Segersiffrorna mår berätta något annat men låt er inte luras: trots att förlusten svider (71-83) så lämnade ändå Wetterbygden Stars huvudstaden under söndagskvällen med högt huvud.

Det var länge oklart om Djurgården Baskets nya importer, Cliff Colimon och Langston Morris-Walker, skulle hinna bli spelklara till lagets hemmapremiär men när väl lädret gick i luften någon gång kring 17-tiden på söndagseftermiddagen, så kunde de ca 200 personerna i Brännkyrkahallen konstatera att bägge vara både ombytta och redo att representera sin nya förening. En tuff bortamatch blev således om möjligt ännu tuffare.

Detta till trots är det ändå bortalaget som slår an tonen genom ett aggressivt försvarsspel över hela banan. När första perioden summeras så gör man det genom att konstatera att Wetterbygden Stars har en liten, men naggande god, ledning med en poäng, 19-18.

Efter detta var det sen dags för Sverige-bekantingen, Cliff Colimon, att presentera sig på allvar. Med ett starkt ledarskap från bakplan kryddat av ett par riktigt tuffa avslut över hårt jobbandes Stars-händer, visade han att han kommer bli en attraktion i Superettan. Med fyra av fem trepoängare och totalt 18 poäng i matchen var han till slut en stor anledning till att Djurgården Basket till slut stod där som segrare efter 40 minuters spel.

Efter en mer eller mindre helt jämn första halvlek (43-39 i hemmalagets favör) så följs lagen även åt under andra halvlek hela vägen fram tills det är fyra minuter kvar av matchen. Under denna period har tom Stars varit i ledningen efter att Eddie Alm skickat i ett par trepoängare, 60-59. Till slut blir det ändå för övermäktigt att stå emot Colimon och Co, speciellt i avsaknaden av Franco Kouagnia som återigen inte kom till spel pga det faktum att han ännu inte fått något arbetstillstånd beviljat av Migrationsverket. Detta faktum (ut)nyttjade Djurgården Baskets rutinerade powerforward, Dee Ayuba, som till slut stannade på en respektabel double-double i form av 22 poäng och 17 returer. Nog hade Franco behövts för att kunna städa upp under korgarna här…

Bäst i bortalaget var Guim Exposito med sina 21 poäng även om försvarsspelet denna eftermiddag lämnade en del övrigt att önska. Inte heller sköt laget riktigt, riktigt bra om man, inte bara vill störa Djurgården Basket på deras hemmaplan, utan dessutom har ambitionen att vinna. 42 % från tvåpoängare, 24 % från nedre delen av stan och sju missade straffkast är direkt matchavgörande när vi nu sitter här och analyserar varför det inte riktigt räckte hela vägen. Lagets försvarsspel vittnar annars att man verkligen hade chansen eller vad sägs om 12 steals mot hemmalagets sju eller Djurgårdens 20 turnovers mot Wetterbygden Stars åtta? Nja, hade man bara kunnat skjutit lite bättre så vet i fasen om inte detta hade kunnat räckt hela vägen…å, andra sidan är ju just skyttet ganska elementärt i en basketmatch.

Nu väntar en veckas förberedelser innan vi nästa söndag hälsar Högsbo Basket välkomna tillbaka (det var ju inte speciellt längesen laget var i Huskvarna Sporthall, närmare bestämt under John Bauer Hotel Cup) till Vätterbygden. Högsbo Basket pressade länge och väl Köping Basket på bortaplan under lördagen och blir en svår nöt att knäcka för Wetterbygden Stars nästa helg.

Redan efter två omgångar kan vi konstatera en sak: Superettan 2017-2018 är inget 100-meterslopp om nu någon trodde det. Nej, det här kommer handla om ett enda långt maraton och det lag som kommer uthärda dessa åtta månader av intensivt matchande bäst, kommer också belönas stort.