Det fjärde mötet (inkl de två träningsmatcherna på försäsongen) mellan Wetterbygden Stars och Eos Lund blev en tämligen avslagen historia, detta efter att hemmalaget visat upp sig från sin främsta sida redan i första perioden, en period man vann med hela 30-11. Till slut skrivs segersiffrorna till 108-66 och Wetterbygden Stars befäster därmed tredjeplatsen i en haltande Superettan-tabell.

Wetterbygden Stars gästspelade under lördagen uppe i Sandahallen när Eos Lund var på besök, ett Eos Lund som för dagen fick finna sig att ha lagets bästa spelare, Gustav Sundström, kvar hemma i Skåne. Det gick nog inte att ta miste på att gästerna från Lund hade bestämt sig för att försöka tävla fullt ut mot ett hemmalag som kom till spel med fullpumpat självförtroende efter den respektingivande viktorian senast uppe i Stockholm mot AIK Basket. Just detta självförtroende blev ganska omgående övermäktigt för bortalaget som gång på gång tvingas till antingen turnovers eller pressade avslut. Ledningen med 19 poäng efter Q1 får tillskrivas ett homogent hemmalag som verkligen visade vad man är kapabla att uträtta när både försvarsspel och anfallsspel går hand-i-hand.

Efter denna knivskarpa inledningsperiod av hemmalaget så är naturligtvis matchen mer eller mindre redan avgjord och tillställningen därifrån in mål blir därefter. Speltiden fördelas broderligt av headcoach Balibrea där den som spelar mest hamnar på dryga 25 minuter och den som spelar minst 13 minuter.

Guim Exposito fortsätter leverera högoktanig basket de 22 minuter han är på plan: tre av tre tvåpoängare, en av en trepoängare, sex av sex straffkast, fem returer och sju assists förklarar varför han ligger i toppen bland Superettans spelare när det kommer statistikkategorin som handlar om ”effektivitet”. Den som trodde att styrkan satt i håret kan sluta oroa sig: Guim är minst lika stark, kort- såväl som långhårig. Eddie Alm fortsätter att visa omvärlden vad han är kapabel till från nedre delen av stan när han skickar i fem av tio trepoängare, den sista av dessa fem dessutom en bra bit utanför staden rakt i motståndarens nylle.

Glädjande annars och se hur hemmalaget fördelar bollen sinsemellan och hela tiden aktivt letar efter det bästa avslutet. Vi vill nog påstå att det var längesedan det spelades sådan l-a-g-b-a-s-k-e-t på denna breddgraden i vårt avlånga land, riktigt roligt att bevittna från läktarplats!

Nästa helg beger sig laget till Gothia Arena för att ta sig an västkustens stolthet, Högsbo Basket. Spelar laget då som idag, så lär Högsbo Basket behöva sätta upp något riktigt, riktigt starkt både offensivt och defensivt för att förhindra att ”svartvitt” inte då tar sin elfte seger i årets seriespel, men som någon klok man en gång sa: ”det är lätt att prata – svårare att göra”.