Ni kan naturligtvis förutsättningarna vid detta laget: seger för Djurgården Basket och laget spelar i SBL 2018-2019. Seger för Wetterbygden Stars och man står med ”nio tår” i samma serie nästa säsong, kvar återstår då att slå in matchbollen mot tabelljumbon Luleå Steelers på hemmaplan en vecka senare. Det är alltså upplagt för dramatik i Huskvarna Sporthall på söndag eftermiddag mellan två lag som på förhand har alla förutsättningar att bli en episk match som man kommer prata länge om.

När matchbollen går till väders kl. 14.00 på söndag så har det kommit att gå 245 dagar sedan tre ynglingar från Spanien sätter ner sina ”46:or” för första gången på svensk mark. I Huskvarna väntar nyfiket den svenska stommen beståendes av Mathias Liljeqvist, Jesper Wennerholm, Torbjörn Svensson, Eddie Alm samt ett ungt garde med rötterna på Sanda Basketgymnasium förväntansfullt på vilka det är som lagledningen säger sig ha hittat nere på sydliga breddgrader.

Carlos Calvo, Guim Expositio och Albert Masllorens behöver bara sätta varsitt hoppskott för att övertyga sina svenska lagkamrater om deras talang för det här med basktboll.

Nyfiken är också en ”storväxt herre från Kamerun”, dels på laget han precis signat för, men kanske ännu mer över det arbetstillstånd som förväntas bli klart i närtid. Hans namn är Franco Kouagnia och anslutit från Eskilstuna Basket där han fullständigt demolerat allt som kommit i hans väg.

Om spelarna är nyfikna så är det ändå inget mot vad den nya Chefen är.

Boris Balibrea har handplockats som headcoach, även han från Spanien (eller Katalonien om han själv får bestämma), av sportchef Dennis Aulander och hans kollegor med en enda uppgift: att komma till Vätterbygden för att sätta herrbasketen på kartan igen. Första tiden, i den nya staden i det nya landet, kommer nästan uteslutandes att handla om att försöka få ihop x antal individer, som aldrig tidigare träffats, till en homogen grupp som drar åt samma håll.

Det ska komma och bli en resa, precis som vilken resa som helst, som har sina ”up and downs”.

Nere på Wetterbygden Basketballs kansli i centrala Huskvarna, någon gång i slutet av augusti, muttras det något på spanska (eller är det möjligtvis på katalanska?) gällande det spelprogram som presenterats. Dubbla bortamöten mot Djurgården Basket, Köping Stars och Alvik Basket verkar inte imponera på den nya Chefen som ifrågasätter rättvisan med det. Mycket riktigt ska det visa sig också bli en övermäktig uppgift att plocka poäng på bortaplan mot de två förstnämnda lagen, speciellt med tanke på att lagets ”storväxte herre från Kamerun” fortfarande väntar på klartecken för spel från både Migrationsverket och SBBF vilket innebär att han missar bägge matcherna mot Djurgården Basket under hösten.

Inte blir det heller bättre (eller lättare) den 25 november när lagets bosniska representation, Kemal Omerbasic, drar baksida lår i hemmamatchen mot Malbas Basket och tvingas till ett ofrivilligt uppehåll de kommande åtta veckorna.

Under tiden lagledningen ser över sina alternativ att stärka upp gruppen och pumpa både lite nytt blod och mod i densamma, så visar Chefen vem det är som bestämmer under träningarna. Med träningspass uppemot tre timmar (och i vissa fall ännu längre) så driver Chefen sitt nya lag med en enda målsättning framför sig: att förbereda laget inför vad som komma skall.

I slutet av november skickar Albin Häll-Eriksson ett sms. Det går till Dennis Aulander. I sms:et ger Albin uttryck för frustration efter att av olika anledningar inte trivts i vare sig Nässjö Basket eller Trelleborg Pirates. Albin frågar om det finns utrymme för hans tjänster i årets upplaga av Wetterbygden Stars.

Dennis Aulander behöver exakt 0,7 sekunder på sig för att veta svaret.

I samma ögonblick sitter det en lång, gänglig, yngling på planet på väg till Sverige med meriter i bagaget som ingen av hans blivande lagkamrater varit i närheten av. Hans namn är Waly Niang och ska komma och bli en viktig bricka i Chefens insiderotation.

Vi är nu framme vid fredagen den 14 december och Lucia har precis lämnat ”hus och stuga”.

