Även om segern förra helgen på hemmaplan mot Djurgården Basket var monumental på alla sätt och vis för Wetterbygden Stars, så hade segern inte betytt mycket om man inte lyckats klara av att besegra Luleå Steelers under söndagen. Att det därför var lite nervöst inledningsvis var kanske därför fullt förståeligt (underläge med 23-24 efter Q1). Till slut är det ändå Wetterbygden Stars som komfortabelt kan vinna med 104-67 och kan därmed kvittera ut biljetten till Svenska Basketligan 2018-2019!

Innan match var förutsättningarna kristallklara: seger och saken skulle vara klar.

Redan under veckan hade Wetterbygden Stars en liten matchboll, detta utan att själva behöva spela. Under torsdagskvällen uppe i huvudstaden spelades nämligen det tredje derbyt mellan AIK Basket och Djurgården Basket – seger där för hemmalaget AIK Basket och saken hade varit klar redan då. Djurgården Basket kom dock till spel med hela andra planer och kunde till slut vända på tillställningen och därmed sätta maximal press på Wetterbygden Stars inför lagets sista match för säsongen som alltså var lottad att spelas mot Luleå Steelers i Huskvarna Sporthall under söndagen.

Även om hemmalaget inledde klart starkast och tvingade gästernas coach för dagen, Thomas Rutström, till en tidig timeout (0-7), så är det klart påtagligt att Wetterbygden Stars är tagna av stundens allvar, så pass tagna att man tvingas konstatera att efter tio spelade minuter så är man kvar i Superettan kommande säsong. Två minuters allvarligt snack med laget verkade vara allt som behövdes för att Boris Balibrea skulle få sina mannar att sänka axlarna och verkligen spela ut. ”Spelar ut” är också exakt vad Wetterbygden Stars gör för vid en närmare titt på resultattavlan efter 20 spelade minuter, så noterar vi att minus ett poäng efter Q1, helt plötsligt, och synnerligen lustigt, gått och blivit plus 23 poäng i paus (56-33) – detta efter att man fullständigt massakrerat Luleå Steelers under den andra akten (33-9).

Andra halvlek blir i ärlighetens namn en transportsträcka mot det stora firande som komma skall bryta ut efter slutsignal, seger till slut med 104-67 och därmed är saken klar: WETTERBYGDEN STARS SPELAR I SVENSKA BASKETLIGAN 2018-2019!

En dag som denna väljer vi att hylla l-a-g-e-t Wetterbygden Stars.

Enda sedan laget träffades för första gången i somras så har man arbetet målmedvetet och hela tiden haft laget i centrum. Har någon börjat ”sväva iväg” så har samma lag direkt varit där och samlat upp vederbörande och sänt signaler om att omedelbart rätta sig in i ledet igen. En stor del av detta arbete ska naturligtvis tillskrivas lagets headcoach Boris Balibrea som varit den som, av naturliga skäl, gått i bräschen att forma x antal individer till att vara det homogena och slagkraftiga lag som nu alltså kommit att få chansen att dansa med de stora pojkarna i höst.

Prestationen som Wetterbygden Stars är naturligtvis anmärkningsvärd i allra högsta grad.

Dels för att Wetterbygden Stars inte existerat längre än sedan i somras och dels med tanke på det spelprogram som inneburit att laget varit lottat att spela två matcher på bortaplan mot både Köping Stars, Djurgården Basket, AIK Basket och Alvik Basket – alla lag, som tillsammans med Wetterbygden Stars, tillhört top 5 under hela säsongen. Lägg till att man dessutom tvingades att spela utan Franco Kouagnia en stor del av höstsäsongen, så förstår ni att prestationen av att nu kvalificerat sig för Svenska Basketligan är en bedrift som lär ta en betydande plats i historieböckerna vart det lider.

Nu lär det bli klackarna i taket en stund framöver innan arbetet med att forma nästa års upplaga av Wetterbygden Stars tar vid. Det arbetet är i och för sig redan inlett i och med avtalsförlängningarna med Jesper Wennerholm och Albin Häll-Eriksson och kommer intensifieras här framöver. I det arbetet kommer det naturligtvis också ligga hög prioritet på att finna vägar för att kunna stärka upp organisationen i och kring Wetterbygden Stars i allmänhet och Wetterbygden Basketball i synnerhet.

Detta lär behövas då man till höst kommer ha både Sparks och Stars i Svenska Basketligan, vem hade trott det när säsongen började?

Nu börjar arbetet. På riktigt.

Men först: klackar, tak och musik – VI GJORDE DET!