I en stundtals högoktanig basketmatch pressade Wetterbygden Stars serieledarna Södertälje Kings hela vägen över mållinjen under lördagskvällen men fick till slut ändå se sig besegrade med 68-77. Första perioden kan vara något av de mest intensivaste som upplevts i Huskvarna Sporthall den här säsongen och visst fanns det många sekvenser under matchens gång väl värt att bevara på hårddisken för Wetterbygden Stars – trots förlusten.

Wetterbygden Stars anförda av sina stora spelare, Waly Niang och Kyle Rowley (spännande ”experiment” av headcoach Boris Balibrea som valde att starta bägge sina stora spelare som en konsekvens av CJ Dunstons frånvaro, en försiktighetsåtgärd från mediciniska teamet i Stars) fullkomligt flög ur startblocken och gick snabbt upp i en ledning med sju poäng, 11-4. Tempot var något alldeles speciellt i första perioden och när väl första bytena ägde rum så valde respektive lags coacher att byta inte mindre än tre spelare per lag, eller rättare sagt: flera spelare i respektive lag b-a-d om byten och indirekt även syrgas. Under första perioden skjuter stars 100 procent från trepoängslinjen (6/6) men det är ändå bortalagets, Toni Bizaca, som ska få sista ordet med en tvåpoängare, 22-21 efter Q1 till hemmalaget.

Andra perioden inleds med något av ”Årets Poäng” i Huskvarna Sporthall när hemmalagets lagkapten, Jesper Wennerholm, liggandes på parketten utökar Stars ledning till 24-21. Efter det är det dags för landslagsspelaren Alexander Lindqvist i Kings att presentera sig på allvar med ett par egenhändiga dunkar, 26-30 till bortalaget och Boris Balibrea kallar på matchens första timeout. Det verkar ha gått lite ”troll i maskineriet” och det är inte förrän hemmalagets Joaquin Portugues snurrar upp allt vad Kringelstaden har att erbjuda för dagen i form av manliga basketspelare som man åter börjar producera poäng framåt. När sen samme Portugues följer upp med ytterligare en trepoängare för hemmalaget, följt av en bollvinst på halva plan och ytterligare en trepoängare signerat Eddie Alm, så är det minst sagt god stämning i Huskvarna Sporthall, 34-31 till hemmalaget.

Fram till halvtidsvilan så har gästerna skjutit totalt nio straffkast medan samma siffra hos hemmalaget är noll (0). En av anledningarna till detta är naturligtvis Stars magiska skytte utifrån men nog tusan fanns det sekvenser under första halvlek som borde renderat i alla fall något straffkast – eller åtminstone foul. Faktum är att det ska dröja till matchminut 13 (!) som Södertälje Kings blir avblåsta för sin första foul, hur är det möjligt? Nog för att Södertälje Kings är ett skickligt försvarslag men….

Inledningen av andra halvlek går till Södertälje Kings tack vare att det aggressiva anfallsspel som präglade Stars under första halvlek verkar ha velat att ta en längre halvtidsvila än de 15 minuter som är tillåtet. Som tur är för hemmalaget fungerar hemmalagets försvarsspel klart tillfredsställande så att när Jonathan Peleg pillar i lagets första poäng efter fyra minuter av andra halvlek, så finns det fortfarande hopp om att tävla med seriesuveränen matchen ut. Nu börjar dessutom Stars få retroaktiv utdelning när det gäller fouls på sina motståndare (lagfoul på Kings redan efter fyra minuter av Q3) och visst är det då synd att hemmalaget inte konsekvent fortsätter attackera Ludvig Degernäs mannar utan istället nöjer sig med avslut utifrån – ledning för Kings efter tre spelade perioder, 59-53.

Fjärde perioden börjar med att Jesper Wennerholm träffar bara garn från nedre delen av stan innan det är dags för en av matchens förgrundsfigurer att ”gå till jobbet”. Två raka turnovers är allt Södertälje Kings och en viss MVP-kandidat där, Auston Barnes, behöver för att tysta hemmapubliken i Huskvarna Sporthall. Med en monsterdunk och en trepoängare så visar han där och då vilken klasspelare han är, 65-56 till Kings och timeout Stars. Den timeouten verkar ha gjort Stars gott för i sekvenserna efteråt så är det återigen hemmalaget som flyger fram över banan. Först skickar Waly Niang i sin fjärde trepoängare för kvällen innan Guim Exposito och Albin Häll-Eriksson springer i några tuffa lay-ups var – dock fortfarande underläge, 65-67 när det är dags för Kings att ta timeout.

Toni Bizaca. Egentligen räcker det så för att försöka förmedla om vad som hände sen. Toni Bizaca hände.

Med två (!) raka step-back treor så ser han till, om inte stänga butiken, så i alla fall dra ner rejält på öppettiden för Wetterbygden Stars. Oavsett hur mycket vi än sympatiserar med hemmafavoriterna är det omöjligt att inte låta sig imponeras av prestationer likt detta, otroligt! 65-67 har därmed hastigt och mycket olustigt blivit 65-73 på bara två patenterade ”Bizaca-treor” och vad värre är: det är nu bara drygt två minuter kvar av matchen.

Wetterbygden Stars ger det en ärlig chans men är i ärlighetens namn aldrig riktigt nära att kunna hota kvällens gäster efter dessa två makalösa trepoängare signerat en av SBL.s absolut skickligaste spelare.

Hur trist det än må låta så faller Wetterbygden Stars (återigen) med flaggan i topp mot övermakten. Man visar på allvar att man både vill och kan vara med och fightas om de där sista slutspelsplatserna och de individuella prestationerna denna afton vittnar om, att om självförtroendet fått sig en törn den senaste tiden, så är detsamma definitivt på väg upp igen. Albin Häll-Eriksson gjorde sin bästa match på länge liksom Waly Niang som var tillbaka i gammalt gott slag med sina 16 poäng och tio returer. Guim Exposito hade den fart under galoscherna som bara han har och var ett ständigt orosmoment för Kings-spelarna.

Nu väntar några timmars vila innan det är dags för ”OS-final” uppe i Uppsala på tisdag. Kan man bygga vidare från prestationen ikväll så finns goda utsikter att bärga lagets nionde seger för säsongen under sitt debutår i SBL.