Under fredagskvällen mäktade Wetterbygden Stars med något som inte många andra lag inte lyckats med de senaste säsongerna: att besegra AIK Basket på deras hemmaplan. Segerresultatet skrevs till 91-82 och i med den segern så hänger Wetterbygden Stars på i striden om de två åtråvärda platserna i tabelltoppen som leder till spel i Basketligan nästa säsong.

Mycket av förberedelserna inför AIK Basket-Wetterbygden Stars på fredagskvällen hade annars kommit att handla mycket om den tragiska bortgången av Djurgården Baskets, Dee Ayuba. Den oerhört sympatiske, och i allra högsta grad kompetenta, Dee Ayuba, tillbringade julledigheten med familj nere i Luxemburg när han plötsligt lär ha drabbats av ett hjärtstopp under ett av träningspassen. Sorgen i dessa fall har naturligtvis inga färger och även spelarna och ledarna i Wetterbygden Stars påverkades av nyheten på ett sätt och känsla av att själva vara drabbade – det blir på något sätt ett uppvaknande om vad som verkligen är viktigt här i livet, en basketmatch, en fredagskväll uppe i huvudstaden tenderar i dessa sammanhang föra en ganska undanskymd tillvaro i tankeverksamheten.

När väl matchen dock kom igång i klassiska Solnahallen, så var det omgående hemmalaget som slog an ton. Med ett nästintill prickfritt skytte, i kombination med många tekniska misstag från Stars-spelarna, föranledde att AIK Baskets ledning faktiskt var uppe i så pass mycket som 11 poäng (35-24) där ett tag i mitten av första halvlek. Wetterbygden Stars hittar dock ett sätt att stoppa blödningen defensivt och i takt med att man även lyckas hitta rätt framåt, så har man hunnit kvittera (42-42) matchen när Hesa Fredrik förkunnar halvtidsvila.

Andra halvlek blir ett ställningskrig där bägge lagen vägrar släppa taget om taktpinnen. Totalt nio ledningsbyten och 12 tillfällen under matchen där resultattavlan visade helt lika avslöjar att detta var en synnerligen jämn tillställning som hade kunnat gå endera hållet. Till slut är det ändå några saker som fäller avgörande till Stars favör där den kanske enskilt viktigaste är det faktum att man vinner returtagningen ganska komfortabelt (44-30). När trepoängsskyttet klickade för Wetterbygden Stars fann man istället en väg att attackera hemmalaget på, vilket de totalt 32 straffkasten vittnar om. Att man dessutom lyckades omsätta dessa 32 straffkast i 26 poäng bildar ytterligare en stark anledning till varför Wetterbygden Stars nu kan ståta med bedriften att vara det enda lag som lyckats besegra AIK Basket i Solnahallen sedan ”Hjälmaren brann”.

Franco Kouagnias inträde i Wetterbygden Stars har naturligtvis betytt enormt mycket för headcoach Boris Balibrea som nu fått en närvaro i tresekundersområdet som saknades tidigare. 24 poäng och sju returer är identiskt samma siffror som han satte upp i den senaste matchen mot Köping Stars innan jul, det ska onekligen bli spännande och se om den gode Franco lyckas hålla uppe det poängsnittet framöver. Guim Exposito inledde, precis som laget, lite halvknackigt men när vi summerar fredagskvällen uppe i Solnahallen så noterar vi att, seriens mest effektiva spelare enligt statistiken, varit synnerligen effektiv även denna kväll eller vad sägs om 21 poäng, 11 returer och fyra assists? Carlos Calvo förtjänar också en blomma för sina 16 poäng, fyra returer, fyra assists och tre steals – viktigt för Carlos och viktigt för Wetterbygden Stars som behöver produktion från guardpositionen.

Summa summarum, så noterar vi nu att Wetterbygden Stars mer och mer framstår som ett ”riktigt” basketlag. Då tänker vi naturligtvis på det faktum att headcoach Boris Balibrea nu i större utsträckning förfogar över en rotation, och ett djup och bredd, som kännetecknar ett framgångsrikt basketlag – det ska sannerligen bli spännande och se vart detta lagbygge tar vägen med start redan nästa helg när lagets gästas av Eos Lund. Ha även i åtanke att någonstans där i periferin springer också en viss Kemal Omerbasic som ryktas komma närmre och närmre comeback efter den lårskada han råkade ut för mot Malbas Basket i november….

Värt att notera avslutningsvis, är också det faktum att Wetterbygden Stars nu avverkar fem av de totalt sex bortamatcher som laget varit lottade att avverka på bortaplan mot topplag som Köping Stars, Djurgården Basket och AIK Basket. Framtiden talar således för Wetterbygden Stars som under våren har kvar hemmamatcher mot både Köping Stars och Djurgården Basket.