Trots ett massivt övertag under korgarna för gästerna i Köping Stars matchen igenom (hemmalaget förlorar kategorin returer med 34-50) så är det ändå Wetterbygden Stars som till slut kan vinna (83-75) säsongens fjärde ”Battle Of The Stars” och därmed också ta två monumentalt viktiga poäng i jakten på den ack så åtråvärda slutspelsplatsen. Med sex omgångar kvar av grundserien så har Wetterbygden Stars ett sannerligen bra utgångsläge även om inget är klart ännu.

Att det var mycket som stod på spel märktes ganska omgående. Istället för ett hårt, aggressivt och tempostarkt spel som var signifikativt för den senaste hemmamatchen Wetterbygden Stars spelade mot BC Luleå så sent som i fredags, så var det nu långsamt, statiskt och utan flöde. Dessutom tillåts som sagt bortalaget totalt dominera returtagningen och har redan under första perioden tillåtits ta sju (!) offensiva returer, Köping i ledning med 19-18 efter tio spelade minuter.

Andra perioden inleds bland annat med att hemmalagets väldige center Kyle Rowley skickar i en trepoängare och förkunnar ställningen helt lika, 23-23. Efter detta är det, om inte Köping Stars för hela slanten, så åtminstone, halva. Efter att Niklas Larsson skickat i en trepoängare och därmed skjutit upp sitt lag i ledning med sju poäng (32-25) har hemmalagets headcoach, Boris Balibrea, sett nog och kallar på sitt lags första timeout. Den verkar göra susen susen för efter densamma så är det ett helt nytt lag som kommer ut till spel och den som verkar haft fått mest energi är Wetterbygden Stars andra ”Big Man”, Waly Niang. Med sju raka poäng (varav en mäktig tip-in dunk) så tar han sitt lag tillbaka in i matchen. När sen Joaquin Portugues står på straffkastlinjen så kan han kapa underläget till bara två poäng men en miss där betyder att hemmalaget får finna sig att vara akterseglade under halvtidsvilan, dock inte med så mycket, 37-40.

Andra halvlek börjar på sämsta tänkbara sätt för Wetterbygden Stars.

Köping Stars med en viss Aleksa Solevic (finns det någon spelare i hela SBL som är lika värdefull för sitt lag som han är för sitt Köping Stars – vi tvivlar…) i spetsen kommer ut och gör snabbt 5-0 på ett vilset hemmalag och plötsligt är underläget inte bara tre poäng, utan åtta, 37-45. Efter den starten kan Wetterbygden Stars kvickt replikera (oh, boy, var detta viktigt eller var det viktigt) genom att själva göra 4-0 på Köping Stars och det är firma Guim Exposito/Kyle Rowley som leder styrkorna framåt. När sen Jonathan Peleg skickar i en riktig ”catch-n-shoot-trea” så är det hastigt, och synnerligen lustigt, Wetterbygden Stars som leder den här tillställningen med 48-47.

Efter detta sjunker Köping Stars mod något och med det också utdelningen framåt. Detta är inte Wetterbygden Stars sena att utnyttja, först genom en stark attack av Jonathan Peleg och sen en synnerligen viktig steal med efterföljande två poäng som resultat precis på slutsignalen av den tredje perioden av Guim Exposito – var det månne ”det berömda tåget” som gick här för Köping Stars? Ledning för Wetterbygden Stars inför det som ska visa sig bli sista perioden, 59-49.

Nja, lägga sig ner och dö är finns inte direkt i Köping Stars DNA. Genom att göra 4-0 på hemmalaget så är samma hemmalags ledning plötsligt nere i bara sex poäng (59-53) innan Jonathan Peleg (stark match från hans sida med bland annat 21 poäng) skjuter i ytterligare en förlösande trepoängare fram till 62-53. Tyvärr kommer hemmalaget lite sent in i några situationer under denna period vilket i sin tur renderar ett par onödiga fouls med lagfoulskast som följd för Köping Stars. Nu är det gästernas tur att missa några straffkast (Wetterbygden Stars var syndarna under den första halvan) vilket i sin tur innebär att Wetterbygden Stars kan fortsätta kontrollera utvecklingen av denna match dit man själv vill och önskar. När Kyle Rowley retligt enkelt rullar i en klassisk ”finger roll” från 4,9 centimeters avstånd från ringen för 79-67 så är Köping Stars ett slaget lag. Slutresultatet skrivs till slut till 83-75.

Guim Exposito fortsätter leverera sin bästa basket för säsongen. Idag kom han upp i 19 poäng och 11 (!) assists. Jonathan Peleg en jätte framåt med sina 21 poäng varav många i kritiska lägen av matchen. Även Kyle Rowley förtjänar ett omnämnande efter sina 18 poäng. 20 assists vittnar annars om att detta (återigen) var en laginsats från första till sista spelare.

I en match där man hade ”allt att vinna” (i fredags mot BC Luleå) så kom, hur man än vrider och vänder på det, Wetterbygden Stars ut ikväll till match med lite av ”allt att förlora”. Man är naturligtvis en synnerligen ung organisation och lär sig för var dag som går om både sig själva och om sin omgivning. Att komma ut och ”ta hand om” den här matchen på det sätt man gjorde imponerar naturligtvis och vittnar om att både lag och organisation på allvar börja växa in i SBL-kostymen. Än återstår det dock mycket arbete innan man kan ”ropa hej”, men visst: man har onekligen satt sig i en bra situation inför slutspurten som börjar redan på lördag inför en förmodad storpublik mot självaste Borås Basket i Boråshallen, Borås.

Borås Basket bjuder publiken på fri entré på lördag (uppkast 16.04) så om du inte visste vad du skulle göra på lördag – så vet du det nu.