efter det är det sen dags för hemmalagets Nathan Dawit att börja skjuta in sig på hemmakorgarna och successivt närmar sig hans lag Stars i poängprotokollet. Nämnde Sabin ska dock få sista ordet i perioden och kan spika periodresultatet till 30-24 i Stars favör.

”Fullständig hönsgård”. Ja, så löd kommentatorns omdöme om Stars försvarsspel under andra perioden och vi är benägna att hålla med honom. Att Wetterbygden Stars är ett lag med offensiv kapacitet råder det knappast några tvivel om, men om man på allvar vill spela långt fram på vårkanten så m-å-s-t-e försvarsspelet upp på åtminstone anständiga nivåer. Det man visade under andra perioden var så långt ifrån anständigt man kan komma, och med all respekt för Umeå BSKT: ett lag i seriens toppskikt hade dödat matchen där och då. Som tur är så besitter som sagt Wetterbygden Stars en hel del arsenal framåt och kan tack vare detta fortsätta att åtminstone ”byta poäng” med motståndaren. Jesper Wennerholm har ett av lätträknade stops under den andra perioden och kan tack vare detta fastställa halvtidsresultatet när han fri från halva plan springer i 53-52 i sitt lags favör i halvlekens sista sekund.

Nämnda matchbild håller i sig även under inledningen av andra halvlek, eller rättare sagt och med facit i hand: under h-e-l-a andra halvlek. Det är stundtals nästan komiskt att se hur pass lätt Umeå BSKT tillåts komma till avslut. Anton Leth (!) av alla Umeå-spelare ser plötsligt ut som en världsmästare med två raka trepoängare och inside dominerar Rodney Williams och gör stundtals lite som han vill. Hade det inte varit för att Daniel Mortensen under denna period levererar ett högklassigt anfallsspel så hade den här matchen kunnat få en helt annan utgång än vad den nu fick. Umeå BSKT i ledning efter tre perioder, 76-75.

Umeå BSKT ska också börja fjärde perioden starkast och när Alexandros Varytimiadis lägger i två poäng och ett bonuskast fram till 81-75, så börjar goda råd bli väldigt, väldigt dyra för Stars. Som tur är blir Calvin Hermanson foulad på ett efterföljande trepoängsförsök och får gå till välgörenhetslinjen. Även här har Stars lite tur när han missar sista försöket då den efterföljande returen hamnar i Carl Engströms händer och kan skicka ut en projektil tillbaka till Calvin som i sin tur skickar en projektil rakt i hemmalagets korg, återigen ledning för Stars. Fjärde perioden ska bli något av ”The Calvin Hermanson Show” eftersom han under den här perioden mäktade med hela 16 poäng (totalt 21 poäng), otroligt viktigt för ett lag som vid detta laget fortsatte att läcka bakåt. Eloge också till Adam Rönnqvist som under denna sista period  ”styr upp saker och ting” med både egenhändiga poäng och några fina assists (18 poäng och sex assists till slut för Adam). Stars gör 30-18 på Umeå BSKT de sista tio minuterna och kommer därmed undan med hedern i behåll, seger till slut med 105-94.

Wetterbygden Basketball har naturligtvis monumentala problem om Wetterbygden Basketball är besvikna efter segrar. Ändå måste man vara ärliga att säga att det kommer krävas något helt annat om någon månad om man vill vara med och ”kivas” på riktigt med de stora elefanterna – att ”först till hundra” fungerar för att ta sig förbi kvartsfinalen vore nog både naivt och dumt att tro.

Ny chans att sätta lite p-r-e-s-t-i-g-e i försvarsspelet på tisdag när laget åker till Stockholm för möte med jumbon, Djurgården Basket.