Söndagens bortamatch för Wetterbygden Stars i baskethuvudstaden, Luleå, blev i ärlighetens namn en ganska avslagen historia då hemmalaget, Luleå Steelers, inte hade mycket att sätta emot när väl bortalaget tryckte plattan i botten och komfortabelt kunde cruisa fram till den sjätte raka segern efter nyår. Slutresultatet skrivs till slut 135-73 i Stars favör och bakom siffrorna hittar vi några både bra och anmärkningsvärda prestationer.

Det ska omgående erkännas: Luleå Steelers är inte samma Luleå Steelers (eller LF Future) som i fornstora dagar. Laget har drabbats av både skador och avhopp vilket naturligtvis satt ner lagets slagstyrka betänkligt. Extra påtagligt blir bortfallet på position 4-5, speciellt nu när en viss Samir Ali dras med skadebekymmer. Detta till trots så förfogar man över några högkvalitativa spelare i form av Robel Gebremeskel och Brian Curry som tillsammans står för 48 poäng av lagets totala 73 poäng under söndagen och som under matchens alla fyrtio minuter synar bortalagets försvarsspel i sömmarna.

Trots ovanstående faktum så kan inget förta Wetterbygden Stars prestation där representanter från de regerande svenska mästarna på läktaren, BC Luleå, fick se Vätterbygdens Stolthet från något, som man med facit i hand, skulle kunna påstå vara ”från sin bästa sida”. Eddie Alm förnekade sig inte i samband med matchstart utan innan någon ens hunnit säga ”flaskhals” så har han skickat i tre raka trepoängare och på något sätt slagit an tonen inför vad som komma skall.

Egentligen finns det inte så mycket att rapportera ifrån matchen efter detta då det under långa stunder är ”spel mot ett mål” varpå bortalagets headcoach, Boris Balibrea, kan fördela både speltid och avslut broderligt återstoden av tiden.

135 poäng på bortaplan för Wetterbygden Stars är naturligtvis anmärkningsvärt på alla sätt och vis. I laget denna eftermiddag uppe i Norrland finner vi inte mindre än nio (!) spelare som gör tio poäng eller mer. Dessutom har laget tillsammans hela 35 assists (återigen med Carlos Calvos signatur på tio av dessa) vilket naturligtvis vittnar om lagets spelglädje och förmåga att spela osjälvisk basket och göra varandra bra.

Vidare skjuter laget fantastiskt bra uppe i Luleå Energi Arena denna söndagseftermiddag, eller vad sägs om 39/53 (74%) på tvåpoängare och 16/30 (53 %) på trepoängare? Lägg till att man vinner returtagningen med 44-26 och har 12 färre turnovers (10-22), så är det inte svårt att förstå att segermarginalen till slut landar på hela 62 poäng. Extra roligt denna eftermiddag var att se Lirigzon Karaqica ta för sig inför familj och vänner som kommit hela vägen från Jokkmokk – 12 poäng varav tre av sex från trepoängslinjen borde gjort sällskapet stolta.

När laget nu återvänder till sydligare breddgrader igen så gör man det helt säkert med en övertygelse om att saker och ting sakta börjar trilla på plats. Dock finns det saker att fortsätta jobba med och 1-1 försvaret är säkerligen en sådan sak som coach Balibrea kommer poängtera nu när resan fortsätter med nästa anhalt på hemmaplan kommande söndag när Högsbo Basket (som för övrigt pressade Djurgården Basket in över mållinjen idag) gästar Huskvarna Sporthall.