Det var två skadeskjutna Superettan-lag som drabbade samman i Huskvarna Sporthall under söndagen. AIK Basket kom till spel utan kanoner som Jesper Eliasson, Alexander Russom och storskytten, Serkan Inan. I hemmalaget saknades sedan tidigare Franco Kougnia, Torbjörn Svensson (kastat in handduken efter att en krånglande rygg inte ger med sig) och nu senast, Mathias Liljeqvist med en stukad fotled. Med endast åtta spelare tillgängliga denna eftermiddag lyckas ändå hemmalaget på något sätt vinna denna tillställning (84-74) och på så sätt ta en efterlängtad seger mot något av de förväntade topplagen i årets Superettan efter att tidigare förlorat mot Djurgården Basket och Köping Stars.

Det är Wetterbygden Stars som inleder klart mest inspirerat. Trots att trepoängsskyttet klickar något så hittar man andra vägar att skada AIK Basket på. Genom att förflytta bollen mellan varandra och på ett osjälviskt sätt dela med sig av densamma, så hittar man som sagt vägar i AIK-försvaret som allt som oftast leder till enkla poäng. Ledning med sju poäng efter Q1 utökas successivt under den andra akten och när Hesa Fredrik förkunnar halvtidsvila så är ledningen uppe i hela 17 poäng, 53-36.

Vi har förstått i efterhand att det enda coach Boris Balibrea pratade om i halvtidsvilan var nästan uteslutandes vad som hände uppe i Stockholm i måndags när årets första derby mellan AIK Basket och Djurgården Basket ägde rum. Även då stod AIK Basket för en ”mindre bra” första halvlek (i deras egna ögon) för att ifrån första stund av andra halvlek komma skjutna ur en kanon och fullständigt demolera ett hemmalag som hamnar på både hälar och i ett passivt tillstånd som inte är att föredra mot lag som AIK Baskets dignitet. Varningen var därmed utfärdad.

Ändå är det precis detta som händer.

Det är spännande hur pass mycket ”färskvara” det är det här med idrottspsykologi. Efter att mer eller mindre dominerat motståndarna första halvlek, så är det nu istället ett hemmalag som inte klarar av att träffa havet från en båt och framstår mer eller mindre som nya i branschen. Allt detta i kombination med att AIK Basket naturligtvis får blodvittring är totalt sett en väldigt dålig kombination för Wetterbygden Stars. Ledning med 17 poäng i paus är efter 30 spelade minuter nästan uppäten av dagens gäster från Solna, en ynka poäng har man dock fortfarande tillgodo,  62-61.

Inte mycket i detta skede av matchen tyder på att hemmalaget ska kunna stoppa den blödning som de dryga 200 åskådarna tvingas bevittna från nära håll. Speciellt inte eftersom all form av lagspel verkar ha försvunnit ut genom det berömda ”fönstret”. Just därför är det ännu mer imponerande på vilket sätt Wetterbygden Stars avslutar matchen på. På något sätt hittar man en väg tillbaka in i matchen och det är väl ingen hemlighet att receptet även denna eftermiddag stavas: ”stops i försvaret”.

AIK Basket skickar i 25 poäng i Q3 för att sen bara tillåtas att göra 13 poäng i det som ska visa sig bli den sista perioden. Det är ju inte heller bara som så att Stars lycka stoppa motståndaren defensivt, alla som någon gång varit involverad i den ädla sporten korgboll, vet att så fort man får stops defensivt, så betyder det också att offensiven allt som oftast brukar ”haka på”.

Precis så är det även denna eftermiddag.

22-13 i sista perioden vittnar om en otrolig karaktär hos hemmalaget. Att kunna vända tillbaka momentum och till slut vinna matchen vittnar om både karaktär och mod modell större. Wetterbygden Stars vågade att vinna denna matchen och vi är övertygade om att laget kommer gå stärkta ur detta just med tanke på hur man gick samman i Q4 (trots debaclet i den tredje perioden) och avslutade det man påbörjade under första halvlek, starkt gjort!

Dessutom lyckades man med detta med några tunga spelarnamn odisponibla vilket torde stärka gruppen ytterligare. Det verkar som att coach Balibreas hashtag på scoutingrapporten, ”#anyfu–ingexcuse”, verkligen verkar ha gått hem hos killarna och som sagt: detta var en afton där hemmalaget verkligen vågade vinna och inte var rädd för motsatsen, idrottspsykologi på högsta nivå!

Albert Masllorens blir matchens bästa poängplockare med sina 25 poäng kombinerat med sju returer. Guim Exposito också otroligt värdefull med sina 23 poäng, 11 returer och sju assists. Kemal Omerbasic bra också (speciellt i första halvlek) innan foulproblem förstörde hans rytm. Men det här var ändå en match där alla spelare förtjänar en blomma för på vilket sätt man gick samman (med tanke på avsaknaden av spelare) och tog sig an utmaningen i form av AIK Basket.

Nu väntar två veckors speluppehåll för Wetterbygden Stars innan man den 25 november tar sig an Malbas Basket hemma i Huskvarna Sporthall. Efter det är vi inne i december månad och våra mest inbitna fans vet vad det innebär, just det: tuffa bortamatcher mot bland annat Djurgården Basket och Köping Stars.

Man måste älska dom utmaningar Superettan har för Wetterbygden Stars denna säsong.

Låt oss bara hoppas att åtta spelare idag är några fler då – det kommer att behövas.