Utanför Sandahallen singlar årets första snöflingor mot en mark som strax ska förvandlas från mörk till ljus, precis som gällande Wetterbygden Stars framtid. I Sandahallens innandömen kommer nämligen klubbchef Thomas Ekström med positiva nyheter: den ”storväxte herren från Kamerun” har äntligen fått grönt ljus från SBBF att spela i väntan på definitivt besked från Migrationsverket – allt tack vare det nya tillägg i Tävlingsbestämmelserna som SBBF valt att införa.

Med Franco Kouagnia, Waly Niang och Albin Häll-Eriksson tillgängliga så är det en glad och förväntansfull Chef som bockar ner sig på den buss som ska ta laget tillbaka till Karlsbergshallen för ett revanschmöte mot Köping Stars.

Det ska visa sig bli allt annat än enkelt. Och så jäkla glad är inte Chefen efteråt.

Att förfoga över x antal fantastiska individer behöver nödvändigtvis inte innebära att man förfogar över det bästa laget – detta är något som Chefen bli varse när hans lag förlorar den andra matchen mot Köping Stars och den totalt fjärde matchen mot just Köping Stars och Djurgården Basket.

Under juluppehållet ges det möjlighet till värdefull återhämtning på både sydligare och nordligare breddgrader beroende på om man är från Madrid eller Jokkmokk.

Väl tillbaka vid ritbordet så är det en minst sagt spännande och krävande utmaning som väntar Chefen och hans mannar: AIK Basket på bortaplan.

Den 5 januari kl. 21.19 ska visa sig bli ett historiskt datum och klockslag. Då står det nämligen klart att Wetterbygden Stars blir det första laget att besegra AIK Basket på deras hemmaplan på över två år. I omklädningsrummet jublas, dansas och sjungs det om vartannat. Till och med Chefen är glad. Även om han egentligen har fullt fokus på vad som komma skall.

Resten av januari, hela februari och hela vägen fram till den 11 mars, så gör Wetterbygden Stars jobbet – man vinner de matcher som måste vinnas. Motståndare som Eos Lund x 2, Högsbo Basket x 2, Malbas Basket, Luleå Steelers och Alvik Basket besegras enligt plan medan Chefen smider sina planer på vad som komma skall.

Vad som komma skall är nämligen inget annat än ytterligare ett tillfälle för Wetterbygden Stars att ta revansch mot Köping Stars, ett tillfälle som kommer att döpas till ”The Battle of The Stars”. När lagen ”battlat” klart så är det återigen ”Stars-laget” från Vätterbygden som får finna sig att ha dragit den kortaste stickan i en annars fantastisk atmosfär i Huskvarna Sporthall.

Helgen därpå beger sig laget tillbaka till Solnahallen för möte mot AIK Basket. Kanske är det de goda ”vibbarna”, minnena, känslan i omklädningsrummet från senaste mötet lagen emellan uppe i Solnahallen? Kanske är det pressen av att behöva vinna för att haka på i tabelltoppen? Oavsett vilket, så är vinna det Wetterbygden Stars gör. AIK Basket få därmed finna sig att vara 0-3 mot laget från Vätterns södra ände medan laget från Vätterns södra ände har sina drömmar intakt.

Det ska nu dröja tre veckor till det är dags för Chefen och hans Wetterbygden Stars att sättas på riktigt prov igen. I alla fall är det vad man tror.

För när väl matchen är igång uppe hos ”Mesta Mästarna”, Alvik Basket, i deras anrika Åkeshovshallen den 8 april, så ska det visa sig ganska snabbt att det bara finns ett lag på planen. Chefen är överlycklig. Det är ju nämligen hans lag som spelar ut hela sitt register. Detta ska visa sig bli en prestation och ett resultat som kommer att sända signaler hela vägen ner till Brännkyrkahallen om att Wetetrbygden Stars menar allvar om den där andraplatsen.

Efter matchen är det en dämpad stämning i omklädningsrummet bland spelarna, inte för att man inte är glad, utan snarare för att man i laget är överens om en sak: än har man inte åstadkommit ett ”jack shit”.

Även Chefen är inne på det spåret i bussen på väg tillbaka till Vätterbygden när han har fullt fokus på det som komma skall.

När detta författas är det dryga två dygn kvar innan vi är framme vid ”Matchen med stort M”.

Detta är Matchen som avgör vem av Wetterbygden Stars och Djurgården Basket som fortfarande kan drömma om spel med de allra största nästa säsong. För Djurgården Basket känns det säkert mer angeläget att lyckas nu på söndag än vad det egentligen gör för Wetterbygden Stars.

Wetterbygden Stars har ju trots allt bara existerat i 245 dagar.

FEEL THE ACTION!

Wetterbygden Stars-Djurgården Basket
Söndagen den 15 april
Huskvarna Sporthall
14.00

Du kan reservera plats genom att lägga din beställning på info@wbbasket.se