Söndagens match uppe i Stockholm och Åkeshovshallen mot Alvik Basket blev precis så svår som befarat för Wetterbygden Stars. Efter ett nästan osannolikt drama så är det ändå Vätterbygdens stolthet som kan återvända hem till den vackraste trakten i Sverige med ännu ett rosa protokoll under bältet, detta efter seger med 85-83. 

Under matchens första tiominutare firade Franco Kouagnia stora triumfer under offensiv korg och visade att ”Muscle Matters”. Åtta egenproducerade poäng från hans nävar innebar att Wetterbygden Stars fått den start man önskat på förhand. Alvik Basket låter sig dock inte nedslås utan kan, mycket tack vare en stark offensiv returtagning, hålla jämna steg med dagens gäster i Åkeshovshallen. Ett tag är man faktiskt inte bara i kapp, man är dessutom förbi i poäng protokollet innan Carlos Calvo svarar tillbaka genom att skicka i två missiler från trepoängsland. Väl värt att notera från Q1 är också Jesper Wennerholms synnerligen inspirerande inhopp, en prestation som höll i sig matchen igenom, kul och viktigt.

Två och en halv minut in i andra perioden har bortalagets headcoach Boris Balibrea sett nog av ett Alvik Basket som tillåts dominera i allt större utsträckning och kallar Wetterbygden Stars första timeout och delar ut en ”hårtork” modell värre. Detta till trots, så är det hemmalaget som fortsätter diktera villkoren och som mest är ledningen uppe i sju poäng för hemmalaget (35-28) och dessutom med bud på mer. Oscar Jernberg har bl.a en trepoängare som är i och vänder innan Eddie Alm istället kan göra det han är bäst på i hela serien: avsluta från nedre delen av stan. Istället för 40-31 för Alvik Basket så är det 37-34 och känning igen för Boris Balibreas mannar, så små är marginalerna i dagens elitidrott. I detta läge av matchen gör Stars 8-0 men ändå är det Alvik Basket som får sista ordet i första halvlek efter att Jonathan Bohman fångat upp en förlupen boll, eller rättare sagt en airball om vi ska vara riktigt ärliga, och lagt i två poäng i halvlekens sista hundradel, ledning för Alvik Basket med 42-38 efter halva matchen.

Alvik Basket fortsätter och vålla Wetterbygden Stars enormt stora problem under andra halvlek och ett tag verkar det som att Alvik Basket inte gör något annat än ”två poäng och ett bonuskast” och att 1-1 försvaret hos bortalaget är direkt svagt, egentligen matchen igenom, är naturligtvis en del av anledningen till varför det såg ut som det gjorde. Självfallet också stor cred till Alvik Basket som fick Wetterbygden Stars att se ut/uppträda på detta sätt. Som sagt: Jesper Wennerholms inspirerande guardspel har vi redan varit inne på och extra viktigt blev det naturligtvis med tanke på att Carlos Calvo spenderade hela tredje perioden på bänken med foulproblem. Helt lika i den tredje perioden (22-22) och därmed fortfarande Alvik Basket i ledning inför Q4, 64-60.

Fjärde perioden ska visa sig bli en riktig rysare. När Alvik Basket skjuter 20 av 22 från välgörenhetslinjen så är motsvarande siffror hos bortalaget inte mycket att skriva hem om. 9 av 19 straffkast hade så när kunnat kostat laget segern, och när vanligtvis skarpa exekutörer som Eddie Alm och Albert Masllorens också missar viktig straffkast i slutskedet, då vet man att det stod mycket på spel och att det är en viss skillnad att skjuta straffkast när man leder med 20, 30 poäng som varit fallet i de senaste matcherna, kontra att skjuta straffkast när man v-e-r-k-l-i-g-e-n behöver poängen och har möjligheten att stänga ner matcher.

En trepoängare designad av Alvik Baskets förhållandevis anonyme, Isak Lishajko, kunde ha dödat matchen en stund in i den sista akten. Istället är det Mr ”Muscle Matters”, Franco Kouagnia, som svarar omgående med två poäng och i samma sekvens drar hemmalagets Jonathan Bohman på sig en teknisk foul, en foul man kanske kan leva med, men vad värre är för hemmalagets del, är att detta också var lagets fjärde lagfoul och därmed straffkast till Stars efter varje foul efteråt relativt tidigt i sista perioden, en icke helt oviktig detalj när man summerar matchen i efterhand.

Rysaren fortsatte sen med att Papy N’diaye missade från en meters håll (annars var Pap högprocentigt och en av banans bästa aktörer) med efterföljande fastbreak och ytterligare två straffkast till Franco Kougania. Ett av två straffkast från honom betydde ledning med en poäng för Wetterbygden Stars. Carlos Calvo får en helt öppen trea i anfallet efter men bränner den innan Eddie Alm, efter en fantastisk bollrörelse där i stort sett alla Stars-spelare på banan vid tillfället rör bollen, får samma läge, så är det inget annat än BGHD (Bara Garn Hela Dan), var detta månne det segertryck alla i bortalägret både längtat och suktat över?

Nja, Alvik Basket väljer att nyttja sin tredje och sista timeout med hela tre minuter kvar av matchen innan Alvik Basket missar sitt första straffkast i matchen med 1.50 kvar av ordinarie speltid, Stars fortfarande i ledning med ett poäng. Guim Expositio har fört en förhållandevis anonym tillvaro innan han skickar i en trepoängare och för upp sitt lag i ledning med ytterligare några poäng och med dryga minuten kvar att spela. Wetterbygden Stars får tillstånd ytterligare ett stop bakåt innan det är dags för Franco Kouagnia igen: två poäng och ett inprickat bonuskast efter ett inkastspel från baskeline designat coach Balibrea innebär att ledningen nu är uppe i sju poäng, 85-78. Nu var det väl ändå ”förseglat och klart”?

Nej då, bortalaget ska in i det sista försöka hitta ytterligare något sätt att försöka förlora det här på.

Missade straffkast har vi redan varit inne på men när man sen också foular en trepoängsskytt med tre poäng och ett bonuskast som följd när matchen är till att avgöras, ja, då är det ju oundvikligt att konstatera att segern till slut känns både som en lättnad…..och faktiskt också lite av en stöld.

Alvik Basket ska ha all heder åt sin insats.

Till Åkeshov kommer ingen och vinner på beställning och det är väl egentligen inte resultatet man får förmoda ledningen i Wetterbygden Stars är besviken på, självfallet inte. Låt oss istället prata om, att om Wetterbygden Stars har ambitioner att tävla längre fram mot lag som Köping Stars, Djurgården Basket och AIK Basket (och för all del även Alvik Basket som det ska spelas mot en gång, även den gången på deras hemmaplan), så måste lägstanivån höjas markant utifrån det vi fick bevittna idag uppe i anrika Åkeshov.

Å andra sidan är det ju svårt, för att säga nästan omöjligt, att vara besviken när man vinner – det är ju ändå detta det går ut på i slutet av dagen. Och när vi nu närmar oss midnatt i det allra ”slutigaste” av söndagskvällen, så är det naturligtvis extra svårt att vara besviken när man vunnit femte matchen i rad och dessutom lyckats att åstadkomma det man kom till huvudstaden för att göra.

Att vinna.