Trelleborg Pirates kom till Huskvarna Sporthall under söndagen med en tydlig ambition att försöka vilja tävla med Wetterbygden Stars som i sin tur var ute efter den fjärde raka segern på det nya året. Det absolut tydligaste i Trelleborgs ambition syntes kanske mest i det faktum att lagets fixstjärna, John Fitzgerald, bestämt sig för att åka med till Huskvarna och spela bortamatch vilket inte hör till vanligheterna. Nu hjälpte inte detta då hemmalaget visade sig från sin allra bästa sida och fullständigt vräkte i 123 poäng och endast tillät Trelleborg Pirates skjuta i 76 dito.

Kanske var det just det faktum, att John Fitzgerald faktiskt dök upp där i det ”polkagrisrandiga” bortalinnet, som fick hemmalaget komma ut på fulla cylindrar från första början. 12-3 och matchens första timeout från gästernas coach hjälpte föga när hemmalaget fortsatte att spela ut hela sitt register. Med ett 75 procentigt (!) trepoängsskytte och ett aggressivt försvarsspel, så fullständigt sköljer hemmalaget över gästerna från Trelleborg – ett tag är ledningen uppe i 25 poäng. I första perioden.

Under andra perioden lyckas Trelleborg Pirates bättre med att bryta ner hemmalagets aggressiva försvarsspel (23 Trelleborgpinnar vittnar om detta)  samtidigt som man dock fortfarande har stora problem med Wetterbygden Stars oerhörda kreativitet framåt och då i synnerhet Carlos Calvo som redan i paus har nio assists. 73 (!) poäng under en halvlek talar sitt tydliga språk och det är inget annat än ren och skär basketpropaganda som erbjuds denna eftermiddag i Huskvarna Sporthall signerat ett hemmalag i full harmoni.

Andra halvlek blir i ärlighetens namn en transportsträcka mot slutsignal där ingen i hemmalaget spelar mer än 21 minuter och där det finns värdefulla möjligheter för headcoach Balibrea att kunna vila nyckelspelare med lite småskavanker. Många bra prestationer från många händer där Waly Niangs ”double-double” med 23 poäng och elva returer sticker ut liksom Carlo Calvos tio assists och fyra steals. Albin Häll-Erikssons, Eddie Alms och Albert Masllorens trepoängsskytte där man tillsammans skjuter i tolv av sjutton försök från ”nedre delen av stan” är också värt ett omnämnande, eller Erik Juhlins och ”Lirre” Karaqicas pigga inhopp som bland annat innebar tre trepoängare även från deras händer, eller…., ja, listan kan naturligtvis göras hur lång som helst en eftermiddag när man besegrar motståndaren med 47 poäng.

Nu väntar drygt en veckas förberedelser innan Wetterbygden Stars är i farten igen och att gissa att det då blir betydligt tuffare bullar är nog ingen vågad gissning. Alvik Basket, de ”Mesta Mästarna” med sina 19 SM-guld, uppe i Åkeshovshallen är säkerligen en uppgift som kommer innebära ett gratis adrenalinpåslag hos Stars-spelarna. Alvik Basket har visat under säsongen att man kanske gjort sina allra bästa matcher mot just topplagen där man länge och väl sett ut att dra den längsta stickan mot bland annat Djurgården Basket på bortaplan, eller varför inte vår egen hemmamatch mot dom, men där man till slut fått se sig besegrad med minsta möjliga marginal – således en motståndare att respektera i allra högsta grad.

Å andra sidan: om Wetterbygden Stars spelar som man gjorde under söndagseftermiddagen i Huskvarna Sporthall, så är man naturligtvis själva ett lag att respektera i allra högsta grad, en skön känsla att ha i laget inför den svåra bortamatchen uppe i Stockholm på söndag.