Wetterbygden Stars gjorde det som många andra inte lyckats med speciellt bra i årets upplaga av SBL: att pressa Södertälje Kings hela vägen över mållinjen. När Hesa Fredrik till slut förkunnar slutsignal så är det ändå Södertälje Kings som drar det längsta strået och därmed också får lämna Vätterbygden med ytterligare två poäng på kontot, 80-76 i gästernas favör.

Det var minst sagt sjukstuga i bägge lägren inför tisdagens drabbning i Huskvarna Sporthall. I hemmalaget kände vi till sedan tidigare att laget saknade Waly Niang, Joaquin Portugues, Raheem Johnson (där har klubbledningen valt att avbryta kontraktet i förtid) och Mathias Liljeqvist. Under självaste matchdagen stod det dessutom klart att Guim Exposito ådragit sig en magmuskelskada som omöjliggjorde spel, tungt värre. Även gästerna hade sjukdomsbekymmer så att det räckte och blev över när spelare som Eric Adams och Toni Bizaca låg nedbäddade på hemmaplan uppe i Kringelstan. Lägg till att man alldeles inför matchen blev av med sin MVP i form av William Margarity (klar för spel KK Zadar i Kroatien) så förstod man ganska snabbt att denna matchen skulle komma och handla om ganska ”udda” förutsättningar än vad man kanske hade trott på förhand när spelprogrammet presenterades.

Med nästan inga regelrätta stora spelare på plan i något av lagen, så är det Södertälje Kings som spelar bäst ”small ball” under inledningen av första halvlek. Anförda av guardtrion Eric Garcia, Valter Lindström och Martin Pahlmblad så rusar man upp i ledning med ett tiotal poäng.

Då skickade Boris Balibrea in den minsta av dom alla, Jesper Wennerholm.

Att han vände matchen tillbaka till hemmalagets fördel nästan på egen hand vore kanske att överdriva något men helt långt borta från sanningen är vi inte. Med ett sällan skådat driv och ett arbete deluxe som anstår en spelare med ett ”C” på bröstet, kämpar och sliter han på ett sätt som innebär att hans lagkamrater inte har något annat val än att hänga på, nästa helt lika i halvtid, 39-41 – mycket tack vare Lommas stolthet, Jesper Wennerholm.

Om man slår upp uttrycket ”ställningskrig” i något lexikon så är vi ganska övertygade om man skulle få upp ”Wetterbygden Stars-Södertälje Kings den 16 oktober i Huskvarna Sporthall i landets högsta basketserie, SBL”. Hela 13 gånger skiftar ledningen åt mellan lagen men med hela tiden den där konstanta, otäcka känslan att bortalaget har en liten, liten växel till att skicka i. När Martin Pahlmblad skickar i ett hoppskott som han sökt patent på sedan flera år tillbaka, så innebär det ledning med sju poäng för Ludvig Degernäs mannar. Detta var dock kvällen när Wetterbygden Stars vägrade låta sig nedslås av vare sig det ena eller andra och bara 50 sekunder senare är det dags för nämnda Ludvig Degernäs att ta sin sista timeout efter att på nära håll fått se hemmalaget göra 5-0 och reducera underläget till enkom två poäng med bara minuten kvar att spela.

Till slut är det ändå bortalaget som kan avgöra matchen från straffkastlinjen och man förblir därmed obesegrade ytterligare ett tag. När Södertälje Kings dessutom får tillbaka sina saknade spelare och hunnit ersätta flyktade William Margarity, så visar man med all tydlig önskvärdhet här i kväll att man blir att räkna med framöver.

I hemmalaget är redan Jesper Wennerholm omnämnd (helt rättvist också utsedd till matchens lirare i hemmalaget) men det fanns fler i hemmalaget som verkligen gjorde skäl för lönen denna ljumna höstkväll. Jonatan Bohman slogs återigen mot ”allt och alla” under korgarna på ett sannerligen imponerande sätt och lär vakna upp under morgondagen med blåmärken över hela kroppen som det högsta hedersbetyg en idrottsman kan få efter väl förrättat arbete. Mantas Griskenas var tillbaka i gammalt gott slag efter sin sjukdom för ett par veckor sedan vilket inte minst hans speltid på dryga 29 minuter vittnar om: Mantas Griskenas orkade spela basket igen och som ett bevis för detta noterar vi 14 poäng och sex returer.

Tyvärr skjuter man återigen lite för illa för att kunna gå segrande ur denna strid: 38,7 % från golvet att jämföras med gästernas 45,8 %. Det är ju inte att lägena saknas (hur många gånger rullade bollen bokstavligen talat ring ut ikväll?) samtidigt som man också måste vara självkritisk nog och hävda att den aktuella statistikkategorin måste upp för att kunna hota lagen i SBL över tid. Glädjande ikväll var dock försvarsspelet som återigen var aggressivt och faktiskt också tvingade fram hela 20 turnovers för ett bollskickligt lag som Södertälje Kings

Som vi redan varit inne på i detta forum så är SBL så pass konstruerat att när den ena matchen tar slut så börjar genast förberedelserna inför nästa. Nästa I Wetterbygden Stars fall innebär Uppsala Basket på bortaplan redan nu på fredag, ett Uppsala Basket som ikväll tog lagets första seger för i år när man besegrade Stars länskollega Nässjö Basket på hemmaplan.

Vi behöver nog knappt berätta hur pass viktig den matchen är för BÄGGE lagen – således bara att bänka sig framför datorn/TV-apparaten med hjälp av SBL Play på fredag kl. 19.00 för att fortsätta följa detta stolta Wetterbygden Stars som ikväll återigen visade vad hjärta så när kan åstadkomma.