När det nu vankas ett två veckors landslagsuppehåll så kan Wetterbygden Stars gå till vila med gott samvete. Detta står klart efter att man under fredagskvällen besegrat Norrköping Dolphins med 97-93 efter en riktig gastkramning som inte avgjordes förrän i slutskedet. Trots att man låg under med fyra poäng med bara några minuter kvar av matchen så lyckades man alltså vända på tillställningen och kan nu se fram emot välbehövligt break. Nästa match är inte förrän fredagen den 28 februari när man tar sig till Boråshallen för möte med Borås Basket.

Wetterbygden Basketball hade celebert besök i Huskvarna Sporthall denna ”sportlovsfredag”. På läktaren befann sig då nämligen pionjärerna inom basketen gällande Sveriges vackraste bygd: Huskvarna Basketbollklubb. Dåtidens stjärnor fick inledningsvis se en förhållandevis avslagen tillställningen som dock successivt växte allt efter hand. Till att börja med så är det respektive lags fyrtorn, Stars Carl Engström och Dolphins Adam Ramstedt, som lyckas bäst med poängproduktionen. Calvin Hermanson bistår sin lagkamrat med lite högoktanigt skytte innan Norrköping Dolphins ska få sista ordet i form av framtidslöftet Anes Zekovic, bortaledning efter tio spelade minuter, 20-24.

Början av den andra perioden är lika eländig för hemmalaget som den är vacker för bortalaget. När LaDarien Griffin dunkar, och då menar vi verkligen d-u-n-k-a-r, i bollen fram till åttapoängsledning så var det till och med gemene man på läktaren som ”små-applåderade”. Efter det kan Stars snabbt göra 7-0 och därmed också så gott som utjämna matchen innan Dolphins kan göra fyra raka, obesvarade, poäng. Mönstret upprepar sig när Daniel Mortensen skickar i en trepoängare innan det återigen bara smäller till i hemmakorgen i form av fyra raka bortapoäng. När nämnde Zekovic skickar i en projektil utifrån från nedre delen av stan så betyder det matchens största ledning (42-51) så långt. Hemmalagets Adam Rönnqvist kan krympa underläget något inför andra halvlek (44-51) via en tvåpoängare. Fram tills nu har bortalaget tillåtits att dominera i tresekundersområdet totalt. Förutom att man under denna tidpunkt ledde returtagningen med 23-13 så hade även 26 poäng av lagets total på 51 poäng tillkommit i just tresekundersområdet – motsvarande siffra hos hemmalaget var i paus 12 poäng….

I början av andra halvlek rusar gästerna upp i en tiopoängsledning men som tur var för hemmalaget så vet alla vid detta laget (förutom möjligtvis Norrköping Dolphins) vad spel i andra halvlek innebär för Wetterbygden Stars del, just det: ”Daniel Mortensen-time”. För tredje hemmamatchen i rad så fullständigt massakrerar den danske powerforwarden Huskvarna Sporthalls norra ring och av sina totalt 21 poäng i matchen så kommer 18 poäng under just denna sekvens. Mer hade det säkerligen blivit om inte han blivit bedömd för två osportsliga fouls (varav den sista var otroligt hård dömd) vilken betydde ”tak og farvel” med dryga sju minuter kvar av matchen. Inför sista perioden är det helt lika på resultattavlan i Huskvarna Sporthall (68-68) och precis som vi var inne på i ingressen: nu började lagen också växla upp betänkligt.

Moussa Kone tog ikväll ytterligare ett steg närmre en gryende storform och blev också rättmätigt utsedd till Matchens Lirare i hemmalaget. Moussa är också den som i början av fjärde perioden ser till att ta sitt lag upp i ledning. Efter att Adam Rönnqvist använt sina trumpinnar till ben och sprungit i ytterligare två poäng så hade Stars där och då momentum till sin fördel. Tyvärr varade inte detta momentum längre än det tar att säga ”turnover”. Då hade nämligen LaDarien Griffin stealat bollen och gjort det han gör bäst i hela SBL: dunkat i två poäng. Efter det händer det en hel del saker, saker som s-k-u-l-l-e kunnat vara matchavgörande saker.

Först åker som sagt Daniel Mortensen på två osportsliga fouls vilket också var en av anledningarna till varför hemmalaget hade 5-0 i lagfouls redan efter dryga tre minuter av sista perioden. Detta i sin tur hade hemmalagets headcoach, Boris Balibrea, en del att tycka till om, ett ”tyckande” som domartrion i sin tur inte tyckte (många som tyckte just här) var lämpligt vilket renderade en teknisk foul och ytterligare straffkast för Norrköping Dolphins. Ledning med fyra poäng i inledningen av perioden hade nu plötsligt blivit underläge med fyra poäng (77-81) och dessutom med lagets hetaste spelare i omklädningsrummet diskkvalificerad. Ridå ner för Wetterbygden Stars möjligtvis?

Inte alls.

Istället kontrar Boris Balibrea och hans mannar med en timeout som, om vi får gissa, handlar uteslutandes om att visa ”hela jäkla Tellus” vad som händer om man tror att Wetterbygden Stars självmant kommer lägga sig ner och dö. Ut från den timeouten gör man snabbt 11-3 (!) och i denna sekvens, fram till att den ”Feta Damen” förkunnat slutsignal, så är det många som är med och bidrar: Moussa Kones attackspel, Ty Sabin, Calvin Hermansons iskalla distansskytte och Jonathan Pelegs enormt viktiga stops i slutet av matchen när allt var till att avgöras var alla lika viktiga faktorer när segern till slut kunde bärgas med 97-93, skönt och viktigt!

Nu väntar som sagt ett välbehövligt break för laget och individerna som inte gjort något annat än tränat, spelat och rest sedan jul. Faktum är att laget kommer vara helt ifrån varandra fram tills nästa helg när laget återsamlas för att dra upp riktlinjerna inför omstarten den 28 februari. Vi tror att det är en klok idé att komma iväg ifrån varandra ett tag för att ladda batterierna och för att sen komma tillbaka och ta tag i den roligaste delen av säsongen, den del som stavas s-l-u-t-s-p-e-l.

Som vi längtar, men som sagt: först lite vila.