Wetterbygden Stars har inlett sin första säsong i Superettan på ett övertygande sätt och ligger just nu på en tredje plats bakom Djurgården Basket och Köping Stars. För att stärka upp laget ytterligare under återstoden av säsongen och ta upp kampen om de två platserna som leder till SBL (Svenska Basketligan) 2018-2019 har organisationen kring Wetterbygden Stars lyckats knyta till sig den 207 cm långa powerforwarden Waly Niang som närmast kommer från spel i Spanien och den spanska klubben Aceitunas Fragata Moron i LEB Silver.  

Waly Niang, med rötterna i Senegal, har meriter som få andra basketspelare just nu verksamma inom svensk basket. Mellan åren 2012-2014 tillhörde han Real Madrids organisation där man under två års tid vann det spanska mästerskapet på juniorsidan och Waly utsågs bägge tillfällena till MVP. Efter tiden i Real Madrid bar det sen vidare till spanska Estudiantes i ACB, högsta serien i Spanien. Säsongen 2016-2017 fick den 21-årige senegalesen chansen att visa upp sig i D-league (en utvecklingsliga till världens bästa basketliga, NBA)  då han plockades in av Long Island Nets. Efter sejouren i USA bar det sedan tillbaka till Europa och Andorra och nu senast då, Aceitunas Fragata Moron.

Så här kommenterar Wetterbygden Stars sportchef, Dennis Aulander, det faktum att nu Waly Niang tar plats i truppen:

  Vi är naturligtvis exalterade över att få in en kraft som Waly under den här tiden på säsongen. Normalt sett är det mycket svårt att rekrytera på denna tiden på året eftersom spelarna oftast sitter på kontrakt. Den här rekryteringen blev möjlig tack vare att Waly kände att han ville röra på sig och genom hans kontakt med vår nuvarande coach, Boris Balibrea. Boris har ett förflutet inom både spansk och senegalesisk basket och känner Waly väl och vice versa. Detta i kombination av det goda rykte vi försöker arbeta upp och den satsning som föreligger i Wetterbygden Basketball gjorde sammantaget att Waly nu valt att signa för oss.

– För oss är detta ytterligare ett statement att vi menar allvar med vår satsning. Vi vill försöka tävla om de där två platserna till SBL nästa säsong för att sen försöka ta nästa steg mot att bli en faktor även internationellt på sikt. Den här rekryteringen ligger helt i linje med den satsningen. Sen ska vi naturligtvis ha respekt för våra nuvarande motståndare som alla är tuffa utmanare om de två aktuella platserna. Med Waly Niang blir både Wetterbygden Stars och hela Superettan en starkare produkt som borde gynna, inte bara Wetterbygden Stars utan även produkten Superettan. Jag är tämligen övertygad om att Waly Niang kommer bli en attraktion nere i Huskvarna Sporthall och hoppas att folk nu tar sig dit för att bevittna ett starkt Wetterbygden Stars som nu blivit ännu starkare och förhoppningsvis mer attraktivt att titta på, säger Dennis Aulander.

Huvudpersonen själv säger följande apropå att det nu blir Sverige och betydligt bistrare klimat för hans del:

– Jag är oerhört glad och tacksam för att återigen kunna jobba tillsammans med med coach Balibrea. Jag känner dessutom till några av de spanska spelarna som jag både sett och spelat emot tidigare, alla är skickliga basketspelare. Det är min förhoppning att komma med lite attityd och styrka och försöka vara en faktor för laget i spelet i tresekundersområdet. Jag längtar efter att få landa i Sverige och stifta bekantskap med mina nya lagkamrater och mina nya förening, säger Waly Niang.

Ansökan om arbetstillstånd för Waly Niang är redan inlett och det är föreningens ambition och förhoppning att ha Waly spelklar till bortamatchen mot Köping Stars den 16 december.

Fakta Waly Niang

Kommer att spela med tröjnummer # 21
21 år
207 cm
95 kg

Aktuell som ny spelare för Wetterbygden Stars