Det var en stundtals högoktanig basketmatch som utspelades i Täljehallen under lördagseftermiddagen mellan Södertälje Kings och Wetterbygden Stars. Bägge lagen hade inför matchen mycket att spela för: hemmalaget jagade serieseger med allt vad det innebär inför slutspelet medan Stars var ute efter att definitivt säkra slutspelsplatsen. Trots förlusten med 65-80 så står det klart att Stars är klart för slutspel efter att Köping förlorat på hemmaplan mot Umeå Bskt med 73-76!

Om Wetterbygden Stars chockade hemmalaget vore kanske att förringa sin egen status i Basketsverige. Likväl är det just chockade som Södertälje Kings blir efter att Stars inlett med ett zonförsvar för att sen fortsätta få några stopp defensivt. Framåt sätt är man glödheta och rusar upp i en 9-0 ledning innan matchens första timeout från hemmalaget är ett faktum. Denna till trots så är det Stars som fortsätter uppträda synnerligen inspirerat och mest inspirerade av dom alla är Waly Niang och Albin Häll-Eriksson med sina 11 respektive 10 poäng, ledning med 21-17 efter Q1.

Andra perioden inleder Södertälje Kings på ett sätt som anstår en serieledare. Ett tag kändes det faktiskt som att man inte kunde missa men det fina i denna kråksång är att Stars inte heller är så pjåkiga. Först kör Jonathan Peleg slalom genom hela Kings-försvaret och när sen Jonatan Bohman fullständigt äger luftrummet under offensiv korg (vi speciellt tip-in-dunken) och som sen avslutar ett anfall genom att skjuta i en trepoängare från hörnet, så är det helt lika efter 20 spelade minuter, 44-44.

Efter den strålande första halvleken från bägge lagen så fanns det av förklarliga skäl stora förhoppningar om att andra halvlek skulle nå upp på samma nivåer. Av detta blev det inget. I alla fall inte från Stars håll.

Under matchens sista 20 minuter mäktar man bara med att göra 21 poäng framåt och som om det inte vore svårt nog att vinna i Täljehallen, så blir det naturligtvis snudd på omöjligt att göra det med så pass klen utdelning framåt. För att något sådant skulle kunna bli verklighet så hade man behövt hålla hemmalaget på samma antal poäng vilket är utmaning god som någon med motståndare som Alexander Lindqvist, Martin Pahlmblad, Eric Garcia, Toni Bizaca m.fl på andra sidan planhalvan.

När Albin Häll-Eriksson och Joaquin Portugues missar varsin trepoängare i fint läge i slutet av tredje perioden så går tåget och den fjärde perioden blir i ärlighetens namn bara en transportsträcka mot slutsignal, seger för Kings med 80-65. Skillnaden lagen emellan denna lördagseftermiddag får till slut tillskrivas Södertälje Kings försvarsspel som stundtals är femstjärnigt och som vittnar om att laget är på väg att varva upp inför slutspelet på allvar – utan tvekan blir Kings laget att slå, inte bara för Stars (om det nu skulle bli så i kvartsfinalspelet), utan för alla lag.

Förlusten till trots så lär det som sagt ha varit ganska uppsluppen stämning i Stars omklädningsrum efter matchen.

Säkerligen hade man då nåtts av uppgifterna att Umeå Bskt gjort 25-11 i Q4 och därmed vunnit på bortaplan mot Köping med totalt 76-73. Resultatet innebär att Köping Stars som bäst kan komma upp i samma antal poäng som Stars vilket i sin tur innebär att Wetterbygden rankas före i tabellen med anledning av inbördes möten. Kampen om den sista slutspelsplatsen står därför nu uteslutandes mellan Köping och Umeå Bskt. Stars utmaning blir att fortsätta att fightas om att komma så högt upp som möjligt i (slut)tabellen.

Och därmed undvika Södertälje Kings i kvartsfinal.