Många är dom namn som dansat förbi både sportchefs och headcoachs dataskärmar de senaste månaderna gällande den grandiosa uppgiften att leda Wetterbygden Stars från bakplan under debutsäsongen i Svenska Basketligan. Nu är dansen över och den som står ensam kvar på golvet när musiken sakteliga klingat ut är den 23-årige spanjoren, Joaquin Portugues!

Det finns många varianter på pointguards. Du har den ”scorande” pointguarden. Du har den traditionella ”pass-first” pointguarden.

Joaquin Portugues får nog anses vara en blandning av de två: en potentiell poänggörare (upp mot 40 % från trepoängslinjen de två senaste säsongerna) men med en förkärlek att sätta upp sina lagkamrater i bra lägen. Det som ändå till slut fällde avgörandet, att den sportsliga ledningen i Stars med headcoach Boris Balibrea i spetsen, valde att gå på den 185 cm långe pointguarden är hans förmåga att spela försvar. Här lär motståndarlagens motsvarigheter på pointguardpositionen behöva bekänna färg när väl SBL drar igång i slutet av september.

Joaquin Portugues kommer från en säsong som kommit att handla mycket om att vara backup i hans forna lag i LEB Gold nere i Spanien, CB Prat Joventud.

I den näst högsta spanska divisionen, av många ansedd som en av de starkaste ligorna i hela Europa, så har Joaquin varje dag och varje vecka tampats med några av de skickligaste basketspelarna basket-Europa har att erbjuda. Att CB Prat Joventud dessutom är en utvecklande och härdande miljö råder det knappast några tveksamheter om då man ifjol var andra bästa laget i grundserien i LEB Gold med ett record på 25-9 (bara tre matcher bakom Breogan med en viss Johan Löfberg i laget som i och med förstaplatsen nästa säsong spelar ACB, högsta serien i Spanien) men där man snöpligt fick se sig besegrade av Melilla i den femte avgörande semifinalen av slutspelet – vi pratar alltså här om ett lag som med en gnutta mer tur hade kunnat kvalificera sig för nästa års ACB.

Nu bär det alltså av till Sverige och SBL för den allt jämnt unge spanjoren som ifjol snittade dryga 16 minuters speltid i CB Prat Joventud. Så här säger Wetterbygden Stars sportchef, Dennis Aulander, om att man nu fyllt luckan efter fjolårssäsongens spanjor på just pointguardpositionen, Carlos Calvo:

Rekryteringen av Joaquin Portugues får anses vara en uppdatering på pointguardpositionen. Carlos hade stora förtjänster i anfallsspelet medan vi i Joaquin får både en pointguard som kan leda oss anfallsmässigt men som dessutom besitter förmågan att hålla motståndare framför sig i försvarsspelet, hans PnR-försvar är av allra högsta klass.

– Det är väl heller inget att hymla om att vi hoppas att Joaquins erfarenhet från en av de största europeiska ligorna ska komma till sin rätt i svenska SBL. Hade jag varit lagkamrat till Joaquin hade jag varit en lycklig man för här handlar det om att göra sig redo att fånga kulan för en sak är då säker, kulan kommer att komma, säger en uppspelt Dennis Aulander.

Att valet föll på ytterligare en spanjor i laget krävs nog ingen Sherlock Holmes för att förstå.

Med ett outstanding kontaktnät över hela Spanien har naturligtvis Boris Balibrea oerhört värdefulla referenser som nu alltså utmynnat i att Joaquin Portugues i höst spelar basket i Sverige och Wetterbygden Stars. Så här säger huvudpersonen själv när det nu alltså står klart med att det blir spel i ett annat land och följaktligen då också, i en annan liga:

För det första vill jag tacka alla mina spanska klubbar som jag representerat under vägen, utan dom och alla människor som hjälpt mig så hade denna möjlighet aldrig blivit av. Ett extra tack till ”ThePlayMaker” som hjälpt mig med den här affären. Jag kommer till Wetterbygden Stars med en tydlig ambition att hjälpa laget med allt vad det än må vara. För mig är detta en fantastisk möjlighet, inte bara att spela i en ny liga, ett nytt lag, utan lika mycket att få uppleva en ny kultur, ett nytt land. Jag är fullt medveten om de krav och förväntningar som finns på mig i rollen som pointguard men de största kraven och förväntningarna kommer jag ändå alltid ha på mig själv, säger Joaquin Portugues.

Fakta Joaquin Portugues

Spelar med tröjnummer # 20
23 år
185 cm

Nyligen signat ettårsavtal med Wetterbygden Stars